0.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCâte alte încercări? Al treilea „Nu” în Consiliul Local pentru organigrama lui...

Câte alte încercări? Al treilea „Nu” în Consiliul Local pentru organigrama lui Coliban

Autor: Mihaela Parghel

l PNL nu vede performanţă în plus, iar PSD vrea dezbatere publică

Noua organigramă a Primăriei Braşov, cu 65 de posturi în plus, a picat şi la a treia încercare a primarului Allen Coliban de a obţine acordul Consiliului Local. Organigrama, în propunerea inițiată de primar, a avut la şedinţa de vineri acelaşi număr de posturi, însă cu o structură uşor modificată, aşa cum solicitase, la sfârşitul săptămânii trecute, grupul PSD din Consiliul Local.
Chiar şi aşa, noua organigramă nu a obţinut majoritatea de care avea nevoie pentru a fi aprobată.

Actuala organigramă a Primăriei Brașov


O comparaţie… „după ureche”?

Organigrama prezentată în ședința de plen extraordinară din 16 octombrie a fost puțin diferită față de variantele din 29 septembrie și 4 octombrie, unele posturi fiind „mutate” de la un departament/serviciu/direcţie la altul. În schimb, numărul posturilor noi a rămas neschimbat: 65. Pentru a-şi convinge colegii să aprobe această variantă, primarul Allen Coliban le-a transmis consilierilor locali că sunt „obligaţi să asigure funcţionalitatea unor servicii”, exemplele lui fiind legate de tineret şi sport, educaţie sau urbanism. În plus, primarul a venit, din nou, cu exemplele de la Cluj, Oradea sau Timişoara, unde organigramele primăriilor sunt, în viziunea sa, mult mai „bogate”. În acest sens, primarul a prezentat și „un studiu comparativ care ia în calcul numărul de angajați ai primăriilor, raportat la populație”: „Primăria Cluj Napoca are 1.950 de posturi în organigramă, raportul fiind de unu la 296 locuitori. Timișoara are 640 de posturi, iar raportul este de unu la 498. Oradea are 587 de posturi, raportul fiind de unu la 335. La Brașov sunt 335 de posturi, iar raportul este de unu la 755. Deci, de departe, atât în cifră brută, cât și din punct de vedere al raportării la populație, organigrama noastră este una suplă, iar pe anumite direcții este subdimensionată”, a spus Coliban. Ceea ce a omis edilul să precizeze – şi a fost subliniat în schimb de PNL, este faptul că la primăriile cu care a făcut comparaţia, unele servicii, cum sunt cele de Poliţie Locală sau Asistenţă Socială, sunt „numărate” în organigramă, în raport cu numărul de cetăţeni, în timp ce la Braşov nu. Cel puţin, nu în comparaţia prezentată acum de primarul Allen Coliban, în Consiliul Local.

PNL: „Un număr mare de angajaţi nu duce automat şi la performanţă”

Liberalii au votat din nou împotriva acestei organigrame. Liderul organizației municipale a PNL, viceprimarul Sebastian Rusu, a precizat că liberalii din Consiliul Local Brașov nu consideră că organigrama propusă de primar va duce, în mod automat, la o creștere a performanței. „Un număr mai mare de angajați nu duce automat la performanță. De asemenea, în documentații nu găsim impactul bugetar detaliat. De asemenea, nu regăsim posturi în plus la Direcția Tehnică. Cred că trebuie să discutăm această organigramă nu doar în ședințele de Consiliu Local. În ceea ce privește numărul de angajați de la anumite primării, acolo sunt incluse și activități externalizate de noi. În Brașov, Direcția de Asistență Socială are 834 de angajați. Poliția Locală are 250 de angajați. Serviciul Public Local de Termoficare are 65 de angajați. Serviciul de Piețe are 57 de angajați. Dacă le cumulăm, trecem de 1.000 de salariați”, a declarat Rusu. În fapt, la o simplă adunare, numărul de posturi plătite de la bugetul municipiului trece de 1.500, dacă sunt luate în considerare și pozițiile enumerate de Rusu.

PSD: „Acest proiect să intre în dezbatere publică”

La rândul său, PSD Brașov a ridicat problema eficienţei noii organigrame. Liderul social-democraţilor din Consiliul Local Brașov, Lucian Pătrașcu, a afirmat că PSD consideră că organigrama propusă de primar nu este „eficientă și oportună”: „Această majorare a organigramei cu 65 de persoane, echivalentul a 20%, din care rezultă o cheltuială de aproape 1,1 milioane de euro pe an nu este necesară și oportună. Modul în care au fost repartizate cele 65 de posturi noi, dintre care 7 directori, 6 șefi de serviciu nu eficientizează fiecare direcție, serviciu și birou. La Serviciul Autorizări Construcții sunt prevăzute trei posturi noi, dar mai există și un post vacant, potrivit actualei organigrame. Considerăm că înființarea celor trei posturi noi nu contribuie la o creștere serviciilor către cetățeni. Acest proiect să intre în dezbatere publică. Nu cred că 30 de zile se va bloca Primăria. Cred că brașovenii au dreptul să își exprime punctul de vedere”, a argumentat Pătrașcu. Chiar dacă nu a spus-o în mod direct, primarul Allen Coliban a lăsat să se înţeleagă că ideea dezbaterii publice a organigramei nu este luată în calcul. „În ceea ce privește dezbaterea, în cazul de față, organigrama nu este ceva bătut în cuie sau scrisă în piatră. În elaborarea organigramei am preluat deja nemulțumirile cetățenilor”, a spus primarul.
Este foarte probabil ca la următoarea ședință ordinară a Consiliului Local care va avea loc la sfârşitul acestei luni, proiectul de hotărâre privind organigrama primăriei să fie adus din nou la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE