10.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovMinistrul Educației schimbă astăzi regulile existente: Municipiul Brașov - probabil toți elevii...

Ministrul Educației schimbă astăzi regulile existente: Municipiul Brașov – probabil toți elevii la școală începând de marți, 18 mai

l Pregătiții copiii de școala cu prezența fizică

Vineri, în momentul în care s-a stabilit cum vor merge elevii la școală în săptămâna următoare, 654 de localități erau în scenariul galben, printre care și multe din județul Brașov. În aceste condiții, peste 300.000 de elevi participă în continuare la cursuri online, inclusiv cei din clasele V-VII și IX-XI din municipiile Brașov, Săcele, orașele Zărnești, Ghimbav și Rupea sau localitățile Hărman, Bran și Sânpetru din județul Brașov.
Restul de circa 2,6 milioane elevi din țară merg la școală, cu 200.000 mai mult decât lunea trecută, pentru că mai multe localități din țară au ajuns până vinerea trecută la o incidență de sub 1/1000, care permite prezența fizică la ore. Reamintim că până acum regula era : la nivelul fiecărei prefecturi, în fiecare zi de vineri se stabilea cum se vor desfășura orele de curs în școlile din județ, în funcție de incidența infectărilor în fiecare localitate. În județul Brașov sunt multe localități în care deja toți elevii merg la școală, dar la nivelul municipiilor și orașelor mai mari elevii din clasele V-VII și IX-XI încă învață în online, pentru că vinerea trecută incidența era mai mare decât 1/1000.

Azi se schimbă regula: copiii merg la școală din ziua următoare după ce incidența scade sub 1/1000

Ministrul Educației a declarat că astăzi se va încerca schimbarea regulilor : „Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul sănătății, apreciind înțelegerea Ministerului Sănătății pentru importanța școlii, luni, 17 mai vom iniția modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educație-Sănătate, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie. Toate celelalte prevederi cunoscute rămân în vigoare. În acest fel, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie, pe baza acordului între ISJ/ISMB și DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU”, a precizat Câmpeanu. „Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școala. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasa a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor”, a mai spus Câmpeanu. Având în vedere că la nivelul minicipiului Brașov incidența de infectare a fost duminică de 1/1000, este de așteptat ca astăzi nivelul să fie sub această limită iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov ar putea confirma, conform noilor reguli ca începutul școlii cu prezență fizică ( cel puțin pentru municipiul Brașov) să fie marți, 18 Mai.

Măsuri de securitate sanitară pentru elevi

În acest context, ministrul Educației a anunțat că a cerut unităţilor de învăţământ să păstreze programul decalat, pentru a se evita astfel aglomeraţia.
„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Totodată, ministrul Educației a menționat faptul că, la nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior.
„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.
În ceea ce privește testele rapide din școli, Sorin Cîmpeanu a precizat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, însă nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare, ceea ce este considerat a fi „un neajuns”.
„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a conchis ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE