-2 C
Braşov
AcasăNationalIdei apărute în prag de votare: Piaţeta din intersecţia Calea Bucureşti...

Idei apărute în prag de votare: Piaţeta din intersecţia Calea Bucureşti – str. Carpaţilor, regândită de către un arhitect voluntar­

Piațeta construită în anii ‘80 pe trotuarul de la intersecția dintre Calea București și strada Carpaților, în fața actualei Bănci Carpatica, va fi reconfigurată după un proiect propus de un arhitect voluntar, promite arhitectul-șef al municipiului cu patru zile înainte de alegerile locale.

Ce propune arhitectul voluntar

„Ne preocupă amenajarea sau reamenajarea de spații publice în cartierele brașovene, acolo unde se pot aduce îmbunătățiri, respectiv plantări de arbori și arbuști, iluminat ambiental și arhitectural. Unul dintre aceste spații este situat la intersecția dintre Calea București și Strada Carpaților, un spațiu pe care dorim să-l însuflețim, în care trecătorii să-și dorească să se oprească pentru a se odihni sau pentru a admira peisajul. În zonă va fi realizată o barieră de protecție a trecătorilor față de traficul auto, se va realiza mobilier urban, zone generoase de odihnă realizate din beton, prefabricate decorative sau piatră, spații verzi. Propunerea este realizată la nivel de concept, de către un arhitect brașovean care s-a oferit să facă voluntar această amenajare, și va urma pașii procedurali pentru a fi pusă în practică“, a declarat arhitectul-șef al municipiului, Marilena Manolache.

„Barieră” de protecţie între traficul auto şi cel pietonal

Arhitectul voluntar propune ca zona pietonală din intersecția amintită să fie reconfigurată ca spaţiu public pietonal de tranziție dinspre str. Carpaților spre Calea București, dar şi ca rezolvare a cerințelor utilizatorilor din spațiile comerciale și blocurile de locuinţe din zonă. Din conceptul prezentat de acesta, va exista o separare mai clară față de traficul auto, printr-o „barieră” de protecție care să le confere pietonilor siguranță, separare vizuală, intimitate. În paralel cu traseul pietonal, vor fi create alveole de loisir pentru utilizatorii spațiilor comerciale și blocurilor rezidențiale dotate cu zone generoase de odihnă, vegetaţie decorativă, taluzuri în­ierbate. Totodată, va fi creată o zonă de tampon/filtru către căile de acces în blocul de patru etaje de pe str. Carpaţilor și va fi sistematizat accesul în spațiile comerciale din parterul acestuia. Spațiul va fi dotat cu mobilier urban, zone generoase pe care pietonii se pot așeza realizate din beton, prefabricate decorative sau piatră. Vor fi amenajate spații verzi și terasamente și taluzuri create cu ajutorul unor pereți de sprijin cu înălțime variabilă, realizați din tablă metalică tip Corten, piatră/beton şi prefabricate decorative.

Propunere de „acoperiş verde” pentru blocul de 8 etaje din zonă

Proiectul cuprinde și amenajarea de „acoperișuri verzi“ percepute de la nivelul zonelor pietonale și chiar și din traficul auto, pentru terasele de la etajele întâi ale blocului P+8 și a legăturii dintre blocul P+8 și P+4. Totodată, fluxurile de circulație vor fi marcate diferit, prin pavaj – trecere de pietoni, traseu tranziție str. Carpaților – Calea București, parcarea din spatele blocurilor şi alveolele de loisir. Amenajarea va rezolva și o serie de deficiențe legate de accesul la trecerea de pietoni, spune arhitectul-şef al municipiului, Marilena Manolache. Odată cu această modernizare este propus şi un iluminat decorativ, cu stâlpi decorativi de iluminat general, iluminat indirect sub „banchete” şi iluminat de accent pentru arbori inclus în paviment.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE