8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDe la afacerile în insolvență: Municipalitatea caută ”recuperatori” pentru a încasa datorii...

De la afacerile în insolvență: Municipalitatea caută ”recuperatori” pentru a încasa datorii istorice la buget

l Aproape 4.000 de firme au datorii de 190 milioane de lei la bugetul Brașovului

Primăria Municipiului Brașov vrea să cesioneze unor terți creanţele bugetare datorate bugetului local de debitori aflaţi în insolvenţă. În acest sens, Municipalitatea a lansat în dezbatere publică o formă a regulamentului, rolul actului normativ fiind de a crea un mecanism pentru ca, în final, datoriile să fie recuperate prin intermediul unor firme private. Brașovenii pot consulta draftul regulamentului pe site-ul Primăriei, www.brasovcity.ro, şi pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de regulament până în data de 12 noiembrie, pe e-mail, la dirfiscala@brasovcity.ro sau dirfiscala@dfbv.ro, sau sediul Direcției Fiscale din str. Dorobanților nr. 4, program cu publicul: Luni, Marți, Joi, Vineri: 08:00 – 12:00 și 13:00 – 16:30; Miercuri : 08.00 – 12:00 și 13:00 – 18.30. Între orele 12:00 – 13:00 este pauză pentru dezinfecție.

Condiţii pentru ca cesionarea să fie posibilă

Condițiile pentru această cesionare să fie posibilă sunt ca suma plătită de cesionar să nu fie mai mică decât datoria pe care debitorul o are, plata prețului cesiunii să se facă în maxim un an de la data încheierii contractului de cesiune, iar cesionarul să constituie garanții pentru plata cesiunii. Conform proiectului de regulament, procedura privind demararea selecției cesionarului se realizează de către Direcția Fiscală, prin publicarea, pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Brașov, a unui anunț privind invitația de participare la procedura competitivă organizată în vederea cesiunii creanțelor bugetare. Cei interesați în preluarea obligațiilor de plată ale unui debitor aflat în insolvență au termen de depunere a ofertelor 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet.

Criterii de alegere a ofertanţilor

Există trei criterii pe baza cărora va fi ales ofertantul. În primul rând, va avea un punctaj mai bun oferta care are termenul de plată a prețului cesiunii cel mai scurt, dar nu mai târziu de un an de la încheierea contractului de cesiune, și prețul cesiunii să fie cel puțin valoarea creanțelor bugetare înscrise de organul fiscal local în tabelul definitiv de creanțe, creanțele curente aferente procedurii insolvenței, respectiv creanțele născute de la data publicării tabelului definitiv și până la data încheierii contractului de cesiune. Al doilea criteriu ţine de oferta care are prețul cesiunii cel mai mare, iar al treilea, de garanția cea mai favorabilă din perspectiva maximizării recuperării creanțelor bugetare – aici urmând să fie luate în calcul cu prioritate, ofertele conform cărora garanția se constituie, în această ordine, prin: consemnarea de mijloace bănești la trezorerie și scrisoare de garanție emisă de o instituție de credit sau poliță de asigurare de garanții.
Valoarea creanțelor, la acest moment, este de 190 de milioane de lei, datoriile fiind acumulate de 3.952 de firme. Cea mai veche creanță , în valoare de 27.000 de lei, este din anul 2000 și este a unei firme care se află în procedură de insolvență de atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE