1.9 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum alegi covorul potrivit

Sfat Expres: Cum alegi covorul potrivit

Nu este ușor să alegi modelul, culoarea și dimensiunea covorului care să se potrivească cel mai bine fiecărei încăperi dintr-o locuință, fie ca vrei doar o schimbare sau te-ai mutat în casă nouă. Iată câteva sfaturi despre cum să alegi covorul perfect în funcție de dimensiunea încăperilor,dar și a altor elemente.

Rolul covorului

Covorul e unul dintre puținele elemente de decor cu care poți să jonglezi pentru a schimba aspectul unei încăperi sau pentru a-i conferi un plus de confort. Poți să te joci cu dimensiunea, forma, culorile sau cu modul în care îl așezi pe pardoseală. Pe lângă asta, o încăpere în care pui un covor va avea câteva avantaje semnificative, comparativ cu una în care ai doar parchet, de exemplu.

Cum alegi covorul din dormitor

Dimensiunea covorului joacă un rol esențial în armonizarea lui cu restul elementelor de decor din încăpere și cu stilul de amenajare. Experții în amenajări interioare spun că, în cazul dormitorului, ar fi bine ca atunci când alegi covorul să ții seama de cele trei elemente centrale: patul, comoda și dulapul. Recomandarea lor e să alegi dimensiunea covorului în funcție de aceste trei repere. De exemplu, ar fi bine ca lungimea covorului pe care îl alegi să depășească lungimea patului, iar lățimea lui să le depășească pe cele însumate ale patului și ale celorlalte elemente de mobilier, astfel încât acestea să poată fi amplasate integral pe suprafața lui. Dacă ai un dormitor spațios, cu pat dublu, covorul ar trebui să fie cu 20-40 cm în afara patului. Texturile recomandate pentru covorul din dormitor sunt blana naturală (aceste covoare sunt foarte călduroase, dar ține cont că se și murdăresc repede) și polipropilena.

Cum alegi un covor potrivit pentru living

Livingul e cea mai importantă încăpere a unei case, iar experții spun că, în acest caz, covorul poate deveni elementul de forță, în jurul cărora poți „broda” restul elementelor de decor. Fiind vorba despre un spațiu mai mare, ar fi bine să încerci să eviți covoarele cu dimensiuni foarte mici pentru că vor crea disconfort vizual. Ideal ar fi să încerci să aplici și aici aceeași regulă din paragraful anterior: să încerci să delimitezi spațiul central al încăperii cu un covor cu o suprafață suficient de mare încât să poată găzdui tot mobilierul sau, în cazul cel mai rău, măcar picioarele din față ale elementelor de mobilier. Dacă livingul tău e spațios, atunci ar fi ideal să așezi covorul în mijloc. Nu ai nicio restricție în materie de culori, însă culorile neutre, clasice, vor face mereu casă bună cu aproape orice stil de amenajare.

Ce covor pui în bucătărie

Pentru bucătărie ar fi bine să alegi un covor suficient de mare încât să găzduiască mobila de bucatarie (masa, scaunele, canapeaua, dar și alte posibile elemente decorative). Dacă nu vrei un covor care să acopere toată podeaua, atunci ideal ar fi să aplici aceeași regulă din paragraful anterior: asigură-te că măcar picioarele mobilierului stau pe covor. În ceea ce privește tipul covorului, specialiștii recomandă un model cu fir scurt, care să poată fi curățat cu ușurință. Covoarele pot fi folosite și pentru a delimita zone cu funcții diferite. De exemplu, dacă zonele de „dining” și de gătit nu sunt delimitate în niciun fel, ai putea să faci asta prin intermediul covoarelor pe care le alegi. Ar trebui să mai ții cont că bucătăria e una dintre cele mai tranzitate zone dintr-o casă, prin urmare ar trebui să alegi un covor cu fire scurte, în nuanțe mai închise și dintr-un material cât mai rezistent.

Cum alegi covorul pentru hol

Holul e un spațiu de trecere, iar covorul de aici va fi unul dintre primele elemente de decor pe care îl remarcă musafirii tăi. Ideal ar fi să măsori holul și să alegi un covor în funcție de acest criteriu. Poți opta pentru un covor în culori vii, într-o singură culoare sau în tot felul de combinații inedite, forme geometrice, imprimeuri și așa mai departe. De asemenea, dacă preferi un covor mai special, într-o nuanță mai deschisă și te temi că va fi pătat de urmele de pantofi ale musafirilor, o idee bună ar fi să-l așezi la o distanță mai mare față de ușa de la intrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE