Premierul Ludovic Orban a anunțat că a solicitat Grupului Tehnico-Științific o analiză privind redeschiderea activității în spațiile închise, printre care și restaurantele. În funcție de această analiză va fi luată o decizie, susține premierul. „Am solicitat grupului de suport tehnico stiințific să analizeze posibilitatea reluării activității în spații închise, în restaurante. Aștept evaluarea și în funcție de asta vom lua o decizie”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul va avea în această săptămână o nouă întâlnire cu reprezentanții din industria HoReCa, a anunțat luni, după ședința conducerii PNL. Acesta a precizat că nu a fost stabilit încă un calendar, dar odată cu scăderea temperaturilor este nevoie de o decizie. „Aștept un punct de vedere și în funcție de asta vom stabili un calendar. În cursul acestei săptămâni va trebui să luăm o decizie. Se va termina sezonul estival și odată cu scădere temperaturii va trebui luate măsurile pentru a permite ușor, ușor în condiții de siguranță să fie luate aceste decizii”, a mai spus premierul.
Ludovic Orban: Se analizează posibilitatea redeschiderii restaurantelor
De ce să mănânci ciocolată la micul dejun?
Oamenii de ştiinţă de la Univeritatea Syracuse din New York au realizat recent un studiu la care au luat parte 968 de oameni cu vârste cuprinse între 23 şi 98 de ani. Experimentul a demonstrate că ciocolata are un efect direct în performanţa noastră cognitivă, iar consumând-o regulat îmbunătăţeşte memoria şi ajută la dezvoltarea gândirii abstracte. Cei care au luat parte la experiment, nu au fost nevoiţi să-şi schimbe stilul de viaţă sau să ţină anumite diete. În urmă cu câţiva ani, cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv au dezvăluit că în fiecare dimineaţă consumă ciocolată. Aceştia au spus că îi ajută să se concentreze mai mult asupra lucrului şi, pe lângă faptul că foarte multe persoane spun că trebuie să renunţi la ciocolată în timpul dietei, se pare că, aceasta este cea care te ajută să scazi în greutate.
„Când te trezeşti dimineaţa, creierul are imediat nevoie de energie”, spune Dr. Daniela Jakubowicz, a cărei carte “The Big Breakfast Diet” a devenit bestseller. „Acesta este momentul din zi când corpul transformă mâncarea în energie. În felul acesta, creşti în kilograme mâncând puţin”. Ciocolata nu trebuie consumată mai târziu de ora 9 dimineaţa.
Alimentele fermentate au beneficii pentru organism
Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar și cu îmbunătățiri la nivelul sistemului imunitar și cognitiv.Persoanele care nu tolerează lactoza din lapte pot consuma cu mai mare ușurință variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt.
Fermentarea, un proces natural
Băuturile și alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime din conținutul acestora (cereale, fructe, legume, iaurturi, carne sau pește) sunt transformate în substanțe sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii, drojdii). În timpul unor procese de fermentare complexe, zaharurile și carbohidrații, descompuși în molecule mai simple, sunt transformați. Acest proces facilitează o absorbție mai ușoară a nutrienților și o îmbunătățire a digestiei. Spre exemplu, sucul se transformă în vin, cerealele se transformă în bere, iar carbohidrații în dioxid de carbon, care contribuie la dospirea pâinii.
Beneficiile alimentelor fermentate asupra digestiei
Alimentele fermentate sunt alimente parțial digerate. De aceea, persoanele care nu tolerează lactoza din lapte pot consuma cu mai mare ușurință variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt, deoarece lactoza este parțial descompusă. Murăturile sunt bogate în acizi organici, ceea ce facilitează digestia și ajută la absorbția și asimilarea nutrienților de care organismul are nevoie. Funcționarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecțiunile sau alți factori dăunători.
Berea e bună, dar cu măsură
În ceea ce privește berea, una dintre cele mai populare băuturi obținute printr-un proces de fermentare, au fost identificați în compoziția sa peste 35 de compuși fenolici, aproximativ 80-90% în malț și 10-20% în hamei, care ajută în lupta cu radicalii liberi și reduc efectele toxice ale acestora. Desigur, potențialele sale efecte benefice vizează un consum moderat, reprezentat de 660ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei.
„Alimentele fermentate pot reprezenta o proporție destul de importantă din dieta noastră obișnuită. Deși au beneficii dovedite, moderația este cheia chiar și în consumul acestor tipuri de alimente, deoarece trebuie să fim atenți să nu cădem în capcana de a consuma în exces grăsimi (din anumite tipuri fermentate de brânză sau cârnați), sare (din castraveți sau varză murată) sau nitriți (din salam sau alte mezeluri)”, a declarat dr. Corina Zugravu.
Covid 19 poate provoca şi conjunctivită
• Sunt studii care au arătat că pătrunderea virusului SARS-COV-2 în organism se poate face prin secreția conjunctivală
O poartă de intrare a noului coronavirus în organism o reprezintă conjunctivita. Sunt studii și date din literatură care au arătat că pătrunderea virusului SARS-COV-2 în organism se poate face prin secreția conjunctivală, motiv pentru care ochelarii de protecție sunt obligatorii la persoanele care intră în contact cu pacienți infectați sau potențial infectați.
Virusul poate fi prezent în secreţiile oculare
Deși conjunctivita este un simptom rar al COVID-19, atunci când apare în contextul altor semne generale, trebuie luată în seamă și tratată ca atare, informează 360medical.ro. ,,Una din căile de pătrundere a coronavirusului este suprafața oculară, el intră prin conjunctivă. De asemenea, s-a demonstrat că nu există conjunctivita virusului SARS-COV-2 izolată, adică ea poate să fie ca semn, dar sunt sigur semne generale”, a precizat dr. Ștefan Cornel, medic primar oftalmolog, Secția de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București, în cadrul unei conferințe de presă. Medicul a subliniat că sunt puține cazuri de conjunctivită cauzate de SARS-COV-2. Există publicații care sugerează că virusul poate provoca conjunctivită, deci este posibil ca SARS-CoV-2 să fie transmis prin contactul aerosolilor cu conjunctiva. Într-un studiu pe 30 de pacienți internați pentru COVID-19 în China, unul singur a avut conjunctivită. Acest lucru sugerează că SARS-CoV-2 poate infecta conjunctiva și cauza conjunctivită, iar particulele de virus pot fi prezente în secrețiile oculare.
Cazuri puţine, dar care merită atenţie
Într-un studiu mai extins, publicat în New England Journal of Medicine, cercetătorii au documentat „congestie conjunctivală” la 9 din 1.099 pacienți (0,8%) cu SARS-CoV-2 confirmat, la pacienții internați în 30 de spitale din China. O asistentă dintr-un cămin de bătrâni a raportat faptul că hiperemia conjunctivală reprezintă un semn frecvent și precoce la pacienții vârstnici, care apoi au dezvoltat COVID-19. ,,Eu nu am văzut nici un caz și în literatura internațională sunt menționate puține cazuri”, spus dr. Ștefan Cornel. ,,Deși nu sunt multe articole publicate, colegii oftalmologi din străinătate, în special Spania și Franța, au sesizat la pacienții cu forme serioase de infecție cu Covid-19 și alte manifestări oftalmologice. Pierderea gustului și a mirosului de către unii pacienți infectați indică neurotropismul acestui virus, deci tendința lui de a agresa sistemul nervos. Formele de manifestare sunt diverse, iar afectarea oculară a fost semnalată de către colegii care au fost în contact cu pacienții cu forme medii sau severe de boală sau, interesant, pacienți la care singura manifestare a fost cea oculară. Cel mai frecvent observate au fost afectarea nervului optic cu scăderea vederii și paralizii ale mușchilor extraoculari însoțite de vedere dublă, o parte dintre ele fiind reversibile”, arată dr. Daniela Cioplean, medic oftalmolog, pe siteul Oftapro.ro.
Manifestările conjunctivitei
Potrivit Protocolului privind Îngrijirile medicale acordate pacientului cu patologie oftalmologică în contextul pandemiei cu coronavirus al Ministerului Sănătății ,,există studii care demonstrează că infecția cu acest virus poate provoca conjunctivită foliculară, ușor de confundat cu alte cauze de conjunctivită virală, și care poate avea ca și cale de transmitere contactul aerosolilor infectați cu conjunctiva”.
Dr. Daniela Cioplean a atras atenția că ,,nu înseamnă că ochii roșii sau disconfortul ocular sunt obligatoriu semne de infecție cu COVID, deoarece majoritatea pacienților vârstnici au inflamații cronice ale suprafeței oculare generate de uscăciunea oculară sau alte cauze obișnuite la această vârstă. Nu e mai puțin adevărat că orice viroză respiratorie poate fi acompaniată de conjunctivită”.
Spălare abundentă cu lacrimi artificiale
Persoanele pozitive la testul COVID și care prezintă semne de boală, pentru a-și trata conjunctivita cauzată de coronavirus pot folosi lacrimi artificiale, spune dr. Ștefan Cornel, oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București. Oftalmologii fac parte din categoria cea mai expusă la infectare, după medicii din secțiile de Infecțioase, Terapie Intensivă și ORL-iști, prin urmare Academia Americană de Oftalmologie (AAO) recomandă medicilor să ia măsuri sporite de protecție atunci când se ocupă de pacienții suspecți sau nu de COVID-19 și bineînțeles să poarte și ochelari de protecție.
Fonio, noua cereală vedetă
S-a spus despre această cereală că este noua quinoa. Foarte folosită în bucătăria Africii de Vest, fonio și-a făcut loc tot mai mult în farfuriile europenilor în ultimii ani, pe motiv că este un aliment „sănătos” și, în plus, fără gluten. Fonio este o cereală cultivată de milenii, cu precădere în Africa subsahariană. După recoltare și decorticare, fonio seamănă mai degrabă cu niște mici boabe de orez. Unii spun că are gust de nuci, alții spun că este destul de fadă, dar în orice caz, este tot mai promovată ca fiind o variantă de mâncare „sănătoasă”. Deși este cunoscută bucătăriei europene încă din anii 1960-1980, fonio a stârnit din nou interesul consumatorilor în anii 2000, odată cu apariția unei tehnologii pentru decorticare.
Nutrițional, nu este așa bogată în fibre și nici în proteine (spre deosebire de quinoa), deși acestea sunt calități lăudate adesea în reclamele pentru alimente. În schimb, este ușor digerabilă, are aceleași calități nutriționale ca orezul și este mai bogată în aminoacizi sulfurați. În Africa de Vest este recomandată în special femeilor însărcinate, copiilor, bătrânilor sau persoanelor supraponderale.
Fonio nu are gluten și este un aliment hrănitor, grație a doi aminoacizi: cistina și metionina, ceea ce-l face un bun ingredient pentru pâinea diabeticilor și pentru cei care au boala celiacă. Este noua cereală perfectă pentru adepții regimurilor de detoxifiere. Importul acestei cereale este însă destul de scump. Rămâne apanajul unei piețe de nișă, nu se găsește pe scară largă, ci mai degrabă în magazinele cu produse bio.
5 motive să mănânci spanac
Dintre toate legumele verzi, spanacul este cel mai versatil. Poate fi folosit în smoothie-uri, salate, sote sau proaspăt sau chiar în anumite deserturi. Spanacul are numeroase beneficii pentru sănătate, iar pentru că poate fi integrat în variate preparate atunci ar trebui să nu lipsească din dietă. Iată care sunt principalele beneficii ale spanacului.
Este bogat în nutrienţi
Un pumn de spanac oferă 20 de calorii, 0 grăsimi, 2 grame de proteină şi 3 grame de carbohidraţi cu 2 grame de fibre. Deşi are puţine calorii, spanacul conţine numeroşi nutriemţi. Mai exact, oferă 300% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, 160% din necesarul zilnic de vitamina A şi 40% din necesarul zilnic de vitamina C, care sprijină atât imunitatea, cât şi sănătatea inimii. Totodată, spanacul conţine 45% din necesarul zilnic de acid folic, o vitamină B care ajută la formarea celulelor roşii în ADN, dar şi 15% din necesarul zilnic de fier şi magneziu, 10% potasiu şi 6% calciu alături de alte cantităţi mici de vitamine B.
Este bogat în antioxidanţi
Pe lângă vitamine şi minerale, spanacul vine la pachet cu antioxidanţi care protejează împotriva bolilor şi inflamaţiilor.
Sprijină sănătatea creierului
Efectele antiinflamatorii ale spanacului ajută la protejarea creierului odată cu înaintarea în vârstă, atunci când declinul cognitiv începe să apară.
Menţine sub control tensiunea arterială
Spanacul este o sursă naturală de nitraţi, cumpuşi care ajută la dechiderea vaselor de sânge şi îmbunătăţeşte ciculaţia sangvină către inimă, acest lucru descoperindu-se în urma unui studiu în care participanţii au consumat băuturi care conţineau spanac.
Protejează sănătatea ochilor
Unul dintre antioxidanţii pe care spanacul îi conţine, numit luteină, ajută la reducerea riscului apariţiei degenerescenţei maculare, o boală de ochi care produce vederea înceţoşată la scris, citit şi condus. În urma unui studiu din Japonia, cercetătorii au examinat vederea a 11 participanţi nefumători care au consumat 75 de grame de spanac congelat, zilnic, timp de două luni. Cantitatea de spanac consumată a crescut nivelul de luteină în corp, dar şi densitatea optică a pigmentului macular, care acţionează ca o pereche internă de ochelari care protejează ochii.
E de știut: 7 lucruri pe care saliva le poate dezvălui despre sănătatea ta
• Dacă saliva ta este prea abundentă sau vâscoasă din cale-afară, ar fi cazul să îţi pui câteva semne de întrebare
Organismul nostru produce zilnic peste 1,5 litri de salivă? Pare scârbos, dar saliva joacă un rol vital pentru sănătatea noastră. În primul rând, este un dezinfectant natural pentru cavitatea orală, ajutând astfel la menţinerea sănătăţii gingiilor şi prevenind apariţia cariilor. Apoi, saliva are rolul de a „spăla” resturile de mâncare, asigurându-ne o respiraţie cât mai proaspătă. Dacă saliva ta este prea abundentă sau vâscoasă din cale-afară, ar fi cazul să îţi pui câteva semne de întrebare. Iată ce ţi-ar putea transmite saliva despre starea de sănătate!
Ce probleme de sănătate poate semnala saliva
Dacă e prea puţină
Atunci când gura ta este mai mereu uscată şi simţi că nu mai ai salivă, e foarte posibil ca de vină să fie anumite medicamente pe care le iei.
„Antihistaminicele pot avea acest efect neplăcut”, spune Kimberly Harms, reprezentant al Asociaţiei Americane de Stomatologie. De asemenea, producţia de salivă are tendinţa să se reducă pe măsură ce îmbătrânim, mai ales pentru că bolile apărute presupun şi administrarea de tot felul de medicamente.
Saliva e albicioasă şi vâscoasă
Astfel de semne pot indica o infecţie cu Candida la nivelul cavităţii orale. Este mai frecventă în rândul persoanelor care suferă de diabet, deoarece nivelul zahărului este aproape tot timpul la limita superioară. De asemenea, simptomele pot fi date şi de deshidratare.
Testele de salivă, o alternativă la cele de sânge
Aşa cum ochii pot dezvălui multe despre starea noastră de sănătate, şi saliva poate indica diverse boli de care suferim, de la diabet până la cancer. Totodată, un test de salivă poate depista nivelul de hormoni din organism, în special pe cel de melatonină. Astfel, medicii pot depista diverse dereglări ale ritmului circadian, pentru care pot face recomandări specifice, în scopul ameliorării tulburărilor de somn sau a obiceiurilor alimentare.
Este prea acidă
Gura preferă un pH neutru, cu o valoare cât mai apropiată de 7, iar consumul de alimente bogate în arginină, cum sunt cele de origine animală, poate reduce semnificativ aciditatea la nivelul cavităţii orale. Aciditatea crescută duce la înmulţirea bacteriilor şi la apariţia cariilor, dar şi a eroziunii dentare.
Este prea abundentă
Dacă salivezi prea mult, e foarte posibil să fii… însărcinată. Cercetările arată că gravidele, ca urmare a schimbărilor hormonale sau a greţurilor matinale, au tendinţa să secrete mai multă salivă.
Este amară sau acră
Saliva care prezintă aceste caracteristici poate fi un indiciu că suferi de reflux gastroesofagian. Această afecţiune presupune deplasarea acidului din stomac spre gât, cu simptome precum arsuri, gust amar sau acru. De asemenea, respiraţia neplăcută şi senzaţia de greaţă sunt simptome specifice refluxului gastroesofagian. Renunţarea la alimentele grase şi picante şi pierderea în greutate sunt principalele metode prin care poţi ameliora astfel de manifestări.
Este lipicioasă
Saliva lipicioasă poate semnala faptul că respiri mai mult pe gură. Poţi observa cel mai bine asta dimineaţa, când te trezeşti: limba este lipicioasă şi respiraţia este neplăcută. Aerul inhalat reduce umezeala la nivelul cavităţii orale şi astfel saliva devine lipicioasă. Este important să te hidratezi, inclusiv în timpul nopţii, şi să respiri cât mai mult pe nas. Dacă îţi este dificil să faci asta, e posibil să suferi de sindromul de apnee în somn, o disfuncţie care afectează respiraţia în timp ce dormi, în care ai tendinţa de a respira pe gură, nu pe nas.
Monica Gabor ajunge în fața judecătorilor
Monica Gabor are probleme cu legea, asta deși este stabilită de aproape 9 ani în Statele Unite. Fosta soție a lui Irinel Columbeanu e la un pas de a fi evacuată dintr-un apartament din centrul Bucureștiului. Fostul model este parte într-un proces, în care este acuzată că nu mai are niciun drept de folosință al unui apartament situat pe Calea Victoriei. La mijloc e vorba de o datorie de aproximativ 3.500 de euro. Potrivit informațiilor obținute de cancan.ro proprietarii imobilului în care Monica Gabor și-a înregistrat sediul social al unei firme pe care o deține în București au cerut, în instanță, încetarea dreptului de folosință. Proprietarii au arătat în fața instanței că respectivul contract cu firma deținută de Monica Gabor s-a semnat în anul 2006, pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea prelungirii, dar în fapt nu ar fi fost niciodată prelungit. Mai mult, proprietarii imobilului au invocat în fața instanței un prejudiciu efectiv de 3.346 de euro. Cei care dețin imobilul au susținut că n-ar fi putut închiria spațiul pentru că potențialii chiriași nu aveau posibilitatea înregistrării altei firme în respectivul imobil, deoarece acolo figura sediul social al firmei deținute de Monica Gabor.
Cine i-a furat rolul lui George Burcea
Se pregătește în mare secret un nou proiect marca Ruxandra Ion, care a adunat din nou crema actorilor de la noi și o echipă de nota 10. S-ar părea însă că rolul de protagonist a fost dorit și de George Burcea, încă soțul Andreei Bălan până la pronunțarea divorțului, l-a pierdut în favoarea unui actor școlit la Hollywood, cu roluri în filme și seriale de peste hotare, pe numele său Romeo Visca.
În curând, la Antena 1, va începe un nou serial de top, realizat de producătoarea Ruxandra Ion, iar pentru rolul de protagonist ar fi dat probă și actorul și scriitorul George Burcea (32 de ani) care, din păcate, nu a primit rolul. A fost preferat Romeo Visca, un actor şcolit la Londra, unde a urmat cursuri de actorie. Tânărul de 30 de ani s-a făcut remarcat în țară prin rolul din serialul de la Prima TV, „Iubiri secrete”, unde a avut un rol negativ. Plecat apoi în Londra și la Hollywood, actorul a primit mai multe roluri în piese de teatru, filme și seriale de televiziune, devenind unul dintre românii care chiar au reușit peste hotare. În filmografia lui găsim producții importante precum „Mission Imposible: Rogue Nation”, „Spectre”, „Valley of Secrets” sau „American Crime Story”, unde a avut ocazia să joace alături de Ricky Martin și Penelope Cruz.
Cugetări
Nikolai Gogol: „Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!”