16.3 C
Braşov
AcasăNationalÎn timp ce oamenii mor în spitale: 390 de ventilatoare, 27 de...

În timp ce oamenii mor în spitale: 390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale sanitare sunt blocate în depozitele Unifarm de pe vremea ministrului Tătaru

l Societatea vrea să cedeze stocul către DSU, dar e nevoie de o modificare a legii

- Advertisement -

390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale sanitare în valoare de 650 de milioane de lei sunt blocate în depozitele Unifarm, potrivit unui comunicat de presă remis presei ieri de către companie. Conducerea acesteia precizează că vrea să cedeze stocul Departamentului pentru Situații de Urgență, dar este necesară o modificare legislativă. „Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice. Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență”, se arată în comunicat. Potrivit sursei citate, pentru ca stocul de materiale să fie cedat DSU, „în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar”. Materialele au fost cumpărate anul trecut (pe vremea când acționarul companiei, Ministerul Sănătății, era condus de liberalul Nelu Tătaru ) în timpul stării de urgență, la prețuri foarte mari iar spitalele au găsit variante mai ieftine de aprovizionare. Din cauza achizițiilor importante făcute atunci și pentru că spitalele au ales să cumpere din altă parte, compania din subordinea Ministerului Sănătății a rămas cu stocuri uriașe, produse în valoare de peste 50 de milioane de lei expirând până la jumătatea acestui an, arată documente consultate de Economedia în luna august. În urmă cu 10 zile, România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene prin care a primit 250 de concetratoare de oxigen pentru pacienții cu COVID-19 și medicamente necesare tratării cazurilor din ATI.

Comunicatul de presă al Unifarm:

”Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesioniști din domeniile redresării și restructurării, economico-financiar, juridic, medical și management, cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale.
Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.
Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice.
Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență.
În vederea concretizării urgente a soluției propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.
Situația a fost expusă, în cadrul mai multor audiențe și corespondențe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluții: Ministerul Sănătății, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Trezoreria, ANAF, IGSU și DSU.
Conducerea interimară a companiei solicită din partea tuturor instituțiilor implicate o mobilizare urgentă și coerentă pentru ca stocul UNIFARM de echipamente și materiale necesare combaterii pandemiei COVID-19 să ajungă în sistemul sanitar cât mai repede.”

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE