8.7 C
Braşov
AcasăSportSe retrage Dan Gîrtofan? „Nu mai vreau să mă milogesc după bani...

Se retrage Dan Gîrtofan? „Nu mai vreau să mă milogesc după bani la nimeni“

l Dublul campion național de raliuri a ajuns la capătul puterilor după „cel mai urât sezon pe care l-am avut în cei 26 de ani de carieră“

Campionul brașovean de raliuri Dan Gîrtofan (53 de ani) a avut multe așteptări de la sezonul recent încheiat. Din păcate, viața i-a aruncat în față câteva provocări majore. „2021, un an greu, urât, care mi-a lăsat cu urme adânci în suflet legat de oameni în general. E cel mai urât sezon pe care l-am avut în cei 26 de ani de carieră. Au mai fost ani în care n-am avut bani, dar parcă aveam oameni lângă mine. Acuma și aceia au mai dispărut! “, spune „Giri “.

„Ne-am trezit în mijlocul sezonului fără buget“

Deși începutul sezonului a fost unul bun, cu o victorie la Winter Rally Covasna, lucrurile au luat apoi o întorsătură proastă. „Pentru mine a fost al 26-lea sezon încheiat complet. Vrând, nevrând a trebuit să merg la toate etapele, deși am întâmpinat probleme mari financiare. Am început cu dreptul, cu o victorie la Raliul Zăpezii, la Covasna. Mai mult decât atât, faptul că am legat un parteneriat cu o firmă destul de mare, ne dădea încredere în ceea ce putem să reușim. Din păcate, acel parteneriat s-a dovedit a fi un mare fiasco. Adică a fost cu totul și cu totul o firmă neserioasă. Efectiv nu am văzut niciun ban de acolo, nu am avut nicio susținere, doar am fost duși cu vorba. Astfel că ne-am trezit în mijlocul sezonului fără buget și a trebuit să regândim strategia din mers. Fără bani, atunci a fost un moment în care am decis să mă opresc. Doar că așa e, oamenii care sunt cu adevărat de bine și îți doresc lucruri frumoase, sar și vin lângă tine când ai cea mai mare nevoie. Și aici țin să-i mulțumesc lui Dan Daneliuc , care în momentul în care ne-a văzut că suntem «strânși în corzi», ne-a sărit în ajutor și ne-a oferit sprijinul financiar necesar să putem participa și la etapele rămase până la finalul anului. Îi rămânem îndatorați pentru acest gest și eu îi spun că nu o să rămân dator față de el”, spune „Giri“.


„O luptă pentru viață“

Și cum este o vorbă care spune că o nenorocire nu vine niciodată singură, viața i-a mai dat o lovitură brașoveanului, chiar după raliul de casă, atunci când Giri a avut mari probleme cu coronavirusul. „După Raliul Brașovului am «înhățat» această boală nenorocită ce ne chinuie de ceva timp și a fost foarte rău pentru mine, deoarece m-a «trântit» extrem de grav. Am avut două săptămâni petrecute în terapie intensivă și am fost la un pas să-mi pierd viața. Doar cu ajutorul medicilor, asistentelor și a oamenilor de bine am reușit să depășesc momentul. Chiar și așa, slăbit cum eram, m-am încrâncenat și am luat startul la următoarea etapă după ce am ieșit din spital. Practic nu am lipsit la niciun raliu în 2021” a spus Dan Gîrtofan.

„Am făcut curățenie în telefon“

Pilotul brașovean spune că acest eveniment i-a dat mult de gândit în ceea ce-i privesc pe așa-zișii „prieteni”. „Am făcut curățenie în telefon. Am șters jumătate din agenda telefonică pentru că încă o dată trebuie să o spun: oamenii ar trebui să se vadă la nevoie, iar în cazul meu nu s-a întâmplat așa. Am fost dezamăgit și sunt în continuare sunt dezamăgit de o grămadă de persoane care mi s-au arătat ca prieteni numai de fațadă”.

„Să le fie rușine!”

