3.6 C
Braşov
AcasăInternationalAnunț oficial: Parchetul European își începe activitatea la 1 iunie

Anunț oficial: Parchetul European își începe activitatea la 1 iunie

l Kovesi își intră în pâine

Comisia Europeană a confirmat oficial, miercuri, că Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea la 1 iunie, comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, afirmând că noua structură va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, pentru a se asigura că fondurile vor fi utilizate „exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, potrivit unui comunicat de presă al CE. NextGenerationEU este instrumentul european prin care se finanțează planurile naționale de redresare în urma pandemiei de Covid-19. Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE, inclusiv sumele primite in planurile naționale de redresare și reziliență. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
frauda în materie de cheltuieli și venituri;
frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.
Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE, mai precizează Comisia Europeană.


Se preconizează că EPPO va investiga aproximativ 3.000 de cazuri pe an

„Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu strictețe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție. Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a afirmat că, începând cu 1 iunie, procurorii europeni, se vor afla „sub conducerea fermă a Laurei Kövesi” și „vor reprima activitățile infracționale și se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupției sau a fraudei”.

Context

Instituit prin Regulamentul (UE) 2017/1939 din 12 octombrie 2017 și finanțat din bugetul UE, EPPO este primul parchet supranațional responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor. În structura sa actuală, 22 de state membre ale UE participă la această cooperare consolidată. Condus de Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef european, Parchetul European dispune de un parchet central situat în Luxemburg, care este alcătuit din câte un procuror european pentru fiecare stat membru participant și din alte categorii de personal. În plus, procurorii europeni delegați situați în statele membre fac parte integrantă din acest organism independent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE