2.7 C
Braşov
AcasăNationalCÎțu: Avem două partide care vor să fie primele în rotativă /...

CÎțu: Avem două partide care vor să fie primele în rotativă / PSD a decis ca Marcel Ciolacu să fie propus premier

l Grindeanu: Doar nu credeți că am votat să fie premier peste un an și jumătate

Social democrații au votat, ieri, în ședința Consiliul Politic Național, desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. De asemenea, conducerea PSD a aprobat în unanimitate și rotativa premierilor, însă, spre deosebire de liberali care cer să înceapă rotativa cu un premier PNL, social democrații nu au votat ca primul premier să fie de la PSD. Anterior ședinței, Marcel Ciolacu declara că este normal ca PSD să aibă prioritate deoarece au câștigat alegerile generale.
După ședință, vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a declarat: „PSD a decis în unanimitate să-l susțină pe președintele PSD Marcel Ciolacu pentru poziția de premier. Este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlmentare din 2020.
PSD a decis în unanimitate să acceptăm acest sistem de rotație la șefia guvernului.
Nu am dat un vot azi ca Marcel Ciolacu să fie premier peste un an jumate. Despre ce vorbim? N-avem nevoie de încurajări și de terapii de grup în interiorul CPN-ului. Nu suntem la alcoolici anonimi. Astea sunt lucruri evidente.
Poziția de a da primul premier nu e a noastră, e dată de români prin voturile de la alegerile parlamentare de anul trecut.
Dacă în urma negocierilor iese cu totul altceva, venim în fața partidului și supunem atenției negocierea care posibil ar rezulta în urma acestei întâlniri.
Mandatul e destul de clar, nu e flexibilitate aici”.
Deși ieri la ora 16 era programată o întâlnire pentru negocieri, Florin Câțu a anulat-o și a intrat în ședință cu cei 4 prim-vicepreședinți ai PNL pentru a decide numele prim-ministrului pe care PNL îl va pune pe masă.

Florin Cîțu: Problema nu este numele premierului, ci faptul că avem două partide care vor să fie prima opțiune în această rotativă / Nicolae Ciucă nu a fost propus în ședința BEx

Premierul demis Florin Cîțu a explicat aseară, la ieșirea din sedința cu ceilalți lideri ai PNL , motivul blocajului în negocierile cu PSD în privința încheierii alianței pentru formarea guvernului. Liderul PNL susține că în ultima ședință a Biroului Executiv al PNL nu l-a propus nimeni pe Nicolae Ciucă pentru mandatul de premier, și că dacă cineva ar fi dorit să o facă ar fi făcut-o.
„De la noi (PNL -n.red) oricare membru liberal poate fi propus premier (…) Deocamdată, mandatul din ședința BEx de aseară este că suntem de acord cu un sistem rotativ de guvernare, jumătate de la PNL, jumătate de la PSD, iar noi am decis ca în prima parte de guvernare fie premierul de la PNL”, a comentat Cîțu.
El a precizat că în acest punct sunt acum blocate negocierile cu liderii PSD, pentru că și ei își doresc același lucru: să intre la guvernare alături de PNL, dar să dea premierul în prima etapă a guvernării.
„Azi discuția cu PSD a fost simplă. Suntem în situația în care ei vor să fie primii cu premierul…Așa am înțeles de la Ciolacu..În ce stadiu suntem cu negocierile? Azi am luat act de decizia PSD de a avea o propunere de premier în persoana lui Marcel Ciolacu. De asemenea, s-a decis să începem un sistem rotatativ de guvernare, dar vrem ca prima propunere de premier să aparțină PNL. Inițial noi am avut mai multe argumente (…) Deocamdată aici suntem. Avem două partide care vor să fie primele în rotativă. (…)”, a comentat Cîțu. Chestionat de ce PSD are deja un nume de premier, iar PNL nu are, Cîțu a insistat să spună că problema din parea PNL nu ar fi numele de premier, ci faptul că nu s-a ajuns încă la un numitor comun în privința partidului care trebuie să dea primul premier. Cîțu a evitat să spună că Nicolae Ciucă va rămâne propunerea PNL de premier, subliniind că acesta nu a fost votat în ședința BEx.
„Dacă Nicoale Ciucă e propus și votat (în cadrul PNL – n.red), bineînțeles că poate fi o variantă, dar nu este propus, nu a fost votat. La noi orice membru liberal poate fi premier”, a spus Cîțu.
Liderul PNL a mai adăugat că din punctul său de vedere se va ajunge la o înțelegere cu PSD, în privința desemnării premierului și că la negocierile cu Klaus Iohannis, ambele partide se vor duce în alianță, cu o singură propunere.
„Vom ajunge la o înțelegere…. prin negocieri. Am negociat și azi, negociem și mâine. Când am început negocierile partidele erau diametral opuse, acum s-au făcut pași importanți”, a spus Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE