2.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDiplomați: V-ați descurcat bine! Delegaţie a OMS, în vizită la Braşov, ...

Diplomați: V-ați descurcat bine! Delegaţie a OMS, în vizită la Braşov, pentru a evalua măsurile anti-pandemie

l Testările sunt foarte importante!

O delegație a Organizației Mondiale a Sănătății s-a aflat în ultimele zile la Brașov pentru o vizită la principalele unități medicale din oraș, la centre de vaccinare și la două comunități defavorizate din județ. Vizita s-a făcut la invitația fostului coordonator al UPU-SMURD Brașov, medicul Cristina Vecerdi, actualmente deputat PNL DE Brașov.
Delegația OMS a vizitat Spitalul Județean Brașov – unitatea medicală care tratează cele mai grave cazuri de infecție cu COVID-19 și deține și o secție modulară cu paturi de ATI pentru a prelua pacienții care au nevoie de oxigen. De asemenea, a vizitat și Maternitatea Brașov, care preia cazurile de gravide cu COVID-19, în încercarea găsi împreună cele mai bune soluții de a aborda pandemia de COVID-19.

În schimb, reprezentanții OMS nu au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, cel care la începutul pandemiei a fost primul spital COVID din județul Brașov. Oficialii au vrut să vadă și cum se desfășoară activitatea de vaccinare în Brașov, astfel că au vizitat centrul amenajat recent la Sala Sporturilor. Pe agenda delegației s-au mai aflat și vizite la Spitalul municipal Săcele dar și în comunitățile vulnerabile de la Săcele și Apața. „După cum ştiţi, sunt aici de câteva săptămâni, mă întâlnesc cu comunităţi şi diferiţi stake-holderi şi oameni care iau decizii. Am văzut multe lucruri, am vorbit cu mulţi oameni, dar acum vrem să ne întoarcem şi să aprofundăm cunoştinţele şi să vedem câteva dintre soluţiile identificate în lupta cu pandemia, să vedem dacă într-adevăr funcţionează în teren. Azi am avut câteva discuţii foarte bune cu domnul prefect şi cu directorul DSP şi sunt câteva provocări şi soluţii pe care le-am identificat”, a spus reprezentanta delegaţiei OMS, Dr. Heather Papowitz, specializată în management de criză. Ea a amintit despre importanţa testării şi a diagnosticării precoce a infecţiilor cu COVID-19, astfel că a cerut atât medicilor, cât şi cetăţenilor, „disponibilitate şi deschidere spre testare”. „Este foarte important să se facă testări cât mai devreme, iar cei pozitivi să primească îngrijire cât mai repede”, a spus specialista OMS.

Reprezentanta OMS insistă pe importanţa vaccinării şi a dotării corespunzătoare a spitalelor

Delegaţia a vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, iar concluziile au fost că acestea s-au descurcat bine în pandemie, până acum. „Ne-am uitat puţin la sistemul medical, pornind de la spitale. Trebuie ca medicii să aibă toate echipamentele de care au nevoie ca să îi diagnosticheze devreme pe oameni şi să lucreze cu ei, să comunice cu ei, să se vaccineze. Am fost la Spitalul Judeţean şi am discutat cu medicii de acolo, cu managerul de spital, şefii de secţii, cu cei de la farmacie şi ştim că ei lucrează non-stop, cu unitatea de urgenţă plină, cu paturile pline în spital. Este important să aibă materiale, să aibă paturi suficiente şi personal suficient. Acestea sunt toate nişte provocări mari, însă oamenii din spital fac o treabă extraordinară. Am fost şi la Maternitate şi am vorbit cu personalul de acolo despre sarcina în COVID. Coronavirusul sporeşte riscurile atât pentru mamă, cât şi pentru copil, de aceea este foarte importantă vaccinarea, pentru a oferi un grad mai mare de protecţie în această perioadă (a sarcinii, n.r). Am fost impresionată să văd şi munca pe care o fac angajaţii de la acest spital”, a încheiat reprezentanta OMS. Aceasta s-a declarat satisfăcută şi de centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor şi spune că a fost bucuroasă să vadă că oamenii stăteau la coadă aici, pentru a intra la vaccinare.

Dr. Cristina Vecerdi: „Vaccinarea poate opri pandemia, dar nu este singura unealtă”

Prezentă în această vizită, alături de reprezentanta OMS, dr. Cristina Vecerdi, fostă coordonatoare UPU-SMURD Braşov a insistat şi ea pe importanţa vaccinării dar şi pe implicarea tuturor factorilor care pot conta în oprirea pandemiei şi pe verificarea mai atentă a modului în care se respectă regulile de prevenţie. „Discuțiile noastre s-au concentrat pe analizarea situației din România, dar și pe lecțiile învățate până acum. Ce pot să vă spun este că rezolvarea acestei probleme se află în mâinile noastre, ale liderilor, ale medicilor, ale societății civile. Avem uneltele pentru a opri pandemia. Vaccinarea poate opri pandemia, dar aceasta nu este singura unealtă. Vaccinarea împiedică apariția formelor severe și foarte grave și scade presiunea pe secțiile de terapie intensivă. Totuși, avem o mulțime de alte unelte la dispoziție și cred în această direcție trebuie întărite acțiunile. Este vorba de metodele de prevenție ce țin de sănătatea publică și le spunem din martie 2020: respectiv purtarea măștii, evitarea locurilor aglomerate, păstrarea distanței fizice, igiena mâinilor. Cred că la nivelul coordonatorilor trebuie luate măsuri și întărite modalitățile de urmărire a respectării regulilor”, a declarat dr. Vecerdi.

„Oamenii nu ar trebui să își ia informațiile numai de pe Facebook”

În ceea ce privește reticenţa faţă de vaccinare, dr. Vecerdi spune că nu este o problemă doar în România, însă ea trebuie gestionată mai atent. „Reticență este peste tot. Depinde cum gestionezi o astfel de situație prin autoritatea statului, prin reglementări corecte, astfel încât acestea să fie aplicate. Poate că nu a fost o comunicare. De asemenea, un alt motiv al reticenței ține de educația sanitară, care lipsește cu desăvârșire în școli”, a amintit fosta coordonatoare UPU-SMURD, care insistă pe o deschidere a comunicării, în ceea ce priveşte pandemia şi vaccinarea, mai ales în mediul rural. „Specialiştii trebuie să meargă pe teren și să le ofere oamenilor informațiile necesare. Oamenii nu ar trebui să își ia informațiile numai de pe Facebook”, a declarat dr. Cristina Vecerdi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE