4.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSoluție sănătoasă: Autobuz cu hidrogen, pe străzile Brașovului

Soluție sănătoasă: Autobuz cu hidrogen, pe străzile Brașovului

l RATBV SA testează până vineri vehiculul 100% ecologic, care folosește hidrogenul ca și combustibil

SC RATBV SA testează până vineri un autobuz de ultimă generație, care utilizează hidrogenul ca și combustibil, cu care produce curentul electric necesar funcționării – atât pentru deplasare, cât și pentru producerea de aer condiționat sau căldură. Autobuzul este produs tot de firma Solaris – cu care Municipalitatea are contract pentru furnizarea a 51 de troleibuze, din care 26 circulă deja în oraș – în parteneriat cu Linde, cei care furnizează combustibilul necesar.

Sută la sută ecologic

Autobuzul cu hidrogen are o capacitate mare de energie, însă unul dintre marile avantaje este faptul că această energie se produce poluare redusă, spun reprezentanții firmei Solaris, care au venit ieri la Brașov pentru a prezenta vehiculul. „Este un vehicul sută la sută ecologic, verde. Propulsia este electrică. Are ca avantaje, față de autobuzele cu acumulatori, faptul că nu necesită o infrastructură – acea capacitate mare de energie care este necesară pentru mai multe vehicule, megawați etc, încărcarea se face foarte rapid, în 5-10 minute, pe parcursul iernii nu le scade autonomia, care este de minim 350 de kilometri, și circulă sută la sută ecologic, hidrogenul putându-se obține din surse regenerabile. Autobuzul cu hidrogen este un vehicul electric, cu diferența că în loc să își ia energia din acumulatori, aceasta vine de la pila de combustie care funcționează cu hidrogen”, a spus Ovidiu Borcea, reprezentantul firmei Solaris.


Vehiculul poate configura spațiul conform cererilor

Vehiculul care va circula în aceste zile pe străzile Braşovului, în teste, are două motoare în roți, 2 x 125 de kilowați. „Ca și configurare, ca număr de locuri, în funcție de solicitări pot să aibă mai puține locuri pe scaune, implicit mai multe în picioare, sau invers. Poate să ajungă la 105 locuri în total, dintre care între 20 și ceva de locuri până la 30 și ceva pe scaune, diferența fiind în picioare. Acesta este un autobuz demo. În momentul ăsta suntem primii care am adus în România un astfel de autobuz cu hidrogen, pe care îl testăm în țară. Am fost în Cluj, suntem acum la Brașov și facem un turneu prin toată țara, în toate orașele mari, inclusiv București, Iași, Constanța, Craiova. Un astfel de autobuz costă în jur de 700 de mii de euro. Prețul diferă în funcție de numărul anilor de garanție solicitați, întreținere, gratuită sau nu, pe toată perioada respectivă”, a mai explicat Ovidiu Borcea.

Studiu de oportunitate: electric vs. hidrogen

Municipalitatea este interesată să achiziţioneze astfel de vehicule ecologice. Astfel, în această perioadă, echipa Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, împreună cu reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov și ai RATBV, lucrează la un studiu de oportunitate privind achiziția de mijloace de transport public ecologic. Acest studiu analizează două scenarii alternative, respectiv utilizarea autobuzelor electrice cu acumulatori versus utilizarea autobuzelor electrice dotate cu pile de hidrogen. Studiul analizează cele două opțiuni tehnologice, împreună cu aspecte ce descriu operaționalitatea și sustenabilitatea celor două scenarii.
Pentru Municipalitate, aducerea la Brașov a acestui autobuz permite clarificarea unor aspecte ce țin de latura operațională a acestui tip de vehicul, respectiv infrastructura adiacentă de alimentare cu hidrogen, operațiuni de mentenanță, elemente specifice ce țin de funcționarea autobuzului etc. Pe baza datelor colectate, studiul de oportunitate va putea fi pus la dispoziția publicului, pentru consultare, în luna noiembrie, a spus viceprimarul Flavia Boghiu. „De asemenea, liniile de finanțare pe fonduri europene, atât prin PNRR, cât și prin Programele Operaționale Regionale, par să aibă în plan, în perspectivă, finanțări pentru astfel de autobuze, ceea ce va face din Brașov cu adevărat Capitala Verde a României, mai ales că este mijlocul de transport cel mai ecologic. Urmează definitivarea studiului de oportunitate, apoi identificarea liniilor de finanțare pentru achiziția acestui tip de autobuze, pe hidrogen”, a completat viceprimarul.

133 de mijloace de transport ecologice, contractate şi parţial livrate către RATBV SA

În acest moment Municipalitatea are contractate și parțial livrate 133 de mijloace de transport prietenoase cu mediul, autobuze electrice, troleibuze și autobuze hibrid. ,,Astăzi, avem, în circulație sau contractate, 133 de vehicule electrice în Brașov și ne orientăm să scădem cât mai mult, alături de Primăria Brașov, amprenta de carbon din municipiu, încercând să ajungem să operăm o flotă confortabilă de 180 de vehicule în viitor. Obiectivul Municipalității pentru transportul în comun este ca acesta să fie confortabil, rapid ș i predictibil, și depunem toate eforturile, alături de Primărie, să atingem această țintă. Acest vehicul costă aproximativ 700.000 de euro, este cu aproximativ 100-000 de euro mai scump decât un vehicul electric. Operarea în sine nu diferă foarte mult ca și costuri față de o mașină Diesel. Diferența este că autobuzul pe hidrogen este ecologic”, a declarat directorul RATBV, Marian Geman.

Descrierea funcţionării autobuzului cu hidrogen

Principiul de funcționare a acestui tip de autobuz este identic cu cel al autobuzelor electrice, motorul fiind tot unul electric. Diferența dintre cele două rezultă din modul de alimentare a celor două tipuri de vehicule ecologice. În cazul autobuzului electric, alimentarea motorului se face prin intermediul unor baterii, care se încarcă în stațiile de încărcare montate în garajele operatorului de transport și prin intermediul pantografelor, montate la capetele de linii. Durata pentru încărcarea completă a unui autobuz electric este de 7-8 ore. În cazul autobuzului cu hidrogen, motorul electric este încărcat prin intermediul unui acumulator, mult mai mic decât cel de la autobuzele electrice, alimentat permanent prin intermediul unei pile de hidrogen, care produce curent printr-un proces chimic ce are la bază hidrogenul comprimat, în butelii, și oxigenul din atmosferă, pe care îl transformă în curent și apă. „Combustibilul este stocat în niște rezervoare, la o presiune de 350 de bari. Din rezervoare, hidrogenul alimentează o pilă de combustie care produce energie electrică. În pila de combustie hidrogenul se amestecă cu oxigenul, rezultă un produs secundar – apă – care e non-toxica și energie electrică. Energia electrică alimentează un acumulator mai mic ca în cazul vehiculelor celorlalte, are 30 de kilowați, și practic pila de combustie furnizează acumulatorului energie electrică. Din acumulator, energia electrică alimentează autobuzul, motoarele de tracțiune și tot sistemul. Practic, pila de combustie ține un anumit nivel de încărcare a acumulatorului. Pe măsură ce se descarcă acumulatorul, pila de combustie îl încarcă la loc. Dacă acumulatorul este plin, este ca un buffer, pila de combustie se oprește. Când are nevoie să alimenteze din nou, pornește pila de combustie și acel acumulator relativ mic, de 30 de kilowați, față de 250-400 de kilowați, cât au ajuns acum puterile pentru vehicule doar electrice cu acumulatori. Căldura e ca un produs secundar și se poate folosi pentru sistemul de climatizare, iarna pentru căldură, vara pentru condiționare sau climatizare. Nu se mai folosește freon, deci este și acesta foarte ecologic, încărcarea se face foarte repede, în 10 minute, în loc să stai 6-7 ore pentru a încărca acumulatorii. Pila de combustie funcționează în jur de 35.000 de ore; după 35.000 de ore se schimbă o membrană. 35.000 de ore de funcționare înseamnă cam 500 000 de kilometri”, a explicat reprezentantul Solaris.

1 COMENTARIU

  1. Băi ăștia care v-ați născut după ultima ploaie să știți că acum 40 de ani erau autobuze în brașov care mergeau cu butelii de hidrogen…!!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE