0.5 C
Braşov
AcasăCititori(P) Câte mirosuri poate percepe un nas uman și cum ajută asta...

(P) Câte mirosuri poate percepe un nas uman și cum ajută asta un somelier când vine vorba de vin

Nasul uman este capabil să detecteze mai mult de un miliard de mirosuri, alcătuite din diferite arome care permit stabilirea unui limbaj seducător între simțurile somelierului și ale vinului. Ce arome trebuie luate în considerare atunci când savurăm un vin bun?

Aroma este poate unul dintre cele mai studiate subiecte din domeniul enologiei și, probabil, cel mai prețios atribut din ansamblul pe care un vin îl poate oferi. Pentru aceasta, somelierul are mirosul și gustul ca aliați. Este vorba despre cele mai emoționale și instinctive simțuri, necesare pentru a aprecia diferitele arome care se degajă din diferitele soiuri de vin.

Aceste două organe sunt legate, mirosul fiind mai sensibil și mai complex. Temperatura corpului încurajează eliberarea aromelor și, în momentul înghițirii, mișcarea faringelui creează o presiune ușoară care conduce vaporii generați spre nas.

Aromele din vinuri nu sunt adăugate sau sintetice, sunt rezultatul procesului olfactiv și amintirilor de-a lungul vieții, astfel încât notele unui vin pot declanșa diferite amintiri aromatice în fiecare somelier. Mirosul vinului este o parte esențială a degustării, iar aromele vor fi cele care ne vor oferi informații neprețuite despre ce tip de vin urmează să bem. În procesul de vinificare, se formează anumite molecule. Unele au fost prezente în struguri, altele se dezvoltă în timp, fermentație sau temperatură.

Este important ca „nasul” vinului să se interconecteze cu nasul uman. Aromele devin argumente pentru a detecta preferința la degustarea unui vin. Pentru a face acest lucru, este necesar să distingem diferitele tipuri de arome care seduc nasul uman al unui somelier de vin, care își antrenează memoria atât a mirosului, cât și a gustului.

Arome primare: Strugurii de vin

Aromele primare sunt cele din struguri. Aici ar trebui să acorde o atenție specială fructului vinului. De exemplu, aici notele dulci sau de citrice pe care le pot da sunt importante. De exemplu, este normal să detectăm urme de cireșe, zmeură, căpșuni, prune, mure, afine sau orice fel de fructe roșii și negre. Odată detectată, aroma poate determina și calitatea strugurilor folosiți în vin. Aceste arome sunt cele mai importante pentru nasul unui somelier deoarece le vor arăta calitățile materiei prime cu care au fost realizate.

Arome secundare: Fermentarea vinului

Aromele secundare provin din fermentare. Acesta este procesul de transformare a acidului malic, găsit în diferite fructe, în acid lactic pentru a reduce aciditatea. Acest lucru realizează arome mai delicate și mai onctuoase în vinuri. Atenția olfactivă ar trebui să se concentreze pe găsirea de arome de brutărie, drojdie, produse de patiserie, precum și arome lactice precum lapte, smântână, iaurt, brânză, unt sau orice alt derivat. În combinație acționează amintirea gustului la degustarea unui vin.

Arome terțiare: Îmbătrânirea vinului

Aromele terțiare sunt cele legate de îmbătrânirea unui vin în butoi. Cele mai frecvente sunt vanilie, cacao, ciocolată, tutun, piele, lemn, fum. Complexitatea aromatică apare atunci când există o integrare perfectă a celor trei arome într-un vin. De exemplu: Dacă aromele lemnului sunt integrate cu cele de fructe și cele de fermentație, rezultatul este un vin cu intensitate și complexitate aromatică.

Un pas bun în a începe să instruiți nasul uman pentru a detecta un vin este să încercați să găsiți o aromă comună care să descrie întregul vin. Cu timpul și practica, un somelier instruit va putea separa aromele primare de cele secundare și, la rândul lor, de cele terțiare.

Înțelegerea ordinii și originii notelor nasului pentru a putea gusta vinurile este esențială atunci când îndreptăm un pahar spre nas.

Vinurile vorbesc și amestecul de arome sunt limbajul lor pentru a seduce nasul somelierului pentru a-l transporta în locuri, momente, oameni motivându-i memoria emoțională și trezind emoția noilor senzații din imaginația sa.

Evident, un somelier poate percepe mult mai multe note decât un „nas” obișnuit, asta datorită experienței și antrenamentului. Vestea bună este că și nasul nostru, de simpli consumatori de vin, poate fi antrenat. Poate nu la nivelul unui somelier, dar suficient cât să putem să ne bucurăm suplimentar de vin.
Iubitorii de vin știu că primul test de turnesol pentru a arăta cunoștințe (sau lipsa acestuia) despre un vin este gestul de a aduce nasul la pahar. Mirosul vinului este o parte esențială a degustării, iar aromele vor fi cele care ne vor oferi informații neprețuite despre ce tip de vin urmează să bem. De ce este un expert capabil să recunoască arome pe care noi nu le-am observat și când ni le arată, ne dăm seama că este adevărat? Un expert în vinuri ne spune cum își antrenează mirosul în fiecare zi.

Mirosul percepe molecule, iar aromele sunt amestecuri ale acestor molecule și pot fi de la cele mai simple la cele mai complexe, ne explică specialiștii.

„Moleculele sunt responsabile pentru a ne oferi, cu combinația lor, un miros specific. Asta explică primul mister al unui vin: de ce miroase a fructe de pădure roșii dacă nu are fructe de pădure roșii? Este o chestiune de echilibru molecular. Aceasta este magia aromelor și a vinului. În procesul de vinificare, se formează anumite molecule. Unele au fost prezente în struguri, altele se dezvoltă în timp, fermentație sau temperatură. Aceste molecule sunt aceleași cu cele găsite în fructe de pădure, mere sau alte ingrediente. Acesta este motivul pentru care creierul nostru, atunci când miroase un vin, recunoaște anumite mirosuri care nu sunt așteptate de la un produs fabricat exclusiv din suc de struguri”, spune Maria Huete, somelier și membru al Pernod Ricard.

Această conștientizare a ceea ce mirosim este rezumată prin curiozitate. Curiozitatea ne conduce să mirosim în orice ocazie posibilă. De exemplu, o bună practică este să mergi la piață și să miroși toate fructele. Astfel, dacă, de exemplu, fixăm mirosul de lămâie, tocmai în creierul nostru, atunci îl vom putea căuta în vin cu o mai mare conștientizare.

„Unul dintre lucrurile pe care le recomand întotdeauna este să gustați fiecare dintre ingrediente și condimente sau ierburi separat atunci când mâncați un fel de mâncare înainte de a le amesteca. Așa se creează memoria olfactivă a acestor ingrediente. Fac asta foarte mult când ies să mănânc și ceilalți tind să mă privească ciudat, dar nu-mi pasă. Totul este să antrenezi simțul mirosului”, ne-a mai spus Maria Huete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE