4.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovRespect! 15 Noiembrie 1987 - Ziua care nu se uită

Respect! 15 Noiembrie 1987 – Ziua care nu se uită

l 34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov

Ieri s-au împlit 34 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov, când muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă. Început inițial ca un protest al angajaților de la ,,Steagu Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.
În 14 noiembrie, Salariații de la Secția 440 Matrițe din uzina brașoveană erau în schimbul de noapte, dar au oprit lucrul, nemulțumiți că au primit numai jumătate de salariu. În câteva ore toți muncitorii au încetat lucru și au ieșit să protesteze la „Județeana de partid”.


Securitatea știa ce urmează

Revolta din 15 noiembrie a fost una spontană, însă Securitatea Statului avertiza de mai mult timp că muncitorii sunt nemulțumiți. De altfel, în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNAS) există mai multe note informative prin care era prezentată starea de spirit din fabrică. De exemplu, în 4 februarie 1987, era emisă Nota nr. S / 04229 în care se prezintă starea de spirit a muncitorilor care lucrau în întreprinderile din Braşov. În 24 februarie 1987 era emisă Nota nr. 036831 în care se prezintă nemulţumirile muncitorilor angajaţi în întreprinderile din Braşov. În 25 august 1987 era emisă Nota nr. 036894 cu informaţii privind starea de spirit a muncitorilor de la Întreprinderea de Autocamioane şi Tractoare Braşov, a locuitorilor din municipiul Braşov şi din comuna Feldioara. În 4 noiembrie 1987 a fost întocmită Nota nr. S / 36920 cu informaţii privind deteriorarea stării de spirit a muncitorilor din Braşov. Aceştia erau nemulţumiţi din cauza lipsei produselor agro-alimentare, deselor întreruperi ale curentului electric, diminuării retribuţiilor şi a restructurărilor care aveau loc în întreprinderi. Un document similar a fost transmis și în 13 noiembrie 1987. Aceste note informative par a fi fost ignorate, astfel că în 15 noiembrie 1987 oamenii au ieșit în stradă. În prima parte a marșului, de la Întreprinderea de camioane spre Comitetul Județean de Partid (actuala clădire a prefecturii) protestatarii au avut în principal revendicări sociale. „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”, sunt câteva dintre sloganurile strigate de coloana de manifestanți care a plecat de la Steagul Roșu. În dreptul Spitalului Județean, protestatarii au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te române!“, iar după ce au ajuns în centrul orașului, când coloanei i s-au alăturat muncitori de la fabricile Tractorul Brașov și Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori, au început să scandeze „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”. Pentru a înăbuși revolta, autoritățile au trimis trupele de intervenție ale Securității, pregătite să intervină în forță împotriva manifestanților. În fața baricadei Securității, mulțimea se dispersează, iar, în zilele următoare, au început arestările. În perioada 16-25 noiembrie 1987, peste 190 de persoane au fost arestate şi cercetate la Braşov şi la Bucureşti, inclusiv prin bătaie și tortură. În data de 30 noiembrie 1987, în urma încheierii cercetării, 61 de persoane au fost trimise în judecată, pentru ca la 3 decembrie să fie condamnate la pedepse cuprinse între 6 luni şi 3 ani de închisoare, care erau realizate prin muncă corecţională.

Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987

Pentru a marca importanța acestui moment în istoria luptei împotriva comunismului în Europa de Est, în acest an, Parlamentul României a adoptat Legea 215/2021 prin care ziua de 15 noiembrie a fost declarată ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987. ,,15 Noiembrie 1987 a fost prima revoltă anticomunistă din România. La 34 de ani, din păcate, nu putem să organizăm evenimentele cum ne-am fi dorit noi. Un lucru îmbucurător este că anul acesta a apărut o lege prin care data de 15 Noiembrie este recunoscută ca Zi de luptă anticomunistă, ziua revoltei de la Brașov. Un lucru foarte important, nu numai pentru Brașov, ci și pentru țară, și de la anul ne așteptăm ca autoritățile locale să organizeze ziua de 15 Noiembrie cum se cuvine, având în vedere că 15 noiembrie este un simbol nu numai pentru Brașov, este un simbol al României. Brașovul a fost pus cu această ocazie pe lista orașelor de luptă anticomunistă din toată Europa de Est”, a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie.
Având în vedere restricțiile impuse pentru reducerea riscului de răspândire a virusului COVID – 19, anul acesta nu s-au putut organiza manifestări pentru marcarea acestui moment așa cum se cuvine. La troița din fața Spitalului Județean a fost o ceremonie de depunere a coroanelor de flori din partea Asociației 15 Noiembrie 1987, a Asociației Foștilor Deținuți Politici, a Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmași Eroilor, și a autorităților publice locale. Ulterior, prefectul Mihai Cătălin Văsii i-a întâmpinat, în fața Palatului Administrativ, alături de reprezentanții Asociației „15 Noiembrie 1987 Brașov”, pe participanții la ediția simbolică din acest an a Crosului „15 Noiembrie”: Aureliu Bejenariu, „novembrist”, George Cojocaru, atlet amator brașovean, și tineri atleți de la Liceul cu Program Sportiv Brașov, care au alergat pe traseul parcurs acum 34 de ani de muncitorii de la Uzina de Autocamioane. „Este pentru prima dată din 1987 când un demnitar ne întâmpină în fața acestei clădiri în ziua de 15 noiembrie”, a spus președintele Asociației „15 Noiembrie 1987”, Marius Boeriu.
Pentru a marca acest moment în istoria României și a luptei anticomuniste, Municipalitatea a luat decizia ca, ieri, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei să fie iluminate în culorile tricolorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE