3.4 C
Braşov
AcasăNationalPSD bate cuie în sicriul bugetului: Guvernul va ataca la CCR legea...

PSD bate cuie în sicriul bugetului: Guvernul va ataca la CCR legea de majorare a pensiilor cu 40%

l 242 de parlamentari au votat ieri pentru creșterea pensiilor cu 40%, așa cum a vrut PSD, în loc de 14% – varianta PNL. 148 de voturi au fost împotrivă

Ludovic Orban a declarat, ieri, că va ataca la CCR proiectul de lege impus în Parlament de PSD de majorare a pensiilor cu 40%. De asemenea, premierul a spus că social-democrații sunt „dușmanul României”, pentru că „riscă să arunce România într-o criză economică”. „Guvernul va ataca la CCR această lege, de asemenea nu vom accepta sub nicio formă aceste majorări fără fundament”, a declarat Orban. „PSD a arătat că este dușmanul României. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depășit-o. Să votezi în condițiile unei contracții economice majorări de 6,7% din PIB fără existența niciunui venit suplimentar demonstrează că PSD este inamicul public numărul 1 al României și al economiei românești”, spune Ludovic Orban după ce Parlamentul a aprobat rectificarea bugetară modificată, în sensul în care a impus revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, potrivit news.ro.

Premierul a criticat și inițiativa PSD de dublare a alocațiilor copiilor

„Este maximum pe care îl poate suporta economia României astăzi. Orice creștere de cheltuieli, așa cum sunt cele provocate de criminalii economici de la PSD, nu face altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată. La ora actuală, urmare a votului din Parlament deja România suferă, deja e pusă sub semnul întrebării capacitatea de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare și reziliență. Există oficiali europeni care au spus acest lucru. De asemenea, agențiile de rating sunt în evaluarea economiei românești. O astfel de decizie riscă să aibă consecințe dramatice pentru România. Îi rog pe părinții și bunii noștri să mă creadă pe cuvânt – creșterea punctului de pensie cu 177 lei este maximum. Nu se poate mai mult”, a adăugat șeful Executivului.

BNR atrage atenţia la riscuri după majorarea punctului de pensie cu 40%

Atât BNR, cât și UE și FMI au avertizat că o asemenea creștere ar duce la explozia deficitului bugetar. Premierul Ludovic Orban a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională. După decizia CCR, legea va merge fie la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, fie înapoi la Parlament – dacă sunt găsite elemente de neconstituționalitate. La rândul său, președintele Iohannis are două opțiuni: retrimiterea la Parlament pentru o nouă discutare sau un atac la CCR, pe motive diferite de cele ale guvernului.
BNR atrage atenţia că majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, ceea ce ar avea ca efect agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice şi destabilizarea economiei. „Există un risc sistemic major dacă sunt destabilizate finanţele publice prin creşterea mare a cheltuielilor permanente, cu un deficit bugetar ce poate ajunge la peste 11% din PIB in 2021 dacă are loc o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest an”, se arată întrâun raport trimestrial realizat de Banca Naţională cu tema România-Zona Euro.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE