17.8 C
Braşov
Acasă Stiri Brasov Investesc în inteligență: Universitatea Transilvania - un milion de euro pentru proiectele...

Investesc în inteligență: Universitatea Transilvania – un milion de euro pentru proiectele studenţilor

Autor: Mihaela Parghel

l Robot de curățat sălile de clasă cu UV

Universitatea Transilvania din Brașov pune la bătaie un milion de euro pentru a finanța propunerile studenților, menite să îmbunătățească activitatea academică din universitate. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente și software dar și pentru bursele studenților implicați în proiecte. Bursele ajung până la ora 25.000 de euro pe o echipă.

50 de proiecte au intrat în competiţia „Fii în centru!”

Sprijinul financiar va fi acordat celor mai bune proiecte care au fost selectate în competiția „Fii în centru!”. Competiţia a fost lansată anul trecut în luna noiembrie, pentru toţi studenţii din Universitatea „Transilvania”, finanţarea fiind asigurată din fondurile proprii ale instituţiei. Tinerii au avut la dispoziție o lună să vină cu idei și să realizeze proiecte care să îmbunătățească activitatea universității. În total, 50 de proiecte au fost depuse, iar dintre acestea, 10 au fost selectate pentru finanțare. Începând cu semestrul al doilea, studenții vor începe implementarea proiectelor.

100.000 de euro vor fi alocaţi pentru un centru de aptitudini practice prin simulare în medicină

Cea mai mare sumă alocată unui proiect este de aproape 100.000 de euro. Banii vor fi utilizați pentru dezvoltarea unui centru de aptitudini practice prin simulare în medicină. Pe lângă manechinele și aparatura medicală necesară, în cadrul proiectului vor fi organizate și cursuri de prim ajutor pentru studenți și comunitatea brașoveană. De asemenea, în cadrul proiectului DIGIEdu, estimat la puțin peste 90.000 de euro, studenții vor transpune materialele didactice în realitate virtuală. Spre exemplu, la Medicină, cursanții vor putea să vadă o inimă în format tridimensional și să-i studieze secțiunile. Ori cursanții de la Inginerie Mecanică vor putea să studieze în realitate virtuală, un motor și secțiunile lui.

Sisteme de detecţie şi protecţie a persoanelor cu SARS-CoV, finanţate de universitate

Un alt proiect, în valoare totală de aproape 95.000 de euro vizează dezvoltarea unei aplicații pentru studenții Facultății de Medicină, cu digitalizarea unei baze de date cu materiale didactice. Alte două proiecte propuse vizează dezvoltarea unor sisteme de detecție și protecție a persoanelor cu SARS-COV-2. Și tot la capitolul protecție epidemiologică se încadrează și proiectul echipei care va realiza un robot care va dezinfecta sălile, cu ajutorul lămpilor cu lumină UV.
Un alt proiect cu o valoare estimată de 80.000 de euro este „carduri@UNITBV”. Echipa de studenți care a inițiat acest proiect își propune să conecteze toate serviciile de care beneficiază studenții din Universitate, cu un singur card. Astfel, accesul studenților în diverse corpuri de clădire, ori accesul la diverse servicii se va putea face cu simpla citire a unui card.

Universitatea investeşte în digitalizare

Alte proiecte selecționate își propun să continue digitizarea resurselor Universității. Fie că vorbim de resursele didactice ori de cele de comunicare, acestea vor putea fi accesate mai facil și mai rapid. În total, pentru toate aceste proiecte, Universitatea Transilvania din Brașov va contribui cu 887.000 de euro, din care 234.300 de euro sunt bani pe care studenții îi vor primi sub formă de bursă. Astfel că valoarea bursei pentru o singură echipă ajunge până la 25.500 de euro. Restul sumei este alocată achiziției de echipamente și softuri necesare realizării și implementării proiectelor. Banii provin din fondurile proprii ale Universității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

FRF a stabilit gazdele barajelor de promovare în Liga 2 / Situație inedită dacă ACS SR Brașov se califică la baraj

Federația Română de Fotbal a stabilit astăzi, prin tragere la sorți, ordinea disputării meciurilor celor două manșe ale fiecărei etape de baraj pentru...

Poliția Brașov: Sfaturi pentru o vacanță în siguranță!

Vacanța de primăvară reprezintă un prilej de bucurie pentru copii, iar pentru părinți un motiv în plus să acorde atenție sporită pericolelor la care...

Pisică pierdută în zona Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu”. Răspunde la numele Isis

Pisica din imagini a fost pierdută în Brașov, în zonele Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu”, str. Vlad Țepeș, str. Agrișelor. Răspunde la numele Isis și...

Cu distanțare fizică: Slujba de Înviere la Catedrala Ortodoxă Brașov – pe scenă, în Piața Sfatului

l Mieii - în piețe începând de vineri Viceprimarul Flavia Boghiu și prefectul Cătălin Văsii au avut, în cursul zilei de marți, o discuție cu...

COMENTARII RECENTE