10.8 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum ne curățăm bijuteriile

Sfat Expres: Cum ne curățăm bijuteriile

Bijuteriile sunt obiecte valoroase, pe care le putem păstra o viață, dacă știm cum să avem grijă de ele. Bijuteriile din aur, argint sau cele bătute cu pietre prețioase nu sunt dificil de întreținut și nu este nevoie să le duceți la bijutier de fiecare dată când vreți să le curățați. Însă este nevoie să țineți cont de câteva reguli, astfel încât bijuteriile să reziste și să arate ca noi, chiar și după zeci de ani.

Cum și cu ce se curăță aurul?

Bijuteriile din aur își pierd strălucirea din cauza depunerilor de praf. Dacă aveți obiceiul să nu le dați jos când faceți baie, este posibil să se creeze și depuneri de calcar. Pentru a le curăța, puteți folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid, în care să lăsați bijuteriile la înmuiat timp de 15-20 de minute. Cu o periuță moale, îndepărtați apoi depunerile de pe bijuterii, fără să apăsați foarte tare. Pentru a le reda luciul, uscați bijuteriile cu ajutorul unei bucăți de piele de căprioară. De asemenea, bijuteriile din aur pot fi curățate eficient și cu alcool sau cu spirt, care vor îndepărta imediat reziduurile.

Curățarea aurului cu amoniac

O altă metodă presupune să folosiți o soluție cu amoniac, care poate fi eficientă, însă este important să nu lăsați bijuteriile la înmuiat în acest amestec și să nu o folosiți ca metodă obișnuită de curățare, deoarece în timp, poate înnegri aurul. Vă puteți prepara și acasă o soluție, amestecând o parte de amoniac cu șase părți de apă. Scufundați bijuteriile timp de un minut în acest amestec, clătiți bine și uscați fiecare piesă în parte.

Curățarea aurului cu oțet

Oțetul este foarte eficient în a reda strălucirea bijuteriilor din aur. Tot ce aveți de făcut este să puneți bijuteriile într-un bol cu oțet, timp de 20-30 de minute. Curățați-le apoi cu o periuță de dinți, clătiți-le și uscați-le cu o cârpă moale.

Curățarea argintului cu pastă de dinți

Curățarea bijuteriilor din argint cu pastă de dinți este o soluție simplă, ieftină, eficientă și la îndemâna oricui, care îndepărtează impuritățile și lasă bijuteriile curate și strălucitoare. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați bijuteriile la înmuiat în apă călduță timp de 30 de minute, apoi să le curățați cu o periuță pe care ați pus puțină pastă de dinți.

Curățarea aurului cu bicarbonat

Bijuteriile din aur care s-au înnegrit în timp pot fi deschise la culoare cu ajutorul unei soluții din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină sare de masă. Bicarbonatul dizolvat în apă nu deteriorează aurul și nici nu îl zgârie, însă este recomandat să îl folosiți doar pentru a reda culoarea inițială a bijuteriilor din aur.

Cum se curăță aurul înnegrit?

Aurul înnegrit își recapătă culoarea cu ajutorul bicarbonatului, dar și spirtul sau alcoolul îi pot reda strălucirea și culoarea de odinioară. Secretul este să curățați cât mai des bijuteriile cu apă și cu săpun și să nu le lăsați să își piardă culoarea inițială pentru că, inevitabil, vor fi mai dificil de curățat. Dacă nu reușiți să redați strălucirea bijuteriilor din aur, le puteți duce la un bijutier profesionist, care cu siguranță vi le va returna ca noi.

Cum se curăță argintul?

Bijuteriile din argint pot căpăta, în timp, o culoare neagră sau gălbuie, din cauza reacțiilor chimice dintre pH-ul pielii noastre și metal. Oxidarea argintului nu este însă un proces ireversibil, așa că îi puteți reda culoarea dacă îl curățați periodic.

Curățarea argintului cu apă și sare

Sarea este eficientă în dizolvarea impurităților sau a reziduurilor care se depun pe bijuteriile din argint. Puteți folosi sare de bucătărie sau sare de mare, pe care să o dizolvați în apă și să lăsați bijuteriile la înmuiat în această soluție, timp de 20 de minute. Curățați apoi argintul cu periuța de dinți și ștergeți-l cu o cârpă moale.

Cum curățăm bijuteriile ce conțin pietre prețioase?

În cazul bijuteriilor cu pietre prețioase, curățarea trebuie să protejeze piatra, să nu o zgârie și să nu o erodeze. Bijuteriile cu pietre transparente, precum cele cu diamante, rubine sau cristale se curăță introducându-le în apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Se lasă la înmuiat aproximativ 20 de minute, după care se limpezesc cu apă curată și se șterg bine cu o cârpă moale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE