0.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDouă variante pentru siguranţa DN 1A în zona barajului de pe Tărlung

Două variante pentru siguranţa DN 1A în zona barajului de pe Tărlung

Autor: M.P.

Administrația Apele Române caută o firmă care să analizeze două posibile variante pentru susţinerea barajului de pe râul Tărlung, pe marginea drumului naţional DN 1A. Una dintre variantele luate în calcul este cea a supraînălţării tronsonului din DN1A care trece prin zona lacului, iar cea de a doua, realizarea unui dig înalt de aproximativ un metru, care să separe lacul de drum, precum şi realizarea unui sistem de pompare a apelor ce se scurg de pe versantul opus al barajului. Contractul de consultanţă scos la licitaţie, pentru determinarea variantei viabile are o valoare de 252100 lei fără TVA, iar ofertele pot fi depuse până la 22 noiembrie.
Lacul de acumulare de pe râul Tărlung a fost realizat în anul 1975, având un volum de 13,6 milioane mc de apă. Acumularea deserveşte municipiul Braşov şi localităţile din jur. O primă intervenţie pentru creşterea capacităţii lacului a avut loc în perioada 1984 – 1987, după ce populaţia zonei a crescut şi s-a impus o astfel de măsură, însă nu a avut efectul scontat. De aceea, în 1992 a fost gândită o nouă supraînălţare, cu cinci metri a barajului, care a început, efectiv, în 1994. Lucrările au avansat lent, fiind finalizate abia în 2014. În cadru acestui proiect au fost introduse şi alte lucrări de modernizare, la descărcătorul de ape și la turnul de priză. Valoarea totală a investiției a fost estimată la 38,246 milioane lei, cu tot cu TVA.
Reamintim că în iunie 2018, din cauza ploilor abundente, DN 1A a fost inundat în zona acumulării de pe râul Tărlung, de atunci autorităţile fiind în căutarea unei soluţii pentru evitarea unor situaţii de acest fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE