4.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovA ”ținut” 2 ani: Clădirea CATTIA a început să „cedeze”

A ”ținut” 2 ani: Clădirea CATTIA a început să „cedeze”

Autor: Mihaela Parghel

l Primăria caută specialist pentru expertiză

Primăria caută o firmă care să expertizeze clădirea în care funcționează Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA) de la Bartolomeu Nord. Încă de anul trecut, construcția ridicată de la zero de Primăria Brașov, printr-un proiect care a atras fonduri europene, a început să cedeze în partea vitralată a pereților cortină. În acest context, Municipalitatea are nevoie de o expertiză a stării în care se află clădirea, pentru a putea interveni cu reparațiile de care este nevoie. Valoarea estimată a expertizei este de 81.302 lei, fără TVA. În documentația aferentă licitației se arată că expertiza va trebui finalizată în două luni de la data emiterii ordinului de începere a serviciilor.

O construcție ridicată cu greu

Clădirea CATTIA a fost finalizată în 2019, după ce la ea s-a lucrat cinci ani, iar o perioadă, lucrările au stat și în conservare, din cauza litigiului dintre Municipalitaea și constructorul angajat inițial. Mai exact, proiectul de construire a CATTIA a început în 2014, constructorul angajat fiind SC Integral SA Buzău, care trebuia să ridice clădirea în 16 luni. De atunci s-a lucrat o perioadă, apoi s-a stat, șantierul fiind în conservare după ce constructorul inițial a fost „concediat“ pentru că s-a arătat incapabil să respecte termenele asumate. Ulterior, restul lucrărilor au fost relicitate, după aproape un an. Inițial, lucrările ar fi trebuit să fie gata în luna februarie a anului 2016, dar termenul a fost amânat.

Mai scump decât a fost contractat inițial

Inițial valoarea totală a proiectului a fost de 70.898.442 lei, din care finanţare nerambursabilă era în valoare de 39.208.559 lei (50% din valoarea eligibilă a proiectului), însă, cum lucrările nu au fost terminate până în luna februarie 2016, municipalitatea braşoveană a primit de la Comisia Europeană doar suma de 8.389.839 lei, pierzând restul de finanţare. Proiectul a fost finalizat de SC Aeon Building SRL Braşov, costul lucrărilor executate de compania brașoveană fiind de 44.568.800,60 lei, Punerea în funcţiune a fost făcută de CPB Grup Instalații Brașov cu un cost de 946.739,81 lei. Din valoarea totală a proiectului, 8.542.264,36 lei provin din fonduri nerambursabile, restul fiind suportat de la bugetul local. În luna ianuarie a acestui an, Clădirea Centrului de Centrului de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) Braşov a fost nominalizată pentru Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE