17.5 C
Braşov

Un bilet în plus

Cu siguranță ați avut nevoie, la un moment dat, de un bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a vă face ceva analize sau investigații. Și sunt la fel de sigur că ați avut prilejul, în acel moment, să constatați faptul că biletul nu înseamnă rezolvarea problemei. Chiar dacă sunt destule laboratoare private în oraș sau clinici medicale, dacă nu reușești o programare în primele zile ale lunii pentru analize, ești nevoit fie să aștepți începutul lunii viitoare, fie să bagi mâna în buzunar și să-ți achiți analizele nu tocmai ieftine. Pot să înțeleg că aceste laboratoare și clinici sunt afaceri al căror profit trebuie maximizat, dar nu înțeleg unde este scurt-circuitul sistemului privind banii care mi-au fost luați în avans.
Timp de 34 ani am contribuit, lună de lună, cu bani, la sistemul de sănătate și la cel de pensii. Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să fac asta, ci banii au fost pur și simplu luați și trimiși în marea oală a bugetului, de unde au fost distribuiți apoi în sistem. Povesteam la un moment dat unor prieteni canadieni că sistemul nostru de sănătate seamănă oarecum cu al lor la nivelul mărimii taxelor și a termenelor lungi de programare a consultației, dar totodată și cu cel american, total opus.
În SUA nu îți sunt opriți banii de taxe de sănătate. În schimb, este recomandat să-ți faci o asigurare de sănătate privată pe care să o plătești pentru a avea acoperite costurile tratamentului, în caz că ajungi să ai nevoie. Sigur, și dacă nu ai asigurare primești îngrijiri la urgențe în caz de accident sau dacă ești înjunghiat, dar apoi pentru tot ce depășește acea urgență trebuie să plătești factura sau ești trimis acasă.
În sistemul românesc de sănătate plătești taxe precum în Canada, dar când ai nevoie de analize sau investigații te trezești brusc parcă în sistemul american în care trebuie să plătești tot, întrucât contribuțiile la sănătate nu-ți folosesc la nimic. Tu ai nevoie de analize sau investigații acum, nu în septembrie sau octombrie. Și atunci le faci cum poți, că n-ai de ales, plătind cash sau cu card. Lucru pe care îl știu și laboratoarele în cauză, existând chiar unele care spun că pentru analize este nevoie de bilet de trimitere, dar se și plătește o taxă. Bucuros, te prezinți cu biletul și constați că recepționera nici nu se uită la el sau la cardul de sănătate, îți ia banii și cu asta s-a încheiat. Constați ulterior că suma plătită este la fel de mare cu cea percepută de o clinică similară care măcar nu a mimat că-i trebuie bilet. Asta nemaivorbind de faptul că, dacă ai noroc să nu plătești nimic la un control la specialist unde ai ajuns cu bilet de trimitere, ești expediat rapid după o investigație sumară făcută în grabă, ca să nu-i zic în silă, ca și cum ți s-ar face un favor, iar banii încasați de cabinet de la Casa de Sănătate nu sunt tot bani pe care tu i-ai plătit de zeci de ori în avans prin taxele plătite. Pot înțelege că pentru a avea un sistem de sănătate național este nevoie ca fiecare dintre noi să-și achite solidar acele taxe. Aș prefera, însă, ca fiecare, să pot și folosi acei bani când am nevoie, cu bilet sau fără, ba chiar și să pot evalua serviciul medical de care am beneficiat, astfel încât decontarea acelor bani să se facă nu doar birocratic, ci să existe o confirmare a prestării serviciului și a calității actului medical. Cred că așa ar fi normal!

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE