-2 C
Braşov
AcasăSanatateCât timp supraviețuiește coronavirusul pe bani și telefon

Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe bani și telefon

l Noul coronavirus ar putea rămâne timp de săptămâni pe bancnote, sticlă și alte suprafețe comune, potrivit celui mai performant laborator de biosecuritate al Australiei

Oamenii de știință de la Centrul australian pentru pregătirea bolilor au arătat că SARS-CoV-2 este „extrem de robust”, ajungând să supraviețuiască timp de 28 de zile pe suprafețe netede, cum ar fi sticla de pe ecranele telefoanelor mobile și bancnotelor din plastic, la temperatura camerei sau 20 de grade Celsius. În comparație cu acesta, virusul gripal rezistă 17 zile pe suprafețe asemănătoare.Studiul atrage atenția asupra riscurilor pe care le aduce manipularea banilor, a echipamentelor cu touchscreen sau a diferitelor mânere și bare, scrie Bloomberg.

Coronavirusul rezistă mai mult la temperaturi mai scăzute

Virusul responsabil de COVID-19 a supraviețuit cu o zi mai puțin la o temperatură de 40 de grade Celsius, potrivit studiului. Această descoperire susține teoria că noul coronavirus rezistă mai mult timp în zonele cu vreme mai rece, făcându-l mai greu de controlat iarna decât vara, potrivit Virology Journal.
„Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 poate rămâne contagios pe diverse suprafețe, pe perioade lungi de timp, ceea ce subliniază necesitatea menținerii unor bune obiceiuri precum spălarea mâinilor și curățarea suprafețelor”, spune Debbie Eagles, directorul-adjunct al Centrului. Coronavirusul este cel mai des transmis prin contact direct cu o persoană infectată, mai ales dacă cel infectat transmite particule în aer, prin tuse, strănut, vorbit, cântat sau doar respirat. SARS-CoV-2 ar putea de asemenea să ajungă pe diverse suprafețe, atunci când aceste particule mici se depun în locul respectiv.
Astfel, aceste cercetări aduc noi dovezi că noul coronavirus supraviețuiește mai mult pe vreme rece, făcându-l mai greu de controlat iarna decât vara.

Cele mai periculoase suprafețe

Studiul a fost finanțat de armata australiană și a constat în impregnarea unui mucus artificial cu coronavirus pe diferite suprafețe, la concentrații similare cu cele din probele prelevate de la pacienții infectați. Experimentul s-a derulat în întuneric, pentru a îndepărta efectul luminii ultraviolente ce poate inactiva virusul. S-a verificat astfel cât rezistă virusul pe diverse suprafețe (inox, bancnote din polimeri, bancnote din hârtie, sticlă, bumbac și plastic), la diferite temperaturi (20 de grade, 30 de grade și 40 de grade). Cercetătorii recunosc însă că rolul precis în transmiterea virusului jucat de diverse suprafețe, timpul de contact cu aceste suprafețe pentru a se ajunge la o infectare, precum și cantitatea de virus care ar fi necesară pentru o contaminare rămân de determinat, însă aceste studii care arată – în condiții de laborator – cât rezistă virusul pe diverse suprafețe sunt importante pentru elaborarea unor strategii de risc, mai ales în zonele unde contactele cu aceste suprafețe pot fi frecvente.
Ecranele telefoanelor mobile, bancomatele, automatele de plată de la supermarketuri, punctele de check-in din aeroporturi sunt astfel de obiecte care sunt atinse frecvent de mai multe persoane și care nu sunt dezinfectate în mod regulat putând reprezenta un risc de infectare cu SARS-CoV-2, arată cercetătorii.
Ei atrag atenția cu precădere asupra bancnotelor, care au o mare circulație. De altfel, înainte chiar de a fi declarată pandemia de coronavirus, China proceda la decontaminarea bancnotelor de hârtie, iar măsuri similare au fost avute în vedere și în Coreea de Sud și SUA.
Pe de altă parte, supraviețuirea coronavirusului pe inox, la temperaturi scăzute, ar putea explica izbucnirea focarelor în fabricile de procesare a cărnii și în depozitele frigorifice. Se știe că s-au descoperit urme de coronavirus inclusiv pe produse congelate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE