29 C
Braşov
AcasăEditorialul lui MariusPărerea mea: Surpriza de An Nou

Părerea mea: Surpriza de An Nou

Autor: Marius Stoianovici

- Advertisement -

A trecut ceva timp de când nu mi-am exprimat opinia în acest loc. Și recunosc că mi-a lipsit. Nu știu vouă… Poate ar mai fi trecut ceva timp până să o fac din nou, dar un subiect ajuns la mine, ca reclamație a unui simplu cetățean, m-a determinat să iau această poziție, strict personală.
Viața ne-a demonstrat până acum că acolo unde autoritățile nu-și fac treaba de protejare, în primul rând, a interesului propriilor cetățeni, rezultatul poate fi unul dezastruos. Exemplele sunt multiple, dar unul din cele mai evidente este blocajul total care se înregistrează la orele de vârf la intrarea/ieșirea din Sânpetru. Blocaj generat, evident, de numărul mare de mașini ale locuitorilor nenumăratelor blocuri autorizate și construite, în ultimii ani, pe raza comunei, în absența unei infrastructuri adaptate unui număr atât de mare de locuitori.
Un blocaj asemănător nu-i exclus să apară în viitor și la ieșirea din Brașov spre Predeal, în zona Timișul de Jos. Motivul este simplu: în prima zi lucrătoare a anului, pe site-ul Primăriei Predeal a apărut un anunț de informare prin care se anunța intenția Primăriei de a face un PUZ în această zonă pentru o suprafață de aproape 6 hectare, unde urmează să fie construit un cartier rezidențial cu blocuri P+6+M.
Undeva, cu litere mici, a fost precizat faptul că observațiile se pot trimite în 15 zile de la publicare. Pentru cei care au observat notificarea, nu mai există timp prea mult pentru observații, termenul fiind mâine, dacă nu mă înșel.
Evident, pe lângă traficul ce ar putea fi strangulat la orele de vârf de ocupanții celor nu mai puțin de 1482 de parcări supraterane și subterane, cei mai afectați vor fi locuitorii din zonă care se vor trezi cu blocuri de până la 24 de metri înălțime lângă casele lor care nu au mai mult de două etaje.
Din schițele cuprinse în notificare, construcțiile par să fie făcute chiar în albia majoră a râului. Este necesar, evident, un aviz de la Apele Române și trebuie respectată o distanță legală de drumul național. Nu mai vorbim despre încadrarea în peisaj a viitoarelor blocuri aflate la poarta de intrare în municipiul Brașov.
Nu-i treaba mea să analizez detaliile tehnice ale acestui proiect. Ar trebui să o facă instituțiile sau departamentele abilitate. Ar trebui să fie analizat Planul Urbanistic General (PUG) pentru a vedea cât de mari sunt modificările de indicatori solicitate.
Revoltător mi se pare, însă, faptul că, înainte ca Primăria Predeal să înceapă o astfel de procedură, oamenii ce vor fi direct afectați să nu fie avertizați, dacă nu consultați, de reprezentanții autorităților locale. Evident că orice dezvoltator încearcă să-și maximizeze profitul, construind cât mai multe unități locative pe suprafața pe care o deține. De aici până la afectarea celor din vecinătate sau chiar a intereselor celor care vor locui în acele imobile mai este un pas. Trist este faptul că cei afectați află acest aspect în general mult prea târziu ca să mai poată face ceva concret. Demersurile de corectare ale unor posibile erori pot fi făcute doar în această perioadă de consultare publică, prin implicarea fermă a celor care vor fi afectați în mod direct de surpriza de An Nou pregătită de cei pe care i-au ales.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE