0.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovColiban - un an de primărie / Raportul Primarului: „În acest...

Coliban – un an de primărie / Raportul Primarului: „În acest an am plantat semințele“

l Viceprimarul Rusu a rămas cu câinii comunitari

Vineri, primarul Allen Coliban, și-a prezentat raportul de activitate după primul an de mandat, cu proiectele pentru Brașov, provocările și toate rezultatele obținute.
Cel mai important, după cum declara primarul în cadrul prezentării, a fost să respecte principiile pentru care brașovenii l-au votat, respectiv colaborarea cu comunitatea, eficiența și transparența în administrația publică.
În același timp, primarul a prezentat și modul în care , spune el, reușit să creeze premisele necesare pentru dezvoltarea proiectelor mari ale Brașovului – prin studii, schimbări de regulamente, analize diagnostic – și care sunt proiectele pentru dezvoltarea orașului, continuate și demarate, proiecte care alcătuiesc cei trei piloni de dezvoltare ai orașului: Brașovul sănătos, Brașovul verde, Brașovul comunității.

,,Primul an de mandat a fost un an al provocărilor – am avut de luptat cu pandemia, am avut tot ceea ce înseamnă evenimente neprevăzute, cum ar fi inundațiile din zona Stupini sau gestionarea situației urșilor, care nu intra în atribuțiile noastre – lucruri la care cred că facem față și am făcut față cu succes. De foarte multe ori Brașovul în ultimul an a fost dat drept exemplu de bune practici. Pe lângă partea aceasta, a provocărilor, al doilea lucru (care descrie ultimul an de mandat, n.n.) ar fi «plantarea semințelor». Am pus bazele proiectelor viitoare ale Brașovului și obținerii de finanțări nerambursabile din tot ceea ce România va avea în zona aceasta – mă refer la PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n.n.), mă refer la viitorul Program Operațional Regional. Pentru toate pregătim proiecte, avem în lucru studii și strategii și avem multe proiecte despre care nu se vorbea până anul acesta: avem un spital de pneumo și infecțioase nou, avem două creșe noi, avem foarte multe proiecte care își găsesc acum locul între prioritățile municipiului. Cum spuneam că anul acesta a fost anul în care am plantat semințele, rezultatele le vom vedea toți în următorii ani pentru că e asemeni creșterii unui copac: din momentul în care plantezi până când culegi fructele trec niște ani, 3-4 ani, și paralela aceasta poate fi aplicată și politicii, unde mandatul este pe patru ani de zile. Anul viitor va fi un an cu și mai multe proiecte, vom avea proiectele pe care le-am demarat în acest an, le vom avea pe cele în faza de contracte de finanțare semnate, și, totodată, vom continua pe zona transparenței și relaționării cu cetățenii, pentru că și acesta a fost un an plin și din acest punct de vedere. Am fost în fiecare cartier, m-am întâlnit cu peste o mie de cetățeni în ultimul an, am primit feedback, și am primit și critici. O mare parte din problemele semnalate sunt ori rezolvate, ori în curs de rezolvare. Pe de altă parte, tranziția către o administrație eficientă nu este un proces pe care îl finalizezi într-un an de zile – vorbim de a redimensiona aparatul, de a oferi cursuri angajaților, de a implementa o nouă cultură organizațională – toate acestea se simt și se vor vedea în timp, pentru că necesită timp să schimbăm mentalități”, a declarat primarul Allen Coliban.
În prima parte a raportului, primarul a prezentat brașovenilor modul în care a reușit să ,,deschidă Primăria Brașovenilor”, prin informarea, consultarea și implicarea cetățenilor în luarea deciziilor; prin transparentizarea activității administrației locale, de la publicarea contractelor de achiziții pe site, la raportul săptămânal pe care primarul îl dă brașovenilor, în cadrul Jurnalului primarului și, nu în ultimul rând, prin eficientizarea activității primăriei și instituțiilor subordonate. Tot în cadrul acestei prezentării, primarul a făcut o trecere în revistă a obiectivelor propuse și a rezultatelor după primul an de mandat.

Coliban: Primul an – ,,plantarea semințelor” necesare implementării viitoarelor proiecte de dezvoltare:

– au fost elaborate studii de fezabilitate și de oportunitate, care fundamentează proiectele viitoare pe care municipalitatea le va implementa și care sunt foarte utile pentru cererile de finanțare pe fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027;
– au fost schimbate regulamentele, astfel încât să devină posibile schimbările pe care brașovenii le așteaptă de la noua administrație;
– au fost actualizate strategiile care stau la baza dezvoltării orașului pentru următorii 10 ani;
– au fost făcute analizele diagnostic și schimbări în organigramele instituțiilor, pentru eficientizarea activității.
În același timp,în opinia primarului, Municipalitatea a demarat un program ambițios de investiții în dezvoltarea orașului – numai în acest an lista de investiții cuprinde 168 de proiecte. În cadrul capitolului ,,Brașovul sănătos”, primarul Coliban a enumerat câteva investiții aflate în diferite faze de proiectare sau execuție: Spitalul regional, Spitalul de pneumoftiziologie și boli infecțioase, centrele medicale de permanență din cartiere și Căminul pentru persoane fără adăpost, de pe strada Panselelor.
În ,,Brașovul – capitala verde a României” s-au regăsit proiectele care vizează reducerea poluării la nivelul orașului și creșterea calității vieții brașovenilor, cum ar fi: Colectarea selectivă și managementul deșeurilor, închiderea gropilor de gunoi istorice ale orașului, proiectele prin care brașovenii vor avea un spațiu verde la mai puțin de 8 minute de mers pe jos de locuință, reconversia fostei platforme industriale Rulmentul, investițiile Municipalității pentru a avea un transport în comun eficient și nepoluant, parcările de proximitate și rezidențiale, Parcul Natural Brassovia, infrastructura dedicată bicicletelor, stațiile de încărcare vehicule electrice și o prezentare a Forumului Orașelor Verzi, care a făcut din Brașov cel mai important centru al dezbaterilor pe teme de mediu din România. Coliban a prezentat și proiectele demarate în cadrul programului ,,Brașovul comunității”, printre care: proiectele dedicate sportului pentru toți, programul ,,Un loc în creșe și grădinițe pentru fiecare copil”, investițiile în unitățile de învățământ sau proiectul Brașovul istoric, oraș cultural.

Viceprimarul Sebastian Rusu rămâne „de decor”: primarul Coliban i-a mai retras un pachet de atribuţii

Viceprimarul Braşovului, Sebastian Rusu a rămas fără principalele sale atribuţii. Liberalul a anunțat după ce Allen Coliban și-a prezentat raportul că a primit dispoziția de primar prin care i s-au mai retras o serie de atribuţii, după ce în urmă cu puţin timp, Allen Coliban l-a înlăturat şi de la coordonare Serviciului Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial (SAPUC). „Mi s-au retras aproape toate atribuțiile, mai puțin Serviciul Administrativ, Serviciul de de Gestionare a Câinilor fără Stăpân și Serviciul Salvamont și Parking”, a anunțat Rusu.Viceprimarul a precizat că primarul nu i-a comunicat şi motivele pentru care a luat această măsură. Pe de altă parte, pe Facebook, primarul a anunțat după ședința de plen a Consiliului Local din 29 septembrie, când PNL a votat împotriva mai multor iniţiative ale sale şi ale USRPLUS, că va lua „mai multe măsuri administrative”. Se pare că aceasta este una dintre ele. Solicitat să ofere un punct de vedere asupra acestei situaţii, primarul Allen Coliban a transmis, prin consilierul său personal pe probleme de comunicare, Nicoleta Cîrjan, că va explica astăzi această decizie de a-i retrage atribuţiile lui Rusu. Reamintim că lui Sebastian Rusu i-au fost retrase anul acesta mai multe atribuții: coordonarea activităților sportive (în primăvară), coordonarea departamentului de resurse umane şi coordonarea SAPUC (serviciul care se ocupă de gestionarea patrimoniului) – în urmă cu aproape o lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE