13.4 C
Braşov
AcasăSanatateFonio, noua cereală vedetă

Fonio, noua cereală vedetă

S-a spus despre această cereală că este noua quinoa. Foarte folosită în bucătăria Africii de Vest, fonio și-a făcut loc tot mai mult în farfuriile europenilor în ultimii ani, pe motiv că este un aliment „sănătos” și, în plus, fără gluten. Fonio este o cereală cultivată de milenii, cu precădere în Africa subsahariană. După recoltare și decorticare, fonio seamănă mai degrabă cu niște mici boabe de orez. Unii spun că are gust de nuci, alții spun că este destul de fadă, dar în orice caz, este tot mai promovată ca fiind o variantă de mâncare „sănătoasă”. Deși este cunoscută bucătăriei europene încă din anii 1960-1980, fonio a stârnit din nou interesul consumatorilor în anii 2000, odată cu apariția unei tehnologii pentru decorticare.
Nutrițional, nu este așa bogată în fibre și nici în proteine (spre deosebire de quinoa), deși acestea sunt calități lăudate adesea în reclamele pentru alimente. În schimb, este ușor digerabilă, are aceleași calități nutriționale ca orezul și este mai bogată în aminoacizi sulfurați. În Africa de Vest este recomandată în special femeilor însărcinate, copiilor, bătrânilor sau persoanelor supraponderale.
Fonio nu are gluten și este un aliment hrănitor, grație a doi aminoacizi: cistina și metionina, ceea ce-l face un bun ingredient pentru pâinea diabeticilor și pentru cei care au boala celiacă. Este noua cereală perfectă pentru adepții regimurilor de detoxifiere. Importul acestei cereale este însă destul de scump. Rămâne apanajul unei piețe de nișă, nu se găsește pe scară largă, ci mai degrabă în magazinele cu produse bio.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina