1.7 C
Braşov
Acasă Sanatate Covid 19 poate provoca şi conjunctivită

Covid 19 poate provoca şi conjunctivită

• Sunt studii care au arătat că pătrunderea virusului SARS-COV-2 în organism se poate face prin secreția conjunctivală
O poartă de intrare a noului coronavirus în organism o reprezintă conjunctivita. Sunt studii și date din literatură care au arătat că pătrunderea virusului SARS-COV-2 în organism se poate face prin secreția conjunctivală, motiv pentru care ochelarii de protecție sunt obligatorii la persoanele care intră în contact cu pacienți infectați sau potențial infectați.

Virusul poate fi prezent în secreţiile oculare

Deși conjunctivita este un simptom rar al COVID-19, atunci când apare în contextul altor semne generale, trebuie luată în seamă și tratată ca atare, informează 360medical.ro. ,,Una din căile de pătrundere a coronavirusului este suprafața oculară, el intră prin conjunctivă. De asemenea, s-a demonstrat că nu există conjunctivita virusului SARS-COV-2 izolată, adică ea poate să fie ca semn, dar sunt sigur semne generale”, a precizat dr. Ștefan Cornel, medic primar oftalmolog, Secția de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București, în cadrul unei conferințe de presă. Medicul a subliniat că sunt puține cazuri de conjunctivită cauzate de SARS-COV-2. Există publicații care sugerează că virusul poate provoca conjunctivită, deci este posibil ca SARS-CoV-2 să fie transmis prin contactul aerosolilor cu conjunctiva. Într-un studiu pe 30 de pacienți internați pentru COVID-19 în China, unul singur a avut conjunctivită. Acest lucru sugerează că SARS-CoV-2 poate infecta conjunctiva și cauza conjunctivită, iar particulele de virus pot fi prezente în secrețiile oculare.

Cazuri puţine, dar care merită atenţie

Într-un studiu mai extins, publicat în New England Journal of Medicine, cercetătorii au documentat „congestie conjunctivală” la 9 din 1.099 pacienți (0,8%) cu SARS-CoV-2 confirmat, la pacienții internați în 30 de spitale din China. O asistentă dintr-un cămin de bătrâni a raportat faptul că hiperemia conjunctivală reprezintă un semn frecvent și precoce la pacienții vârstnici, care apoi au dezvoltat COVID-19. ,,Eu nu am văzut nici un caz și în literatura internațională sunt menționate puține cazuri”, spus dr. Ștefan Cornel. ,,Deși nu sunt multe articole publicate, colegii oftalmologi din străinătate, în special Spania și Franța, au sesizat la pacienții cu forme serioase de infecție cu Covid-19 și alte manifestări oftalmologice. Pierderea gustului și a mirosului de către unii pacienți infectați indică neurotropismul acestui virus, deci tendința lui de a agresa sistemul nervos. Formele de manifestare sunt diverse, iar afectarea oculară a fost semnalată de către colegii care au fost în contact cu pacienții cu forme medii sau severe de boală sau, interesant, pacienți la care singura manifestare a fost cea oculară. Cel mai frecvent observate au fost afectarea nervului optic cu scăderea vederii și paralizii ale mușchilor extraoculari însoțite de vedere dublă, o parte dintre ele fiind reversibile”, arată dr. Daniela Cioplean, medic oftalmolog, pe siteul Oftapro.ro.

Manifestările conjunctivitei

Potrivit Protocolului privind Îngrijirile medicale acordate pacientului cu patologie oftalmologică în contextul pandemiei cu coronavirus al Ministerului Sănătății ,,există studii care demonstrează că infecția cu acest virus poate provoca conjunctivită foliculară, ușor de confundat cu alte cauze de conjunctivită virală, și care poate avea ca și cale de transmitere contactul aerosolilor infectați cu conjunctiva”.
Dr. Daniela Cioplean a atras atenția că ,,nu înseamnă că ochii roșii sau disconfortul ocular sunt obligatoriu semne de infecție cu COVID, deoarece majoritatea pacienților vârstnici au inflamații cronice ale suprafeței oculare generate de uscăciunea oculară sau alte cauze obișnuite la această vârstă. Nu e mai puțin adevărat că orice viroză respiratorie poate fi acompaniată de conjunctivită”.

Spălare abundentă cu lacrimi artificiale

Persoanele pozitive la testul COVID și care prezintă semne de boală, pentru a-și trata conjunctivita cauzată de coronavirus pot folosi lacrimi artificiale, spune dr. Ștefan Cornel, oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București. Oftalmologii fac parte din categoria cea mai expusă la infectare, după medicii din secțiile de Infecțioase, Terapie Intensivă și ORL-iști, prin urmare Academia Americană de Oftalmologie (AAO) recomandă medicilor să ia măsuri sporite de protecție atunci când se ocupă de pacienții suspecți sau nu de COVID-19 și bineînțeles să poarte și ochelari de protecție.

Cele mai populare

COMUNICAT DE PRESĂ: Anunț finalizare proiect „Creșterea competitivității societății Atolis SRL prin achiziția de active”

Data publicării: 21.01.2021 Societatea Atolis SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Cresterea competitivitatii societatii Atolis SRL prin achizitia de active”, Cod MySMIS: 131169. Proiectul „Creșterea...

La Brașov, niciun loc liber pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni

l În 31 de județe din țară, printre care și Brașov, a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport...

8 brașoveni au murit în ultimele 3 zile din cauza COVID

Incidența cumulată a cazurilor confirmate de COVID-19 la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile în județul Brașov, calculată de Direcția de Sănătate Publică,...

Invitație la Muzeul de Artă, proaspăt redeschis

l Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan, îi invită pe brașoveni la Muzeul de Artă, care nu a mai primit vizitatori luni la rând...

COMENTARII RECENTE

Murdărie mai repede decat curatenie on Zile de iarnă: Cum se curăță zăpada în Brașov
tudor dimulescu on S-a întâmplat la 21 decembrie