Din păcate, Raliul Sibiului avea să-i „ofere” lui Dan Gîrtofan o nouă lovitură. „Raliul Sibiului, unul trist pentru mine. Anumiți oameni, pe care i-am ajutat și cărora le-am oferit posibilitatea de evolua cu un material de top în campionat au încercat să-mi facă rău. Pentru că altfel eu nu văd niciun motiv să faci contestații și apeluri, care chiar nu-i priveau pe ei și care nu-i afectau cu absolut nimic, decât că poate că pierdeau un loc sau două în clasament la finalul cursei. Dar dacă ei așa au considerat că trebuie să câștige poziții în clasament, le urez numai de bine și să o țină așa în continuare. Să le fie rușine! ”, a spus Giri.

Un prieten, un frate, pierdut la Iași

Uneori viața este dură. Iar pentru pilotul brașovean acest lucru s-a adeverit la Raliul Iașului. Unde prietenul drag, Adrian Răspopa, a parcurs ultimii săi kilometri pe probele speciale de pe acest Pâmânt. „La Iași a fost cu adevărat o mare tragedie. Nimeni nu-și dorește să ia parte la așa ceva. Adi mi-a fost ca un frate, un prieten tare drag. A crescut lângă mine, i-am arătat ce înseamnă sporturile cu motor. De la mine din casă a pornit aventura lui profesionistă în sporturile cu motor. Eram foarte apropiați și mă doare tare că nu mai e lângă mine, mai ales că tragedia s-a întâmplat chiar de ziua mea. Tragedia de acolo ne-a dat la mulți de gândit și în sfârșit am realizat că problemele de securitate trebuie puse la punct. Că nu este o joacă. Iarăși am fost privați de un rezultat prin anularea acestui raliu. Conform regulamentului, dacă primele echipaje au făcut mai mult de 25 la sută din raliu, se puteau acorda puncte”, a dezvăluit, cu ochii în lacrimi, Dan Gîrtofan.

Evoluția lui Andrei în Bucovina, singurul lucru bun din 2021

După Raliul Iașului mai rămăseseră pentru Giri doar două etape, Cluj și Bucovina. „Conform punctajului din acest sezon, am ajuns ca la ultima etapă, Raliul Bucovinei, să trebuiască să ne prezentăm doar pentru a-l împiedica pe cel care ne urmărea să nu ne depășească în ierarhia generală la final de an. Pentru Adi Teslovan, etapa de la Bucovina conta în clasament, în vreme ce noi nu punctam, având deja în palmares trecută o etapă cu coeficient 0,6, cea de la Covasna. Și, pentru toate lucrurile grele și urâte pe care le-am trăit anul ăsta, chiar am vrut să nu cădem de pe podium. Cred că a fost unul din cele mai frumoase raliuri organizate și ne-am simțit foarte bine. Mai mult, mă bucur pentru faptul că Andrei a debutat în campionat pe un model R5 și chiar a făcut un rezultat foarte bun. Este singurul lucru frumos care mi s-a întâmplat anul acesta, asta pe lângă faptul că am scăpat cu viață în urma bolii… sincer”, a mai declarat Gîrtofan.

Bucovina, ultimul raliu pentru Giri?

Poate cea mai dificilă întrebare pentru Dan Gîrtofan este cea legată de planurile de viitor. „Gânduri de viitor? E prematur să vorbim acum. La sfârșitul raliului de la Bucovina am declarat că probabil este ultima etapă oficială la care mai iau parte. Și n-am mințit, nu vreau să-i dezinformez pe cei care mă cunosc. Este pur și simplu o realitate care vine din motive personale, nu că n-aș mai putea sa fiu performant. Eu cred că mai am un cuvânt de spus în campionat. Vom vedea în funcție de ce voi reuși peste iarnă. Dar fără cerșetoreală și eforturi supraomenești cum am făcut de multe ori. Nu mai vreau să mă milogesc după bani la nimeni. Cei care vor să obțină o imagine bună și să se alăture unei echipe frumoase cu piloți talentați, cu oameni tineri, curați și cinstiți, sunt așteptați să o facă. Doresc ca măcar Andrei să reușească să participe în sezonul viitor.“, a încheiat Giri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE