0.8 C
Braşov
AcasăSanatateRevenim la ale noastre: Institutul Cantacuzino va produce din nou Polidin?

Revenim la ale noastre: Institutul Cantacuzino va produce din nou Polidin?

l Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, anunţă că Institutul Cantacuzino va scoate pe piaţă, până la sfârşitul anului, un medicament imunomodulator dezvoltat de propriii cercetători
l S-au luat măsuri și ca vechea linie de producţie a vaccinului trivalent să poată să fie repusă în funcţiune

Institutul Cantacuzino va ieşi pe piaţă cu un medicament imunomodulator până la sfârşitul anului, susţine ministrul Apărării. Care spune că este vorba de un medicament imunomodulator dezvoltat de propriii cercetători, un supliment alimentar cu proprietăţi biostimulatoare şi antioxidante. „Am discutat cu directorul Institutului Cantacuzino, colonelul Oancea, în ultima perioadă de timp şi-au focalizat foarte mult atenţia pe ceea ce înseamnă sporirea capacităţii de testare. Totodată lucrează la un medicament imunomodulator, va ieşi curând pe piaţă, şi a luat măsuri ca vechea linie de producţie a vaccinului trivalent să poată să fie repusă în funcţiune şi să înceapă testele, astfel încât, aşa cum şi-au propus la nivelul institutului, începând de anul viitor să poată să producă vaccinul. Medicamentul imunomodulator va ieşi până la sfârştiul anului”, a spus Ciucă, potrivit Agerpres.
Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au dezvoltat un produs imunomodulator, care are proprietăţi de stimulare a imunităţii, determinând creşterea rezistenţei organismului la infecţii. Neoficial, surse apropiate institului lasă de înțeles că ar fi vorba de reluarea producerii celebrului Polidin, medicamentul care a ținut sănătoși românii timp de o jumătate de secol și era cerut și la export

Institutul Cantacuzino producea peste 15 milioane de fiole de Polidin pe an

Polidinul era singurul imunomodulator produs în România, cu eficiență dovedită, și era folosit în fiecare sezon atât de adulți cât și de copii, sub supraveghere medicală. În anii 1970-2000, acest preparat era administrat sub formă de injecție, într-o gamă largă de afecțuni. După anul 2000, deși producția acestui preparat a continuat, el nu a mai fost atât de intens promovat de autorități din rațiuni ,,economice“. Polidinul a fost lăsat să moară și a lăsat loc valului de medicamente și vaccinuri produse de institute similare din întreaga lume.  Dezinteresul statului pentru modernizarea liniei de producţie şi obligarea cercetătorilor să folosească ingrediente de import au dus la dispariţia acestui medicament 100% românesc. Odată cu Polidinul, a murit la scurt timp şi filiala de la Iaşi a Institutului Cantacuzino, Eliminarea Polidinului a fost însă o lovitură dată industriei farmaceutice românești, dar mai ales cercetării.

Ce conține Polidinul?

Polidin este un preparat polibacterian imunomodulator, constituit dintr-un amestec de 13 suspensii bacteriene specii gram-pozitive gram-negative, inactivate termic, lizate partial prin bila (1 la sută), diluate în soluție cloruro-sodică (0,875 ), cu o concentrație standard de 48 milioane germeni inactivați/ml produs. Din prospectul medicamentului reiese faptul că acest preparat este un imunomodulator. Este printre foarte puținele medicamente care nu are nicio mențiune la rubrica de contraindicații, menționate pe prospect, și zero reacții adverse. Nu a fost un medicament scump, prețul fiind aproximativ 30 de lei zece fiole. Pe lângă ușoarele neplăceri provocate de durerea în momentul injectării, acest imunostimulator prezenta următoarele indicații terapeutice, existente pe pe prospect: Infecții acute și cronice ale căilor respiratorii superioare și inferioare, infecții genito-urinare (anexite, metrite, prostatite) boli infecțioase virale (gripă), arsuri de diverse grade ce afectează suprafețe mari cutanate, pregătire preoperatorie. Polidin se recomanda în special în anotimpurile reci, cu o frecvență mai mare a infecțiilor acute respiratorii, copiilor și persoanelor în vârstă, precum și bolnavilor cu afecțiuni cronice ce duc la scăderea rezistenței imunitare a organismului. Era util să se administreze cure repetate. Polidin nu avea contraindicații și se putea  administra concomitent tratamentului cu antibiotice.

Cum se ferește de coronavirus Sylvia Hoișie, creatoarea Polidinului

Polidinul a fost creat de colectivul Institutului „Dr. Ion Cantacuzino” din Iași, de doctorița Sylvia Hoișie și de colegii ei, care, după verificări pe cobai, care au durat luni de zile, s-au oferit voluntari în testarea preparatului inovator. Realizarea Polidinului a durat șase ani. Acum, doctorița Sylvia Hoișie are 93 de ani și stă izolată, în modestul ei apartament din Iași, de teama coronavirusului. Păstrează şi acum certificatul de inovator al Polidinului, alături de multe altele obţinute în urma celor 61 de ani dedicaţi medicinii şi cercetării. „Polidinul ar fi putut să fie un adjuvant într-un tratament. Polidinul ar ajuta să crească rezistenţa organismului. Noi recomandam Polidinul, între altele, în şcoli. Se ştia că perioada de gripă apare în toamnă şi copiii au fost injectaţi cu Polidin, cu rezultate foarte bune”, a declarat medicul, într-un intreviu pentru PROTV întrebată dacă vaccinul ar fi putut fi de folos în lupta cu coronavirusul. „Eu nu mai ies deloc din apartament, sunt ajutată de prietene. Dar vă mărturisesc că în viaţa mea nu m-am spălat atât de des pe mâini. Am lucrat din timpul facultăţii la spital. Imediat după război erau condiţii grele, nu erau condiţiile de igienă de astăzi, dar nu m-am îmbolnăvit niciodată”, a spus medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE