6.7 C
Braşov
AcasăNationalRăzbunarea lui Iohannis? Dacian Cioloș, prim ministru desemnat

Răzbunarea lui Iohannis? Dacian Cioloș, prim ministru desemnat

l Joc politic…

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni că a decis să îl desemneze pe liderul USR Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. Este foarte important să se gestioneze situația pandemică, creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri să nu crească celelalte prețuri.
Este important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.
Am reiterat importanța pregătirilor pentru situația de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile importante pentru români, nu certurile politice.
Formațiunile au venit cu diferite abordări, propuneri.
Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practic. Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.“

Cioloș: Este o onoare și o mare responsabilitate

Dacian Cioloș a declarat aseară, după nominalizarea drept candidat de premier, că ”este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți”. El a anunțat că liderii USR se vor întâlni pentru a stabili echipa de negociere cu celelalte partide și mandatul de negociere. Postarea integrală a lui Cioloș:
”Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.
Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.
Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR ”

Barna: Mâine dimineață Dacian Cioloș începe dialogul cu PNL și UDMR, pentru că avem un protocol de coaliție care nu a fost denunțat de niciun partid. Coaliția poate fi reconstituită

Vicepreședintele USR Dan Barna a declarat, că astăzi de dimineață Dacian Cioloș, desemnat candidat de premier de către președintele Klaus Iohannis, va începe dialogul cu PNL și UDMR, pentru că există un protocol de coaliție care nu a fost denunțat de niciun partid. Principalele declarații ale lui Dan Barna:
”Nominalizarea lui Dacian Cioloș nu a fost o surpriză, după discuțiile de astăzi (n.r. ieri) cu președintele Iohannis. Președintele ne-a confirmat că celelalte partide fug de răspundere. Este o nominalizare matură și responsabilă din partea președintelui. Chiar acum câteva clipe am discutat cu Dacian Cioloș și de mâine dimineață ( n.r. astăzi dimineață) va începe dialogul cu PNL și UDMR, pentru că avem un protocol de coaliție care nu a foat denunțat de niciun partid.Coaliția poate fi reconstituită, se poate crea majoritatea din Parlament și putem să ne ocupăm de problemele cu adevărat dramatice ale cetățenilor. Avem un protocol foarte clar stabilit în decembrie, aceea e baza de pornire. Eu sunt foarte optimist că din dialogul care va demara de mâine ( n.r. astăzi) dimineață contextul social și economic în care se află România va fi un argument foarte solid. ”

Vîlceanu, PNL: Există o majoritate PSD-USR-AUR care a demis un guvern. Acum are ocazia să guverneze. Cioloș să discute cu ei

Secretarul General al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat aseară că nominalizarea lui Dacian Cioloș fost făcută în condițiile în care în Parlament a fost testată o majoritate PSD-USR-AUR. Vîlceanu a precizat că în acest moment protocolul dintre PNL și USR nu mai este în vigoare. „Este o decizie și un anunț care cred eu că vine în urma lucrului întâmplat în Parlament. Acolo s-a dovedit că existe o majoritate PSD-AUR-USR și această majoritate trebuie să formeze un guvern. Acum are ocazia să guverneze”, a declarat Dan Vîlceanu. Secretarul General al PNL nu a exclus discuții cu cei din USR, însă a precizat că nu mai există un protocol între cele două partide, după ce USR a votat demiterea unui guvern liberal. „Vom discuta cu cei de la USR. Rămâne de văzut ce vom stabili și în forurile noastre de conducere. Trebuie clarificate câteva lucruri. Domnul Barna a făcut afirmația că există un protocol cu PNL și UDMR. În acel protocol era prevăzut că premierul este de la PNL, iar în acel protocol nu scria că USR dă jos guvernul. Este absurd să spui că mai există un protocol. De aceea, cred eu că discuțiile pe un premier desemnat care trebuie să își găsească o majoritate care din punctul nostru de vedere a fost testată deja: PSD-USR-AUR”, a declarat acesta.
Vîlceanu spune că după ce USR a demis un guvern liberal, „nu poți să vii să ceri susținere”. „Când votezi o moțiune împotriva unui guvern liberal nu poți să vii să ceri susținere, dar vom discuta în partid și președintele PNL va face anunțul. Majoritățile nu ți le dă Dumnezeu, ți le faci”, a mai declarat secretarul general al PNL.

Reacția PSD, după desemnarea lui Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier: „Rocadă în alianța pierzătorilor”

Social-democrații au postat un singur mesaj pe pagina de Facebook a PSD: „Rocadă în alianța pierzătorilor”. Aseară, purtătorul de cuvînt al senatorilor PSD, Lucian Romașcanu a declarat că : ”Eu cred că singurul care crede că această nominalizare este adevărată este… Dacian Cioloș. Restul e politică”
Cine este Dacian Cioloș, candidat la postul de premier
Dacian Cioloș (52 de ani, din Sălaj) este președintele USR de la începutul lunii octombrie, când l-a învins pe Dan Barna la votul direct al membrilor USR și PLUS. Cioloș a demisionat săptămâna trecută din poziția de șef al grupului Renew Europe din Parlamentul European, primul român care a deținut funcția de șef de grup. Cioloș a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 – 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susținut de PSD și PNL după tragedia din clubul Colectiv, care a dus la demisia guvernului Victor Ponta. Cioloș, de profesie inginer horticultor, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, anterior fiind ministru al Agriculturii. El are studii de specialitate în Franța, iar imediat după ce a terminat studiile de master a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană. Ulterior a ocupat diferite poziții în Comisia Europeană și Ministerul Agriculturii. În 2018 a lansat Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), care a colaborat și apoi a fuzionat cu USR. Cu Dacian Cioloș cap de listă, alianța USR – PLUS a înregistrat un vot istoric la alegerile europarlamentare din 2019, de peste 22%. În urmă cu 2 săptămâni, Cioloș a fost ales președinte al USR. El este căsătorit cu Valérie Villemin, o franțuzoaică expertă în agricultură pe care a întâlnit-o în timpul studiilor în Franța. În timpul studenției a fost membru al Uniunii Vatra Românească și, potrivit declarațiilor sale, a făcut yoga și a participat la o spirală a mișcării MISA.

Cum a început criza politică

Totul a început după ce ministrul justiției, Stelian Ion, a fost remaniat în mod neașteptat de premier, la 1 septembrie, iar câteva zile mai târziu, în semn de protest, toți miniștrii USR au ieșit din guvern. Urmare a destrămării coaliției de guvernare, cabinetul Cîțu a fost demis săptămâna trecută în Parlament. Partidele parlamentare au venit în fața președintelui cu propunerile lor pentru soluționarea crizei politice, care intervine într-un moment complicat al pandemiei. Ca procedură, în urma consultărilor, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier. Acesta are 10 zile să meargă în Parlament cu echipa și programul de guvernare, pentru a cere un vot de încredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE