18.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBraşovul, în rândul judeţelor cu cele mai multe minore care au născut...

Braşovul, în rândul judeţelor cu cele mai multe minore care au născut în 2020

Autor: M.P.

- Advertisement -

16.470 de adolescente (cu vârsta de până la 19 ani) au devenit mame în 2020 (potrivit datelor temporare Institutului Național de Statistică), arată un raport Salvați Copiii. Judeţul Braşov se află în rândul celor unde s-au înregistrat cele mai multe situaţii de acest fel, alături de Mureş, Dolj, Iaşi sau Bihor. Vârsta fragedă a mamei antrenează probleme complexe de sănătate, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, susţin spcialiştii de la Salvaţi Copiii.

Aproape 700 de adolescente au născut în 2020 în judeţul Braşov

Din cele 16.470 de adolescente care au născut în 2020 în România, 695 sunt din judeţul Braşov. Statistica plasează judeţul nostru pe locul 3 în România, din acest punct de vedere, după judeţul Mureş, cu 871 de adolescente care au născut şi Dolj, cu 723. Peste 500 de naşteri ale unor adolescente s-au mai înregistrat şi în Iaşi – 656, Bihor – 614, Bacău – 586 şi Constanța – 556. La polul opus se situează judeţele Caraş-Severin – 220 de cazuri, Brăila şi Mehedinţi – 213, Gorj – 190 şi Tulcea – 175. Numărul minorelor care au născut în 2020 este totuşi mai mic faţă de anul anterior. Mai exact, dintre cele 199.720 de nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani.

- Advertisement -

Marea provocare: sarcinile neurmărite medical şi nou-născuţii prematuri

Multe dintre mamele adolescente provin din mediul rural şi nu au acces la servicii medicale, lucru ce se răsfrânge apoi în urmărirea medicală a nou-născutului, arată studiul „Salvaţi Copiii”. Mediul din care provine mama, gradul de educaţie şi veniturile familiei determină proporţional accesul la servicii medicale, şcolarizare şi perspective de integrare în societate, atât pentru tânăra mamă, cât şi pentru copilul ei. Una dintre marile provocări cu care se confruntă medicii este cea în care o pacientă este adusă la spital să nască, după o sarcină neurmărită medical, iar în cazul mamelor adolescente riscurile să nască prematur și să apară complicaţii sunt mult mai ridicate.Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă unitățile medicale în care se nasc și sunt tratați au la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide. Totuşi, în ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020, conform datelor temporare INS, (6,2/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii