0.8 C
Braşov
AcasăSanatateXerostomia deranjează: Ce faci să scapi de gura uscată

Xerostomia deranjează: Ce faci să scapi de gura uscată

l Xerostomia reprezintă un simptom și este important să fie depistată și tratată cauza care generează uscăciunea gurii

Avem nevoie de salivă pentru a ne hidrata și curăța cavitatea bucală, dar și pentru a digera mâncarea. Saliva previne, de asemenea, apariția infecțiiilor prin controlul bacteriilor și ciupercilor de la nivelul gurii. Dar există situaţii în care secreţia salivară este atât de scăzută, încât senzaţia de sete devine permanentă, împiedicând vorbitul şi mâncatul. Aceasta, poate fi o uscăciune reală a gurii, cauzată de lipsa de salivei, care devine mai densă decât apa și ușor lipicioasă. În limbajul medical problema este cunoscută sub numele de xerostomie. Xerostomia reprezintă un simptom, deci nu este o boală propriu-zisă, este practic un element simptomatologic al unei boli de sistem sau locale. Din acest motiv, este important să fie depistată și tratată cauza care generează gura uscată.

Cauzele xerostomiei

Gura uscată este un efect secundar comun al multor medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală. Inclusiv medicamente utilizate pentru a trata depresia, anxietatea, durerea, alergiile și răcelile (antihistaminice și decongestionante), obezitatea, acneea, epilepsia, hipertensiunea (diuretice), diareea, greața, tulburări psihotice, incontinență urinară, astm (anumite bronhodilatatoare) și boala Parkinson. Gura uscată poate fi, de asemenea, un efect secundar al relaxantelor musculare.

Efectul secundar al anumitor tratamente medicale

Deteriorarea glandelor salivare, a glandelor care produc saliva, poate reduce cantitatea de salivă produsă. De exemplu, daunele ar putea proveni din radiații la nivelul capului și gâtului și din tratamentele de chimioterapie pentru cancer.

Leziuni ale nervilor

Gura uscată poate fi un rezultat al afectării nervilor la nivelul capului și gâtului în urma unei leziuni sau a unei intervenții chirurgicale.

Deshidratarea provoacă sindromul gurii uscate

Condițiile care duc la deshidratare, cum ar fi febra, transpirații excesive, vărsături, diaree, pierderi de sânge și arsuri pot provoca uscarea gurii.

Stil de viață

„Fumatul sau mestecatul tutunului poate afecta cantitatea de salivă produsă și poate agrava xerostomia. Respirația orală desfășurată o lungă perioadă de timp poate contribui, de asemenea, la apariția acestei afecțiuni”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Cum se tratează sindromul gurii uscate?

„Dacă credeți că gura uscată este cauzată de anumite medicamente pe care le luați, discutați cu medicul dumneavoastră. Medicul poate ajusta doza pe care o luați sau vă poate prescrie un alt medicament care nu provoacă uscăciunea gurii.
De asemenea, medicul poate prescrie o clătire orală. Dacă acest lucru nu ajută, el poate prescrie un medicament care stimulează producția de saliva”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina..

Mai pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de salivă următoarele:

Consumați bomboane fără zahăr sau mestecați gumă fără zahăr, în special pe cele cu xilitol.
Beți multă apă pentru a vă menține gura umedă.
Periați cu o pastă de dinți cu fluor, utilizați o clătire cu fluor și vizitați medicul dentist în mod regulat.
Respiră pe nas, nu pe gură, pe cât posibil.
Folosiți un vaporizator de cameră pentru a spori umiditatea din camera,
Folosiți un substitut de salivă artificială fără prescripție medicală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE