14.9 C
Braşov

Ajutorul declarat

Marius Stoianovici:

- Advertisement -

Mi-aș dori să pot să nu mai fiu atât de cârcotaș și să nu critic permanent lucrurile despre care eu cred că nu sunt normale. N-am cum. Și cred că voi rămâne așa indiferent de postura în care mă voi afla în viitor. Aflu cu stupoare că sumele aferente decontării Start-up-urilor Nation, însumând 1,3 miliarde de lei, nu au fost incluse în bugetul Ministerului Economiei la rectificarea bugetară, deși fuseseră cerute. 9855 de firme, care au semnat contractul de finanțare, sunt afectate în mod grav. Unele au credite. La care vor plăti dobânzi. Alții au echipamente cumpărate de la diverși furnizori, echipamente care riscă să le fie luate, lăsându-i, practic, fără obiectul muncii. A le spune că-și vor primi banii până la urmă, dar nu mai devreme de octombrie, mi se pare de un cinism incalificabil. Într-o perioadă în care economia efectiv se duce în cap, prăbușindu-se de la zi la zi, a nu ajuta sectorul privat, singurul care ar putea contribui la stoparea cât de cât a declinului economic, este ceva greu de imaginat. Și sigur nu este o măsură liberală atâta timp cât proprietatea privată este astfel afectată. Știu. Nu este de unde. Am auzit asta și pot să înțeleg. M-ar ajuta însă o explicație în privința necesității majorării bugetelor serviciilor SRI, SIE, SPP, în acest moment, și la aceeași rectificare, cu aproape 100 milioane de lei.
Este posibil să fie motive întemeiate, dar noi să nu le știm. La fel și în privința necesității suplimentării cu 64 milioane de lei a bugetului STS.
Revenind la chestiuni mai lumești, și dacă tot ne lăudăm cum ajutăm noi sectorul privat, nu înțeleg de ce nu se încearcă implementarea de măsuri a căror funcționare a fost verificată în alte țări. Spre exemplu, englezii, ca să ajute firmele din domeniul restaurantelor, un fel de HORECA a lor, au introdus pe perioada 3-31 august o schemă de ajutor prin care guvernul suportă 50% din nota de plată a tuturor consumatorilor pentru mâncare, sucuri, apă, cafea, evident nu alcool. Asta în fiecare zi de luni, marți și miercuri. „Eat Out to Help Out Scheme” funcționează stimulând consumul și ajutând nenumărate firme înscrise în program să nu dea faliment: cantine, restaurante, puburi etc. fără să fie nevoie de vreun voucher sau vreo sumă minimă sau maximă a consumației. Firmele cer rambursarea discountului de la Guvern și ce să vezi… îl și primesc. În timpul acesta, în perioada cu potențial maxim de încasări, firmele noastre din HORECA stau închise, așteptând aprobare de deschidere de la Guvern. Un Guvern liberal, de altfel.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina