9.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCampionii! Copii brașoveni - Locul 1 la World Robotics Olympiad WRO 2021

Campionii! Copii brașoveni – Locul 1 la World Robotics Olympiad WRO 2021

l Rezultat de excepție al Academiei de Informatică Brașov

În perioada 18-21 noiembrie 2021 s-a desfășurat unul din cele mai prestigioase concursuri internaționale de robotică și soluții inovative, World Robotics Olympiad WRO 2021. Competiția ajunsă la ediția XVIII (a noua ediție la care participă echipe românești) a avut anul acesta loc online. Echipa RoDroids formată din brașovenii David Ignat, Dora Glavan și Paul Vartolomei , instruiți la Academia de Informatică Brașov și Fundația Comunitară Brașov a câștigat locul 1 la World Robotics Olympiad WRO 2021. Elevii Academiei de Informatică Brașov au fost pregătiți pentru concurs în cadrul proiectului INVENTRONICA, unul dintre cele 11 proiecte finanțate anul acesta în cadrul Fondului Științescu Brașov.
Fondul Științescu este un program național de finanțare pentru proiecte educaționale în domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) care stimulează curiozitatea și încurajează pasiunea în aceste domenii a copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani. La concurs s-au calificat peste 200 de echipe din 65 de țări. Tema ediției 2021 a fost provocarea de a găsi soluții robotice inovative pentru una dintre problemele actuale legate de stocarea energiei și utilizarea acesteia în transporturi.

Locul 1 a venit neașteptat

Proiectul RoDroids se numește BattAiry și oferă o metodă de a stoca, sub formă de aer comprimat, energia în exces generată de sursele regenerabile, adaptând tehnologia pentru gospodării individuale.
”Concursul la care am participat a fost o provocare pentru care ne-am pregătit din greu. Perseverența și implicarea au fost două cuvinte cheie pe care le-am avut în minte pe tot parcursul pregătirilor pentru competiție. Ideea proiectului a pornit de la nevoia de stocare a energiei în exces, ceea ce ne-a pus pe gânduri și am căutat diverse soluții (…) Energia electrică în exces este folosită pentru pornirea unui compresor, care pompează aer într-o butelie. Din butelie, în funcție de cantitatea de energie necesară, aerul trece prin niște turbine, generând curent electric. Pe parcursul realizării proiectului, am trecut prin câteva provocări, din care am învățat o mulțime de lucruri. Locul I a venit neașteptat. Eram conștienți de faptul că am avut o prezentare foarte bună, dar și concurența era uriașă. Momentul în care am aflat locul pe podium mi-a stârnit un sentiment necunoscut pentru mine. Atâtea emoții și gânduri mi-au trecut prin minte. Atât de multă fericire am simțit, încât aproape că nu mi-a venit să cred că am câștigat.” a declarat David Ignat, unul din membrii echipei RoDroids
”Am participat la orele de training și mentorat în cadrul proiectului INVENTRONICA de la Academia de Informatică din curiozitate, pasiune și, de ce nu, pentru a accepta o nouă provocare. Doream să aflu lucruri noi, voiam să-mi explorez limitele și să leg noi prietenii. Emoțiile la faza internațională nu ne-au copleșit, am fost degajați și siguri pe noi, iar finalul… a fost apoteotic, o explozie de bucurie. Tot efortul a fost răsplătit cu vârf si-ndesat! Iar rezultatul ne onorează, dar ne și obligă pe mai departe!” , a completat Dora Glavan, a doua membră a echipei RoDroids
”Acest concurs a reprezentat pentru mine nu doar o provocare pentru a-mi demonstra cunoștințele, ci și o oportunitate de a învăța lucruri noi și de a-mi cunoaște mai bine colegii minunați. În timpul de lucru, care uneori ajungeau să ne ocupe toată ziua, treceam prin tot felul de provocări și emoții care nu pot fi descrise. Însă experiența pe care am avut-o în timpul concursului a fost fără precedent, egalată doar de emoțiile pe care le-am simțit după afișarea rezultatelor” – Paul Vartolomei, membru al echipei RoDroids

Academia de Informatică și Fondul Științescu

Academia de Informatică Brașov este de 6 ani locul în care li se oferă tinerilor brașoveni șansa să-și descopere, să-și hrănească și să-și șlefuiască pasiunea pentru IT și inovație, să învețe să viseze la un viitor mai bun și să folosească tehnologia pentru a-l transforma în realitate.
Mentorul echipei brașovene, Mitel Ardelean, este foarte mândru de rezultatele copiilor :”E o bucurie nespus de mare ca mentor când vezi cum semințele pe care le sădești în acești tineri, ajutându-i să-și descopere talentul și să-l șlefuiască, cresc odată cu munca și efortul depus de ei, și ajung să aducă roade și onoare nu numai nouă ca profesori, părinți sau susținători, dar și orașului și chiar țării.”
Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEAM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experimentare, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care să fascineze și să implice în mod direct copiii și tinerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE