8 C
Braşov
AcasăNationalȘefii s-au ”aranjat”! Cîțu-al doilea om în stat, Ciolacu-președinte la Camera Deputaților,...

Șefii s-au ”aranjat”! Cîțu-al doilea om în stat, Ciolacu-președinte la Camera Deputaților, Honor-vicepremier

l Prim ministrul desemnat a depus aseară la parlament lista guvernului

Președintele PSD Marcel Ciolacu a fost ales, ieri, preşedinte al Camerei Deputaţilor, în şedinţa forului legislativ. Ciolacu, propus pentru această funcţie de grupul parlamentar al PSD, a obţinut 217 voturi pentru, 77 împotrivă. Pentru această funcţie a mai candidat din partea grupului USR şi Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte al Camerei, însă aceasta a obţinut doar 77 voturi favorabile şi 217 împotrivă. Votul a fost secret, cu buletine de vot. “Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, mă voi asigura că atât măsurile sociale şi economice pentru care PSD şi-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât şi că programul de guvernare va fi susţinut în Parlament şi respectat întocmai”, a scris Ciolacu pe Facebook, după alegere.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a fost votat, tot ieri, în funcția de președinte al Senatului cu 82 de voturi “pentru”. Anca Dragu a primit 25 de voturi. Alte 17 voturi au fost anulate. Florin Cîţu primește astfel a doua putere în stat. Alegerea lui Câțu a fost făcută după revocarea fostului președinte al senatului, Anca Dragu, de la USR, pentru că în parlament s-a schimbat majoritatea. Anca Dragu a transmis, după revocarea sa din funcția de președinte al Senatului, că există decizii ale Curții Constituționale care arată nevoia de stabilitate și continuitate a acestei funcții pentru a preveni abuzurile puterii care se coagulează conjunctural.

Ciucă: Voi colabora foarte bine cu toți miniștrii desemnați

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, marți, la Parlament, lista de miniștri și programul de guvernare. Potrivit programului, coaliția PSD-PNL-UDMR poartă numele de Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate. Nicolae Ciucă a precizat că în programul de guvernare sunt prevăzute măsuri pentru creșterea calității vieții, printre care creșterea pensiilor, a alocațiilor și acordarea unui ajutor pentru pensionarii cu indemnizații între 1.000 de lei și 1.200 de lei. De asemenea, crește și salariul minim brut la 2.550 de lei.
„PNRR reprezintă axul programului de guvernare. Suntem obligați și condiționați să respectăm liniile din PNRR. Vom sprijini eliminarea decalajelor dintre comunitățile locale și vom implementa Programul de investiții Anghel Saligny. (…) Sunt convins că voi colabora foarte bine cu toți miniștrii nominalizați. Pentru desființarea SIIJ există o asumare la nivelul coaliției până la 31 martie. Va fi înființară o nouă structură care să preia atribuțiile”, a declarat Nicolae Ciucă.

Lista finală a miniștrilor

După ce PSD s-a răzgândit în privința ministrului economiei desemnat inițial, senatorul de Galați, Marius Humelnicu , pe care îl recomanda doar activitatea de fotbalist pentru această poziție și după ce Ciolacu a învins în lupta cu vicepreședinții și l-a nominalizat pe Sorin Grindeanu drept vicepremier, lista miniștrilor a fost finalizată. Guvernul Ciucă va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Față de guvernul anterior, Guvernul Ciucă are două ministere noi: ministerul pentru IMM-uri și Turism și ministerul Tineretului și Familiei.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

Prim-ministru: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
Vicepremier: Sorin Grindeanu

Miniștrii PSD

Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii: Marius Budăi
Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
Ministerul Economiei: Florin Spătaru
Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniștrii PNL

Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene: Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei: Virgil Popescu
Ministerul de Interne: Lucian Bode
Ministerul de Externe:Bogdan Aurescu
Ministerul Educație: Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării: Florin Roman
Ministerul IMM-urilor și Turismului: Constantin Cadariu

Miniștrii UDMR

Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Mediului: Tanczos Barna
Ministerul Sportului: Eduard Novak
Astăzi, miniștrii propuși vor fi audiați în comisiile de specialitate, urmând ca mâine să fie dat votul de învestitură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE