18.6 C
Braşov
AcasăNationalVariola maimuței: România va achiziționa vaccin împotriva variolei pentru a avea un...

Variola maimuței: România va achiziționa vaccin împotriva variolei pentru a avea un stoc de siguranță

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat într-o intervenție la Digi 24 că România va achiziționa o cantitate mică de vaccin împotriva variolei pentru a avea un stoc de siguranță în cazul în care vor apărea și în România îmbolnăviri cu variola maimuței.
„Vom tatona opțiunile pentru a avea o cantitate mică de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală. Discutăm de câteva sute de doze probabil, maxim 1.000 de doze care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic”, a spus ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a mai declarat că România nu a înregistrat vreo suspiciune de îmbolnăvire, reacționând la un zvon răspândit pe internet, în realitate fiind vorba de un caz de varicelă la Rădăuți.
”Mai multe ţări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variolă a maimuței (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obişnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobişnuit şi de aceea sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu ţările în cauză, facilitând schimbul de informaţii şi sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecţiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţii”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.
”Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obisnuite. Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE