3.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPETrică se extinde: Două sisteme noi de reciclare a deşeurilor vor fi...

PETrică se extinde: Două sisteme noi de reciclare a deşeurilor vor fi funcţionale în oraş până în februarie

Două noi sisteme de colectare a deşeurilor reciclabile vor fi montate în cartere ale Braşovului, după ce automatul PETrică s-a dovedit un succes în Piaţa Sfatului, colectând peste 230 de PET-uri, doze de aluminiu şi sticle în două luni. Cei doi partaneri ai Municipalităţii, Envipco și Brai-Cata – vor monta încă două astfel de sisteme de de colectare. Primul va apărea în zona Pieței Astra sau în zona Gării, având ca termen estimat luna noiembrie. Pentru cel de al doilea, Municipalitatea anunţă doar un termen – februarie 2022, zona urmând a fi stabilită. De asemenea, perioada de funcționare a lui PETrică 1, a fost extinsă tot până la 1 octombrie 2022.

PETrică a atras atenţia altor oraşe

„PETrică și-a îndeplinit cele două obiective – mai multe deșeuri reciclabile colectate și promovarea transportului în comun ca alternativă viabilă pentru mobilitate. Conform furnizorului aparatului, care are proiecte asemănătoare în alte orașe din România și Europa, este cel mai de succes program de colectare selectivă cu sistem de recompensare. Chiar am devenit deja exemplu de bune practici, cinci municipalități ne-au contactat deja să ne întrebe cum am procedat la Brașov, deoarece doresc să implementeze acest sistem. Consilierii locali au aprobat propunerea noastră de extindere a acestui program cu încă două sisteme, care se vor adăuga celui existent, celor 28 de ecoinsule care vor fi livrate până la sfârșitul anului și celor 100 de sisteme de coșuri de gunoi stradale care vor avea pubele dedicate colectării selective. Este doar o primă etapă din programul Municipalității de asigurare a infrastructurii necesare colectării selective, program care va continua și în anii următori. Nu este corect să le pretindem brașovenilor să colecteze selectiv, iar noi să nu fim pregătiți pentru a prelua aceste deșeuri reciclabile”, a precizat primarul Allen Coliban.

18.000 de bilete de transport în schimbul reciclabilelor, în două luni

Sistemul de colectare a deşeurilor reciclabile PETrică a fost lansat ca proiect pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, un bilet cu două călătorii valabile pe liniile din oraș ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate. De la punerea sa în funcțiune, PETrică a colectat 231.736 de recipiente, dintre care: 88.205 PET-uri, 88.958 de doze de aluminiu și 54.753 sticle. Din punct de vedere a sistemul de recompensare, de la începutul proiectului au fost oferite 18.000 bilete RATBv, pe suport de hârtie. În urma cu două săptămâni a fost schimbat mecanismul de recompensare, de atunci s-au generat 3.130 de bilete în portofele electronice nominale, dintre care aproximativ 10% sunt portofele noi, ceea ce confirmă că sunt brașoveni care au ales transportul în comun.

1 COMENTARIU

  1. Firmele de colectare nu sunt bine pregatite sa preia ambalajul din strada. Sticla colectata cu camionul! Strazile pline de sticla sparta. in jurul ghenelor de gunoi, sticla sparta!
    Asa nu merge! Si dai vina pe cetatenii orasului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE