4.7 C
Braşov
AcasăNationalKlaus Iohannis: „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne...

Klaus Iohannis: „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o soluție”

l ”Vor doar circ!”

Aflat în Slovenia, la summitul UE-Balcanii de Vest , Klaus Iohannis a cometat decizia de a începe consultările privind noul guvern doar săptămâna viitoare :
„Cred că este nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Această criză este diferită de altă criză. Politicienii au ajuns să aibă declarații anti-toți. Fiecare e împotriva fiecăruia. Așa nu se poate”, a declarat președintele.
Acesta a precizat că actualul guvern interimar va rămâne în funcție până va fi găsită o soluție „constituțională”. „Nu exclud niciun pas constituțional”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate. Șeful statului a criticat „entuziasmul total nemotivat în legătură cu căderea guvernului”. „Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea guvernului. Am observat după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Au dărâmat un guvern și habar n-au ce se întâmplă după. Alții au țopăit și au zis că vor să suspende președintele. Vor doar circ. Alții au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția. (…) Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală”, a declarat Klaus Iohannis. Președintele a mai spus că a ales să convoace abia luni consultările pentru ca „acest entuziasm nemotivat” să se stingă. „Cineva trebuie să guverneze țara. Cineva trebuie să formeze guvernul. Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Lumea ajunge să își pune problema acum ce urmează și să începem discuții serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni mai îngrijorătoare”, a spus Klaus Iohannis.

Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier

„Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident. Așa scrie în Constituție. Nu există nicio piedică”, a spus Iohannis. El a răspuns astfel la o întrebare privind posibilitatea desemnării lui Florin Cîțu să formeze un nou guvern. Întrebat despre scrisoarea a 41 de liberali care cer desemnarea lui Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, pentru această funcție, Iohannis a răspuns: „Din informațiile mele, politica partidelor se face în forul partidelor și nu în presă”.

USR a abandonat guvernarea. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să își dărâme guvernul

„USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea guvernului din care a făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să își dărâme guvernul”, a declarat președintele. „Nu am convingerea că după prima rundă se va cristaliza o soluție. S-ar putea să fie nevoie de încă o rundă de consultări. Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni, se face între partide. Să lase discursul patetic și să discute concret: ce se poate face pentru România”, a mai spus președintele.

Orban: Soluționarea crizei politice este o urgență, nu trebuie să aibă loc peste o săptămână, două sau trei

Ludovic Orban susține că soluționarea crizei guvernamentale este o urgență care trebuie „să aibă loc imediat, nu peste o săptămână, două sau trei”. Reacția fostului președinte al PNL vine după ce Klaus Iohannis a anunțat convocarea partidelor săptămâna viitoare. „Soluționarea crizei politice și guvernamentale este o urgență națională și trebuia să aibă loc imediat, nu peste o săptămână, două sau trei. Ieșirea din acest impas politic este o chestiune care ține exclusiv de voință și bună-credință, nu de presupuse exerciții de reflecție și penitențe din partea partidelor”, susține Ludovic Oban. În opinia lui, soluția este clară, simplă: „refacerea coaliției de guvernare în jurul Partidului Național Liberal, împreună cu USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale”. „Totodată, este chiar cel mai prost moment pentru a face experimente politice cu cineva care să învețe acum să conducă un Guvern. Alternativa, în actuala ecuație și configurație parlamentară, este ca PNL să ajungă în Opoziție, ceea ce se va întâmpla într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, dacă în acest moment apelează la susținerea parlamentară a PSD. Este aritmetică parlamentară simplă pentru oricine este lucid și evaluează obiectiv un astfel de scenariu”, mai spune Orban. Acesta îi îndeamnă pe toți actorii politici și instituționali să dea dovadă de maturitate și responsabilitate în deciziile care vor urma pentru că acestea vor afecta pe termen lung atât viitorul României, cât și viitorul Partidului Național Liberal.

Ionuț Moșteanu (USR): Mergem spre anticipate dacă din discuții nu va ieși o soluție coerentă

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat, miercuri, că se va merge spre alegeri anticipate dacă în urma discuțiilor nu se va găsi o soluție privind guvernarea majoritară. El a mai spus că PNL trebuie să vină cu un alt premier, pentru că „Florin Cîțu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria”. „Indiferent cât de mult se încordează vreun Superman la televizor, guvernarea e pe voturi în Parlament”, a afirmat Moșteanu.
„A avut o mare șansă să conducă România, să conducă acest guvern de coaliție și să facă niște lucruri. A arătat că n-a putut, a plecat acasă. E nevoie de un nou premier și noi ne așezăm la masă, avem aceeași poziție, vom avea întâlniri zilele astea, mâine avem un nou Birou Național și o să decidem”, a adăugat el. Întrebat dacă alegerile anticipate sunt o variantă de luat în calcul, Moșteanu a răspus: „Dacă în urma discuțiilor din următoarea perioadă nu va ieși nicio soluție coerentă de guvernare majoritară în Parlament (…) mergem spre anticipate, dar atributul declanșării anticipatelor este un atribut al președintelui Klaus Iohannis. Dacă dânsul găsește de cuviință, le declanșează și mergem la alegeri”. Totodată, întrebat ce șanse mai sunt ca PNL și USR să mai poată sta la masă după ce USR a votat moțiunea de cenzură, Ionuț Moșteanu a răspuns: „Șansele încep cu un telefon din partea PNL prin care spun că avem o nouă propunere de premier și în momentul acela începem să ne așezăm la masă, să discutăm despre acea propunere de premier, despre prioritățile pe care le vedem în continuare, despre calendarul de reforme, despre un acord de guvernare, un acord de coaliție detaliat”. Ionuț Moșteanu le-a atras atenția liberalilor că a apărut și problema cu cei 40 de parlamentari ai lui Ludovic Orban. „Unii zic că sunt 30, unii zic că sunt 41, să zicem 30 -40 de parlamentari, care, iată, ieri (marți – n.r.) nu au fost la dezbaterea din plen și au semnat o scrisoare după-amiază prin care fac opinie separată de cea a colegilor lor și asta complică lucrurile în momentul acesta, pentru că fără acești parlamentari, grupul parlamentar PNL este cam la fel de mare ca grupul USR PLUS. Este o matematică simplă și vă reamintesc că indiferent cât de mult se încordează vreun superman la televizor, conducerea țării, guvernarea e pe voturi în Parlament. Când se adună aceste voturi, guvernezi. Nu mai ai aceste voturi, nu guvernezi”, a mai spus Moșteanu.
El a adăugat că președintelui Klaus Iohannis „a privit detașat la această criză o lună de zile”: „Ar fi trebuit ca președintele să se implice în soluționarea crizei de multă vreme”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE