3.4 C
Braşov
AcasăNationalPSD face presiuni: Din 14 candidați la o leafă de 10.000 euro...

PSD face presiuni: Din 14 candidați la o leafă de 10.000 euro au rămas 4

l Bătălia cea mare se dă pe locul lăsat liber de Sorin Grindeanu la ANCOM, autoritatea care face regulile în piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor din România, iar PSD nu vrea să piardă ciolanul

14 persoane și-au depus candidaturile până ieri la ora 12 pentru funcția de președinte al ANCOM, autoritatea care face regulile în piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Postul a rămas vacant după ce Sorin Grideanu și-a dat demisia din această funcție pentru a ieși din starea de incompatibilitate în care ajunsese după revenirea în PSD. Printre cei 14 înscriși sunt și câteva nume cunoscute din sfera guvernamentală, dar favorit este Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta, care ar fi susținut atât de PSD cât și de Pro România și ar fi astfel votat cu majoritate confortabilă în Parlament. Comisiile pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au validat ieri doar patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Cele două Camere ale Parlamentului vor avea astăzi plen reunit, de la ora 13.00, pentru a vota persoana care va avea şefia ANCOM.

Cine sunt cei patru favoriți ai PSD

Au fost validaţi în comisii următorii: Vlad Stoica, fostul şef al Cancelariei ex-premierului Victor Ponta în 2013, propus de PSD, Ion Smeeianu, fostul şef al Poştei Române,  Manuela Catrina, fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, și Mircea Rozolea.
Plenul reunit a luat act joia trecută de demisia lui Sorin Grindeanu de la şefia ANCOM şi a vacantat astfel funcţia de preşedinte al Autorităţii. Grindeanu a fost ales prim-vicepreşedinte al PSD la Congresul partidului din 22 august, iar potrivit legii de funcţionare a ANCOM, preşedintele instituţiei nu poate deţine alte funcţii, cu excepţia celor didactice. Miza acestei funcții, pe lângă salariul uriaș de 10.000 de euro plus bonusuri, este deținerea controlului acestei autorități care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor și care va și organiza viitoarea licitație 5G. Grindeanu a avut anul trecut venituri nete de peste 528.000 de lei, echivalentul a peste 44.000 de lei pe lună.

Sorin Grindeanu face jonglerii în favoarea partidului

Sorin Grindeanu și-a modificat demisia pentru ca PSD să poată numi în mod legal un nou președinte la ANCOM. PSD se grăbește să numească un înlocuitor pentru Grindeanu, dar potrivit legii depunerea candidaturilor se poate face numai după vacantarea funcției. Grindeanu și-a depus demisia începând cu data de 16 octombrie, iar depunerea candidaturilor era așteptată până vineri, 9 octombrie. Drept urmare, Grindeanu și-a modificat joi demisia pentru ca aceasta să intre în vigoare din 8 octombrie. Favorit pentru preluarea funcției lăsate vacante de Grindeanu este acum Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta, care ar fi susținut atât de PSD cât și de Pro România și ar fi astfel votat cu majoritate confortabilă în Parlament.

Nume vechi

Printre cele 14 candidaturi, din sfera guvernamentală se remarcă Manuela Catrina (membră PSD), fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, numită în această funcție în anul 2017 când Sorin Grindeanu era premier. Un nume care amintește de procedura de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru lipsa de independență a Arbitrului telecom. Un alt nume cu rezonanță în industria telecom este Ion Smeeianu, cel care a fost chiar președinte al Autorității de reglementare în Comunicații, pe vremea când aceasta se numea ANRC (Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE