2.6 C
Braşov
AcasăNational”Discută” pe 30 miliarde de euro: Prima negociere între PSD, PNL și...

”Discută” pe 30 miliarde de euro: Prima negociere între PSD, PNL și UDMR, pentru formarea unui nou guvern

l Se ia în calcul extinderea numărului de ministere la 20, de la 18 în prezent, dar și o schimbare a Constituției

Liderii celor trei partide au avut o primă discuție împreună, convenind de principiu echipele de negociere și obiectivele din programul de guvernare ce ar urma să fie agreate. Principalele declarații:

Florin Cîțu, PNL:

Am discutat doar pe programul de guvernare, pe partea economică și socială, apoi mergem mai departe.
Sunt de acord cu orice majorare de pensii, ca și până acum, în funcție de cât ne putem permite. De principiu, PNL a comunicat elementele importante pentru noi – nu vom crește taxele.
La PNRR nu se poate schimba nimic (PSD nu este de acord cu ridicarea vârstei de pensionare). PNRR a fost aprobat într-o anumită formă. Nu se poate modifica nimic o perioadă lungă de timp.
Nu am discutat despre ministere, nici despre funcția de premier, dar este o discuție pentru extinderea numărului de ministere la maximum 20. Cine ia funcția de premier poate avea de exemplu mai puține ministere, vom vedea.

Marcel Ciolacu, PSD:

Programul ar trebui să fie făcut cu măsuri pe termen scurt și mediu. Trebuie să creștem nivelul de trai până în martie și să depășim iarna.
Este o împărțire a ministerelor în funcție de ponderea din Parlament. Nu am intrat pe detalii dacă se mărește numărul de ministere. Va rămâne ponderea dată de români la alegerile generale.
Mai sunt patru state cu cota unică în Europa, nu vrem să rămânem ultimii. Ar trebui să fie un program comun discutat la anul, pentru bugetul pe anul viitor. Este o discrepanță imensă în societate între săraci și bogați. Statul român trebuie să intervină. Să vedem practica europeană, să vină specialiștii cu propuneri, iar un an de zile avem timp să discutăm acest subiect.
Am văzut cum a funcționat justiția fără SIIJ și vedem cum funcționează cu această secție. Bine ar fi s-o putem face și mai funcțională.
Sperăm ca săptămâna viitoare să fie trecută rectificarea bugetară printr-un guvern nou sau prin parlament. Sper că săptămâna viitoare să avem un guvern nou.

Kelemen Hunor, UDMR:

Am făcut un calendar ca să venim cu guvernul în Parlament pe 17-18 noiembrie. Am început discuția pe ministere
Dacă reușim să ne înțelegem pe program și pe acordul politic se poate ajunge și la funcția de prim-minstru. Am început discuția pe ministere. Eu spun că vom găsi o soluție care va include atât principiile legate de cifre, cât și principiul politic, pentru că aici vorbim de ceva mai consistent fiind acest lucru înseamnă că vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului prin reforma Constituției. Când vorbim de o majoritate atât de largă trebuie să ai și un deziderat serios, dincolo de problemele urgente legate de pandemie, de inflație, de prețul energie, de investiții
O coaliție formată din trei partide înseamnă și vicepremieri. Este o variantă de lucru și este ceva sănătos. Am început discuțiile și trebuie să vedem. Am format echipele, de mâine dimineață continuăm discuțiile. Am făcut un calendar ca să finalizăm discuțiile până la începutul săptămânii viitoare, ca să venim în Parlament pe 17-18 noiembrie. Am spus că mâine dimineață încep discuțiile pe programul de guvernare pe fiecare capitol separat
Eu sunt pentru cota unică și rămâne de văzut care va fi soluția. Eu cred că nu e bine să schimbi permanent sistemul de impozitare. La PNRR lucrurile sunt foarte simple. Am plecat pe un drum, există un acord cu Comisia Europeană pentru aceste reforme și trebuie să continuăm cu reformele
Președintele UDMR a mai declarat că până zilele trecute partidul său a susținut refacerea coaliției cu USR dar „în momentul în care am rămas singuri cu această ideea nu am mai insistat. Când rămâi singur cu ideea ta, la un moment te oprești.”
Negocierile dintre cele trei partide se reiau astăzi dimineață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE