8.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovȘedințe foto gratuite, de Dragobete

Ședințe foto gratuite, de Dragobete

Autor: Andra Odiru

Fotografii gratuite, în atmosfera aparte a unui studio profesional de sfârșit de secol 19, din Brașov. Acesta a fost modul în cate două muzee din Brașov au marcat ziua de Dragobete. Beneficiari au fost îndrăgostiții de toate vârstele, cu o singură condiție: să vină îmbrăcați în costume populare.

Tradiție cu dichis

Portul popular din zona Mateiaș – Rupea a fost alegerea Mioarei și lui Lucian Sârbu. Mioara este pasionată de zestrea populară a zonei și și-a cusut singură cămașa. Iar partenerul ei a purtat cu mândrie brâul, cioarecii și cizmele de la Mateiaș. Cravata știe că este împrumutată din portul săsesc. „Este o sărbătoare a iubirii, nu era prilej mai bun să îmbrăcăm costumele”, spune Lucian Sârbu. Pentru soția lui, Dragobetele a mai avut o semnificație specială: aniversarea zilei de naștere. „Sunt și sărbătorită și m-am bucurat să fiu astăzi aici. Noi ținem mult la tradiții, la costumul popular, din zona Mateiaș – Rupea“, spune Mioara Sârbu.

Decor special

Decorul ședințelor foto pentru îndrăgostiți, de Dragobete, a fost unul aparte. Vorbim despre replica atelierului în care celebrul fotograf Leopold Adler a lucrat, la Brașov, la sfârșit de secol XIX. Fotografiile de cuplu, expuse pe pereți, aparatul foto vechi, cu burduf și costumele tradiționale săsești au făcut parte din decorul ședinței de Dragobete. Leopold Adler s-a născut lângă Praga, în 1848. S-a stabilit la Brașov și a fixat pe peliculă figuri din viața cotidiană. A fost unul dintre cei mai prolifici fotografi de la începutul secolului 20.

Luna iubirii, la muzeu

Evenimentul a fost organizat de Muzeul De Etnografie și Muzeul Civilizației Urbane. Instantaneele au fost făcute de un fotograf profesionist și trimise online beneficiarilor. „Fotografia de cuplu reprezenta și în trecut cel mai frumos mod de a-ți face cunoscute sentimentele. Adevarate opere de artă, aceste cadre au fost păstrate timp de generații în casele brașovenilor, o bună parte ajungând în posesia colecționarilor sau a muzeelor. Dragobetele e un moment bun să vorbim despre aceste tradiții“, spune Bogdana Balmuș, șefa Biroului de Relații Publice, de la Muzeul de Etnografie Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE