12.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPolițiștii din cadrul IPJ Covasna s-au autosesizat: Dosar penal în cazul ursului...

Polițiștii din cadrul IPJ Covasna s-au autosesizat: Dosar penal în cazul ursului de la Ojdula

Autor: Andra ODIRU

Polițiștii și un procuror încearcă să facă lumină, în cazul ursului împușcat de prințul Emmanuel von und zu Liechtenstein, la Ojdula, în județul Covasna. Garda de Mediu investighează și ea condițiile în care a fost împușcat animalul. În timp ce autoritățile încearcă să facă lumină în acest caz, trofeul lui Arthur a ajuns la o tăbăcărie din Târgu Secuiesc, pentru prelucrare.

Trei infracțiuni

Dosarul penal a fost înregistrat ieri, pe 6 mai, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc. Și a fost constituit după ce polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul IPJ Covasna s-au autosesizat. Potrivit datelor anchetei, fapta s-a produs pe 13 martie, pe suprafaţa fondului cinegetic numărul 25, gestionat de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Botos”, din Ojdula. Anchetatorii vor să afle împrejurările în care a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia Ursus arctos – specie de vânat strict protejată și la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente. “În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la infracţiunile de braconaj, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2, în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept”, spune procurorul Valentin Teodorescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.
Și Garda Națională de Mediu desfășoară propria investigație, asupra modului în care prințul Emmanuel von und zu Liechtenstein l-a răpus pe Arthur. De asemeni, comisarii Gărzii vor să afle dacă între prevederile derogării emise de Ministerul Mediului și datele din teren există vreo diferență.

Ce s-a întâmplat cu ursul

Oficialii Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) „Botos”, din Ojdula spun că talia animalului nu era cea mai mare. „Dacă mergem acum la adăpătoare, acolo unde a fost împușcat ursul, o să vedeți că acolo vin și urși mult mai mari decât acela împușcat”, spune Kovacs Geza, vicepreședintele AVPS Ojdula. Blana lui Arthur a ajuns la o tăbăcărie din Târgu Secuiesc. Și, la aproape două liuni după momentul împușcării, trofeul este spălat într-o soluție specială, în butoi. „Cei de la asociație au venit la mine, cu blana, am primit-o cu acte în regulă, eu mă ocup numai de prelucrare. Nu e așa de mare, cum se spune, are o suprafață între doi și trei metri pătrați”, spune reprezentantul atelierului de tăbăcărie, din Târgu Secuiesc.

“Ursul Arthur” este “pontul” jurnalistei brașovene Ramona Țintea

Conform unei postări ale jurnalistei Electra Ghiza „Ramona Alexandra Tintea este unul dintre cei mai tenace reporteri pe care îi știu. Investigativă, perseverentă, atentă la detalii, cu fler și prezență de spirit, nu se lasă până nu izbândește. «Ursul Arthur» este «pontul» Ramonei. Exemplar documentat și realizat. Și, sunt convinsă, il va urmări până în pânzele albe! Bravo, Ramona! Te iubește meseria!“
PS – e brașoveancă de-a noastră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE