-6.4 C
Braşov
AcasăCititoriEste bine să știți: Steaua Crăciunului, floarea simbol a Sărbătorilor de...

Este bine să știți: Steaua Crăciunului, floarea simbol a Sărbătorilor de Iarnă

Poinsetia, Euphorbia pulcherrima după denumirea sa latinească, este, deja, o plantă bine cunoscută și pe meleagurile noastre. Numită și Steaua Crăciunului, planta își are originea în regiunile muntoase și umede ale Mexicului și Americii Centrale, unde a fost cultivată ca plantă cu proprietăți terapeutice încă din secolele XIV-XV de către azteci (Numele sub care aztecii cunoșteau această plantă era Cuetlaxochitle, care în traducere înseamnă „floare care piere și se ofilește ca tot ce e pur“). Numele de Poinsetia i-a fost atribuit în onoarea celui care a descoperit-o ca plantă ornamentală la 1820, Joel Robert Poinsett, primul ambasador american în Mexic.

Înflorită de Crăciun

Poinsetia este o plantă perenă, care înflorește din noiembrie până în februarie în casele noastre. Frumusețea sa nu se datorează, cum am putea crede, florilor, care sunt absolut insignifiante, ci unei anomalii genetice care se manifestă prin modificarea frunzelor așezate la baza florii. Aceste mănunchiuri de frunze modificate, numite bractee, capătă culoarea roșu aprins simultan cu apariția florilor. Pentru a înflori de Crăciun, Poisentia are nevoie de peste douăsprezece ore de obscuritate completă pe zi, începând cu 1 octombrie și până la 1 decembrie. Poinsettia este o plantă – simbol și poate fi un cadou deosebit. De asemenea, ea trebuie să existe în orice cămin în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Nu este o plantă pretențioasă

Steaua Crăciunului este una dintre plantele de apartament cel mai ușor de îngrijit și, poate de aceea, una dintre cele mai des întâlnite în apartamentele noastre. Nu este o plantă pretențioasă. Steaua Crăciunului crește sub forma unui arbust cu frunzele mari și late, în formă de stea. Frunzele plantei se colorează în luna decembrie în roșu, iar unele în galben, roz sau crem și își mențin culoarea până în primăvară. Planta este adesea folosită ca plantă de decorațiune, fiind ea însăși un simbol al Crăciunului.

Cum o îngrijim

În ceea ce privește felul cum trebuie udată, planta nu este deosebit de pretențioasă. Este mai degrabă sensibilă la mișcări sau mutări decât la lipsa apei. Se pare că planta poate rezista și o săptămână fără a fi udată. Nu se va ofili decât atunci când nu este udată mai mult de o săptămână. Totuși, este recomandabil să mențineți sănătatea plantei udând-o zilnic cu o cantitate mică de apă.
l Este interzis să udați planta în farfuriuță. Este preferat să mențineți doar pământul umed, deoarece adunarea umezelii stătute în ghiveci va ofili planta.
l Se obișnuiește ca planta să se tundă pentru a nu deveni deosebit de frunzoasă. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primăvara, când planta devine mai puțin sensibilă. Este bine să tundeți planta, scurtând lăstarii, pentru a stimula ramificarea plantei.
l În timpul primăverii și verii, este bine ca planta să fie păstrată afară, într-un loc semiumbrit.
l După trecerea perioadei de înflorire, Poinsetia are nevoie de o perioadă de repaus de cel puțin 2 luni, timp în care se vor rări udările și se vor suspenda fertilizările.
l Pentru o înflorire cât mai reușită, vă recomand să folosiți îngrășăminte a căror formulă să conțină Molibden, întrucît lipsa acestui element duce la degradarea și, în final, la moartea plantei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE