11.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDe ce a murit tata? Drame în spitalele românești. Astăzi-Făgăraș

De ce a murit tata? Drame în spitalele românești. Astăzi-Făgăraș

l Un mort, două certificate de deces

,,De ce a murit tata?” este întrebarea lui Claudiu Mocan la care aşteaptă răspuns de la conducerea Spitalului Municipal Făgăraş încă de la începutul lunii ianuarie 2021.
Emil Mocan, fostul secretar al Primăriei Făgăraş timp de 30 de ani, a decedat la Spitalul Municipal Făgăraş în data de 1 ianuarie 2021, ora 20.00, după 13 zile de spitalizare la secţia interne. Pe numele lui au fost emise de către medicul Marius Moldovan două certificate de constatare a decesului, la distanţă de o zi, dar cu acelaşi număr de înregistrare (577) şi aceeaşi dată, 1.02.2021.
Coşmarul familiei a continuat mai dur, corpul neînsufleţit depus la capelă, după primul certificat constatator al decesului în baza căruia a fost emis certificatul de deces de SPLEP Făgăraş, a fost ridicat şi ţinut ascuns o noapte, ca în ziua următoare, să fie dus direct la cimitir şi băgat în groapă. ,,Am rămas şocaţi, dar ne-am supus. Am făcut sărăcusta la capelă în faţa pozei tatălui meu” a spus Claudiu Mocan, fiul fostului secretar. La o săptămână după deces, pe 6 ianuarie 2021, DSP l-a sunat să verifice dacă tatăl lui respectă măsurile de siguranţă COVID, iar în 12 ianuarie l-au vizitat jandarmii pentru acelaşi motiv. Toată această situaţie plus peripeţiile avute la spital în timpul internării tatălui său l-au determinat să caute răspunsuri. S-a adresat prima dată conducerii spitalului, apoi Colegiului medicilor, apoi Poliţiei şi Parchetului. Răspunsurile care să elucideze cazul morţii tatălui său se lasă însă aşteptate.


FOAIA DE TRATAMENT NU A FOST COMPLETATĂ ZILNIC DE MEDICUL CURANT

Emil Mocan a fost internat la 19 decembrie 2020, timp de 13 zile, la 1 ianuarie 2021 fiind mutat la ATI, iar după câteva ore declarat decedat. Conform Biletului de internare dat de CPU pentru secţia Interne, avea diagnosticul; pneumonie acută, suspect COVID. La data de 21 decembrie 2020, buletinul de analize medicale al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov stipula testul COVID-19 negativ, sub semnătura medicului Alexandra Anton. Prin urmare, la internare Emil Mocan nu avea COVID-19. Conform Foii de evoluţie şi tratament, pacientul n-ar fi primit tratamente medicamentoase în zilele de 26, 27, 28, 29, 30, 31 decembrie 2020, rubrica destinată tratamentelor pe zile nefiind completată de medicul curant. În dimineaţa de 1 ianuarie 2021, ora 6.00, aceeaşi foaie medicală stipulează: ,,stare generală gravă, TA: 121/66 mmHg, temperatura 38,5 grade Celsius. Şi în cursul nopţii avea temperatură, 39,3 când i s-a administrat o fiolă de algocalmin”. Claudiu Mocan nu înţelege această practică de la spitalul din Făgăraş, dar nici faptul că i s-a administrat şi antibiotic. Mai mult suspectează faptul că tatăl său a fost lipsit de tratamentul pentru boala Parkinson pe care o avea.

DOUĂ CERTIFICATE DE CONSTATARE A DECESULUI

Certificatul constatator al decesului semnat de medicul Moldovan Marius Cristian, cu nr. 577 stipula la cauzele decesului următoarele: stop cardiorespirator, stare septică, pneumonie cu pleurezie,volvulus recent operat, peritonită stercorală,boala Parkinson, hipertensiune
Al doilea certificat, semnat de același medic, sub același număr de înregistrare și avănd aceeași dată, stipulează alte cauze ale decesului :stop cardiorespirator, stare septică, pneumonie cu pleurezie, Covid-19 pozitivă, volvulus recent operat, peritonită stercorală, boala Parkinson. Apărea Covid şi dispărea hipertensiunea.

De ce boală a murit tata?

O aşteptare cruntă care însă se tot prelungeşte iar Claudiu Mocan spune că managerul Spitalului Municipal Făgăraş refuză sistematic să elucideze cazul, preferând să răspundă în scris arareori, dar şi atunci într-un limbaj de lemn. ,,La început am avut o corespondenţă cu managerul Pandrea pe mailul dânsei. S-a arătat deschisă. Dar când am folosit mailul spitalului, mi s-a închis orice posibilitate de a afla vreun răspuns. Mi-a fost înregistrat memoriul (recomandată prin Poşta) în data de 14 ianuarie. Am primit o adresă (nr. înregistrare 260) în data de 12 ianuarie 2021 semnată de managerul Pandrea prin care mi se transmit condoleanţe și faptul că întreg colectivul medical ,,a depus tot efortul în vederea stabilizării stării foarte alterate a tatălui şi s-au depus toate resursele, atât materiale şi umane în vederea însănătoşirii”. Mi-a trimis documentele medicale, vreo 90 de pagini, dar ceea ce am cerut eu, nu” a spus Claudiu Mocan. În urma insistenţelor, managerul spitalului a trimis lui Claudiu Mocan un alt răspuns în data de 9 februarie 2021, după mai bine de o lună (nr. 1564). ,,Mă anunţă că solicitările mele privesc mulţi angajaţi ai spitalului, iar procesul de soluţionare pe cale disciplinară va întârzia. Mă mai anunţă să le acord toată încrederea întrucât comisia de disciplină a început demersurile pentru o soluţionare cât mai urgentă a speţei, iar la finalul cercetărilor voi primi o înştiinţare. Mi se mai spune din nou că personalul medical a depus toate eforturile pentru obţinerea celui mai bun rezultat. Decesul tatălui meu este un rezultat bun? Managerul apără personalul medical. Nu mi se comunică pe cine cercetează comisia de disciplină, cât durează. O altă bătaie de joc” a spus Claudiu Mocan.

COLEGIUL MEDICILOR ÎI APĂRĂ PE MEDICI

Claudiu Mocan consideră că decesul tatălui său la Spitalul Municipal Făgăraş a fost malpraxis, caz în care s-a adresat Colegiului Medicilor din Braşov. Şi aici s-a izbit de un zid întrucât medicul Marius Moldovan, pe care-l acuză, este membru în Colegiul Medicilor de la Sibiu. Plângerea sa a fost înregistrată după multe insistenţe abia în 10 februarie 2021 deşi prima adresă a fost trimisă în data de 12 ianuarie 2021, urmându-i şi altele. Claudiu Mocan spune că a fost pasat însă la Colegiul Medicilor din Sibiu, plângerea sa vizându-l pe medicul Marius Moldovan, cel implicat în cazul tatălui său. Transferul plângerii sale de la Colegiul Medicilor Braşov spre cel de la Sibiu a durat o lună. ,,Nu ştiu ce va urma, dar nu mă las până nu aflu ce s-a întâmplat, iar vinovaţii să răspundă” spune Claudiu Mocan.

,,A FOST ,,AJUTAT” SĂ MOARĂ TATA?

,,Nu am primit de la spital: scrisoarea medicală, rezultatul testului COVID, rezultatul analizei apei din plămâni, restul medicamentelor pentru boala Parkinson pentru a vedea ce a primit la spital, cât i s-a administrat, rezultatul şi concluziile referitoare la prelevarea de probe din aspiraţia traheală. Nu doresc să mă răzbun pe nimeni, dar doresc ca pe viitor să nu se mai întâmple aşa ceva şi să nu mai treacă nimeni, niciodată, prin ce a trecut familia mea. Menţionez că înainte de această internare, a mai fost operat de dl dr. Popuşoi, care mi-a anunţat zilnic starea de sănătate a tatălui meu în cele mai mici detalii şi căruia îi mulţumesc din suflet. Rămâne întrebarea: De ce a decedat tata? Sau a fost «ajutat» să moară?” îşi încheie Claudiu Emil Mocan memoriul adresat managerului spitalului din Făgăraş la care încă aşteaptă răspuns.

(Lucia BAKI, Monitorul de Făgăraș)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române