8.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovVaccinare "la liber", pe Republicii: Sute de brașoveni și turiști străini vaccinați...

Vaccinare „la liber”, pe Republicii: Sute de brașoveni și turiști străini vaccinați ieri

Autor: Andra Odiru

l Maratonul de vaccinare – un succes clar

Strada Republicii s-a transformat, duminică, în centru de vaccinare. La propriu. Autoritățile au ridicat în zona Modarom șase corturi de campanie, în care a fost amenajat un centru de vaccinare cu toate condițiile unui act medical de calitate. Turiștii și localnicii s-au putut vaccina fără programare, timp de 12 ore.

Flux de tip „vagon”

Întreg centrul de vaccinare de pe Republicii a fost construit pe o structură de tip „vagon”: cinci corturi de campanie, ridicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în linie. În primul cort a fost amenajată zona de registratură, unde pacienții au fost luați în evidența sistemului informatic național, pe baza cărții de identitate. În al doilea cort a fost amenajată zona de completare a chestionarelor despre starea de sănătate a doritorilor de vaccin, iar în al treilea s-au consumat dialogurile dintre pacienți și membrii echipei medicale. Patru posturi de vaccinare au fost create în al patrulea cort, iar ultimul cort de campanie a fost rezervat monitorizării pacienților, pentru cele 15 minute de după administrarea injecției.
Centrul de pe Republicii și-a început funcționarea duminică, la ora 8. 30 de persoane așteptau deja la coadă, la vaccinare, la momentul deschiderii. După nouă ore de funcționare, peste 400 de doze de vaccin au fost deja administrate turiștilor și localnicilor, doar în acest centru.

Voluntari la vaccinare

Studenții Facultății de Medicină s-au alăturat medicilor și asistentelor care au activat și până acum în centrele de vaccinare organizate la Brașov, de Primărie și Direcția de Sănătate Publică. Și directorul DSP Brașov, medicul Andreea Neculau a făcut parte dintre cei care au organizat, prin prezența fizică, bunul mers al lucrurilor. Au fost însă și alte categorii de voluntari, care s-au ocupat de bunul mers al vaccinării. Iar prefectul Brașovului a fost, pentru câteva ceasuri, unul dintre ei. „E o plăcere deosebită să pot să ajut astăzi, în calitate de voluntar în această campanie de vaccinare, pe care am inițiat-o, la nivelul județului Brașov. Suntem într-o etapă (…) organizată împreună cu Primăria Municipiului Brașov. Un mic pas sau încă un pas, pentru a ajunge la normalitate”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.
Maratonul de vaccinare de pe strada Republicii a fost unul din cele zece evenimente neconvenționale, programate de Primărie și DSP, în lunile mai și iunie, în weekend și în zile de sărbători legale. Vacinarea este tot „la liber”, în fiecare weekend din luna mai, și la Castelul Bran. Clădirea Vămii Medievale a fost transformată, de asemeni, în centru de vaccinare, iar turiștii au fost cei care, în majoritate, s-au prezentat, vineri, sâmbătă și duminică, pentru a fi luați în evidență și a primi una din dozele de vaccin. Sâmbătă, chiar coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare impotriva Covid-19, colonelul medic Valeriu Gheorghiță, a făcut parte din echipa care a ”înțepat” turiștii la castel.

Loc simbolic

Centrul de vaccinare care a animat, duminică, strada Republicii a fost amenajat exact în locul în care a existat poarta principală a Brașovului medieval. Porţiuni din fundaţia porții există încă sub actuala clădire a Regionalei CFR şi sub Modarom, iar pavajul de pe strada Republicii este întrerupt de o reconstituire a acestor fundații. Nu se ştie data exactă a construirii acestei porţi, însă se ştie că a fost afectată de un incendiu în 1519 şi reconstruită între 1522 şi 1524. În interiorul zidurilor se aflau galeriile etajate, destinate apărătorilor cetății. Un pod mobil făcea trecerea peste şanţul cu apă din afara zidurilor. Turnul porții avea un ceas mare şi era împodobit cu fresce. Poarta a fost afectată de incendii și cutremure, iar la jumătatea secolului 19 s-a decis demolarea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE