4.7 C
Braşov
AcasăNationalConsiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației evaluarea corespunzătoare a lucrărilor de...

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației evaluarea corespunzătoare a lucrărilor de la examenele naționale!

În urmă cu câteva zile, au fost publicate rezultatele finale ale examenului de Evaluare Națională, acolo unde aproape 18.500 de note au fost modificate după contestații, uneori chiar și cu diferențe halucinante de punctaje. Spre exemplu, în județul Galați, o elevă de clasa a VIII-a a fost notată cu 3 la proba scrisă de matematică și, după reevaluarea lucrării, nota a fost modificată la 8,25. Pe fondul acestor diferențe mari între evaluările inițiale și cele de după contestații, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că sunt așteptate modificări și mai drastice între note după contestațiile de la examenul de Bacalaureat. Ca urmare a acestei situații „Consiliul Național al Elevilor dezavuează modul în care sunt corectate lucrările de la examenele naționale, acolo unde, de multe ori, acestea sunt tratate cu superficialitate, fie din lipsă de formare, fie din dezinteres din partea evaluatorilor. Astfel, se perpetuează un fenomen periculos, în care, spre exemplu, lucrările nu sunt corectate în mod obiectiv de ambii profesori evaluatori, ci doar de unul, urmând ca cel de-al doilea să corecteze conținutul doar de formă, fără să trateze, de fapt, fondul ideilor scrise de elevi. Mai mult, în unele cazuri, notele sunt introduse în mod incorect în platformă. În acest sens, pentru a preveni astfel de situații la contestațiile de la examenul de Bacalaureat, dar și la viitoarele sesiuni de examene, solicităm ferm respectarea tuturor rigorilor metodologice în centrele zonale de evaluare, de care sunt direct responsabili președinții de comisii și inspectoratele școlare, dar și formarea continuă a personalului didactic, în sensul instruirii pentru evaluarea examenelor naționale, acolo unde să se regăsească module care să ușureze efortul profesorilor de a fi cât mai obiectivi în corectare”, spun reprezentații elevilor.
„E momentul să ne punem întrebări cu privire la rigurozitatea cu care evaluarea inițială a lucrărilor este realizată. Anul trecut, a fost înființat corpul de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, menit să asigure formarea unitară a profesorilor evaluatori. Al doilea an de funcționare al acestui corp s-a dovedit a fi un eșec, raportându-ne la numărul de note modificate după contestații. Din acest motiv, solicităm Ministerului Educației să asigure monitorizarea bunei desfășurări a procesului de formare a profesorilor evaluatori și a evaluării în sine, urmând ca, în cazul în care profesorii evaluatori nu își respectă atribuțiile, să fie eliminați din corpul profesorilor evaluatori.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Elevii ar trebui să aibă acces la lucrările lor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat înaintea contestării rezultatelor

Asociații ale elevilor din mai multe județe solicită Ministerului Educaţiei Naţionale includerea posibilităţii elevilor de a-și vedea lucrările de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională înaintea depunerii contestaţiilor. „Considerăm că este necesar ca înaintea unei contestaţii, elevii să îşi poată accesa lucrarea şi să se poată autoevalua cu baremul, pentru a sesiza dacă au fost evaluaţi într-un mod corespunzător. În prezent, elevii nu îşi pot accesa lucrările, din această pricină, contestaţiile sunt de multe ori privite de către elevi drept un risc, nu drept un mecanism al cărui scop este obţinerea unei mai mari acurateţe în evaluarea lor. În anul curent, la Evaluarea Naţională, conform Ministerului Educaţiei Naţionale, peste 12.500 de note s-au majorat în urma contestaţiilor. Totuși, foarte mulți elevi nu depun contestații, de frica posibilității de a le fi scăzută nota, și din cauza nesiguranței pe care o au, luând decizia strict în baza a ceea ce își amintesc în urma examenului. Conform ministrului educației Sorin Cîmpeanu, de anul viitor, corectarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului se va face întreg digital, lucrările vor fi scanate de faţă cu elevii, li se vor aplica un cod de identificare şi se vor trimite online în format electronic către evaluatori care nu vor putea comunica între ei. Prin această schimbare, solicitarea noastră se poate implementa cu uşurinţă şi va ajuta mulţi elevi în luarea deciziei de a-şi contesta rezultatele sau nu, prin prisma faptului că nu va mai fi necesară transportarea și desecretizarea lucrărilor. Solicităm ca, de anul viitor, să le fie data elevilor posibilitatea de a vizualiza lucrările înaintea contestării lor la examenul de Bacalaureat și de Evaluare Națională!”Înaintea depunerii contestației elevii se lovesc de frica de a nu li se scădea nota inițial obținută la examen. Este foarte greu să îți amintești ce ai scris în urmă cu o săptămână, așa că majoritatea copiilor renunță la depunerea acesteia. În loc să-i lăsăm pe elevi să se bazeze doar pe amintiri, mult mai benefic ar fi să îi lăsăm să își vadă lucrarea înainte. Astfel, având subiectul rezolvat de ei în față, elevii nu se vor mai teme de scăderea notei atât de mult și vor avea curajul să depună contestația“ spun reprezentații elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE