7.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovMoștenit de la fosta administrație și încheiat pe zece ani: Contractul ...

Moștenit de la fosta administrație și încheiat pe zece ani: Contractul pentru parcările publice a fost reziliat

Autor: Mihaela Parghel

l P&P obligată să le predea în 3 zile

„Consiliul Local Brașov a votat azi propunerea de reziliere a contractului de administrare a parcărilor publice cu P&P, contractul păgubos pentru brașoveni, primit moștenire de la fosta administrație pentru următorii 10 ani”, spune primarul Allen Coliban.
În urma adoptării acestei hotărâri, Primăria Brașov va rezilia contractul de concesionare a parcărilor publice, urmând ca în termen de 3 zile, P&P să predea Primăriei Brașov toate locurile de parcare. După finalizarea acestei etape, Municipalitatea va prelua administrarea celor peste 10.000 de locuri și va demara procedurile legale pentru aplicarea condițiilor stabilite de Consiliul Local încă din luna noiembrie, cele mai importante fiind ca plata parcărilor să se facă de luni până sâmbătă, între orele 8.00-20.00, iar noțiunea de riveran să fie clarificată.
Consiliul Local Braşov a aprobat rezilierea contractului cu P&P, pentru parcările publice. Motivul principal invocat de Municipalitate, în urma unei analize a modului în care acest contract s-a desfăşurat, în primele şase luni de la semnare, este acela că prestatorul a încălcat mai multe prevederi contractuale, printre care cele referitoare la informarea publicului, la curăţenia şi deszăpezirea parcărilor, la existenţa unui birou de informaţii care să funcţioneze non-stop şi la asigurarea personalului suficient pentru gestionarea şi taxarea locurilor de parcare până la instalarea unor parcometre.

A lipsit campania de informare

Potrivit avocatului Georgiana Trandafir, angajată de Primărie să asigure asistenţa juridică pe această speţă, Municipalitatea a identificat 19 obligaţii contractuale pe care P&P ar fi trebuit să le respecte. În data de 13 aprilie, a notificat firma să pună la dispoziţie dovezi conform cărora ar fi respectat aceste obligaţii, iar în urma datelor primite, concluzia a fost că opt dintre ele nu au fost îndeplinite conform. „Campania de informare, prevăzută în ofertă şi în contract a avut rezultate mult sub aşteptări. Conform datelor din Google Analytics, pe care ni le-au furnizat, au avut doar 1893 de accesări în 30 de zile (la mesajele de informare lansate, n.r), o perioadă care nu ştim însă când începe şi când se termină”, a precizat avocatul.

Există contract de curăţenie în parcări, dar nu a fost solicitat niciun serviciu

De asemenea, nu au fost concludente nici dovezile legate de asigurarea curăţeniei şi a deszăpezirii locurilor de parcare. La solicitarea Primăriei, P&P a făcut dovada îndeplinirii acestei obligaţii punând la dispoziţie două contracte de salubrizare și de deszăpezire semnate cu operatorul local Comprest. Numai că, unul dintre contracte, cel de curăţenie, a fost semnat abia la 31 martie, adică la cinci luni distanţă de la momentul în care P&P a preluat, prin noul contract cu Municipalitatea, gestionarea parcărilor publice. „Chiar şi aşa, contractul respectiv are un obiect nedefinit, fără a stabili o cantitate de servicii”, a precizat Georgiana Trandafir. În plus, nu există nicio dovadă care să arate ca ar fi existat o solicitare din partea administratorului parcărilor, către operatorul de salubritate, pentru servicii de curăţenie, mai arată avocatul. În ceea ce priveşte deszăpezirea, contractul între cele două părţi prevede închirierea unui utilaj. Şi acest document operează, conform înţelegerii, tot în baza unei solicitări depuse de P&P, însă nu a existat vreuna până acum. În plus, contractul de închiriere are în vedere doar utilajul, nu şi personalul de manipulare, în contextul în care P&P nu deţine în organigramă niciun post pentru un astfel de muncitor calificat.

Biroul de informaţii non-stop era închis după ora 18.00

Nici biroul de informaţii care ar fi trebuit să funcţioneze non-stop, conform ofertei şi a caietului de sarcini, nu a existat, spune avocatul angajat de Primăria Braşov. Acest aspect a reieşit din verificarea registrului de angajaţi, care arată că nu există niciunul care să lucreze şi în regim de noapte. Mai mult, Poliţia Locală a verificat biroul de informaţii al companiei, care, după ora 18.00, era deja închis, a precizat avocatul. O altă problemă a fost cea legată de numărul suficient de angajaţi pentru gestionarea parcărilor, până la instalarea de parcometre în toate parcările publice. Din cei 33 de angajaţi, doar 10 aveau şi atribuţii de control şi taxare în parcări. „Alţi 17 muncitori necalificaţi au fost unilateral mutaţi pe funcţii de taxatori. Pentru aceste mutări nu există însă acte adiţionale semnate şi de angajaţi”, a declarat Georgiana Trandafir.

Deocamdată, administrarea parcărilor va fi preluată de Primărie

În baza acestor constatări de neîndeplinire a prevederilor contractuale, Consiliul Local a aprobat azi, în şedinţă de îndată, rezilierea contractului cu P&P. În următoarea perioadă, administrarea parcărilor publice va fi preluată de Primăria Braşov, a anunţat primarul Allen Coliban. „După 3 zile trecem la predarea-primirea elementelor din contract, iar apoi propun o nouă şedinţă de Consiliu Local, de îndată, pentru că avem câteva opţiuni pe masă, pentru administrarea parcărilor publoce”, a încheiat primarul.

Luna trecută, Tribunalul Covasna a suspendat hotărârea de CL pentru anularea tarifelor de noapte şi de weekend

Această decizie a Consiliului Local vine după ce Consiliul Local Braşov a anulat, printr-o hotărâre, tarifele de noapte şi de weekend, la parcările publice din Braşov. Operatorul de parcări s-a îndreptat în instanţă împotriva acestei decizi şi a avut câştig de cauză, astfel că braşovenii au plătit în continuare tarife de noapte şi de weekend. Tribunalul Covasna a emis luna trecută o hotărâre intermediară favorabilă firmei P&P. Între timp, și Municipalitatea a apelat la servicii externe de avocatură, angajând o firmă cu care a lucrat și Primăria sectorului 1 al Capitalei, pentru a demonstra că P&P nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale. Acest lucru a fost dovedit acum, astfel că edilul a venit în faţa Consiliului Local cu propunerea de reziliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE