8 C
Braşov
AcasăStiri Brasov480 de ani de existență: Colegiul Național “Johannes Honterus” Brașov

480 de ani de existență: Colegiul Național “Johannes Honterus” Brașov

l Istorie, tradiție și continuitate

Duminică, 3 octombrie 2021, s-au împlinit 480 de ani de la înființarea actualului Colegiu Național „Johannes Honterus” din Brașov, instituție de învățământ cu predare exclusiv în limba germană. Gimnaziul umanist înfiinţat în 1541 de Johannes Honterus, umanist sas și reformator religios al sașilor din Transilvania, a funcţionat fără întrerupere până în zilele noastre și a jucat un rol deosebit în viaţa culturală a Transilvaniei, rămânând până astăzi o instituţie de prestigiu. Johannes Honterus, născut Austen (n. 1498, Braşov – d. 23 ianuarie 1549, Braşov) a dobândit, datorită activității sale vaste şi multilaterale, încă din timpul vieții, un meritat renume ce a depăşit graniţele ţării în care a trăit. Studiază la Viena, publică numeroase lucrări, predă și editează manuale școlare la Cracovia, capitala Poloniei, și la Basel, centrul umanismului european din acel timp. În 1530 publică la Cracovia „Rudimenta cosmographica” („Elementele cosmografiei”), în limba latină. Aceasta a fost îmbogățită cu 106 versuri și cu 16 hărți xilografiate (gravate pe lemn) de Honterus însuși, cartea devenind astfel primul atlas geographic “minor” din Europa centrală și sud-estică. Tot aici se regăsește și prima hartă a României de astăzi. În 1535 revine la Brașov pentru a se dedica reorganizării învățământului local și un an mai târziu înființează a doua tipografie din Transilvania. Honterus se interesează în mod deosebit de educaţia tineretului, realizând câteva premiere în domeniul școlar, continuate apoi de cei care i-au urmat. Astfel, în 1539, publică primele manuale școlare pentru ciclul inferior (trivium) în tipografia sa. În anul 1559 se tipăreşte primul manual în limba română, „Catehismul românesc”, dăruit cu mare fast, şcolii româneşti din Șcheii Braşovului.

Primul, prima…

Johannes Honterus înființează primul gimnaziu (liceu) din ţară, având prima clădire din România construită special cu destinație şcolară. El reorganizează vechea şcoală orăşenească de limbă germană din Braşov, ce data din 1388 şi în anul 1541, pe 3 octombrie, devine fondatorul Gimnaziului superior săsesc Braşov, din curtea Bisericii Negre, echivalent colegiului de astăzi. Acesta funcţionează într-o nouă clădire, pe locul unei vechi mănăstiri. Prima bibliotecă şcolară din ţară ia ființă aici, în 1542. Cele mai multe cărţi tipărite de Honterus au fost destinate bibliotecii şcolii sale, cât şi celei orăşeneşti. Şcoala primeşte o misiune de onoare prin posibilitatea de a deţine cărţi de valoare, pe care să le împrumute elevilor săi, multe volume din această bibliotecă şcolară provenind de la biblioteci din Grecia. În scurt timp, încăperile destinate bibliotecii devin neîncăpătoare, astfel că în 1547 se hotărăşte construirea unei noi clădiri, care să fie destinată bibliotecii şcolii. În luna septembrie a aceluiaşi an, clădirea este terminată. Aceasta a fost prima clădire din Transilvania şi România destinată unei biblioteci. Marele incendiu care a mistuit o parte a centrului Braşovului în 21 aprilie 1689, a distrus, atât clădirea, cât şi bogatul fond al bibliotecii, din păcate fiind salvate doar 26 de lucrări. Honterus elaborează un regulament de funcţionare a şcolii, „Constitutio Scholae Coronensis” (1543), cunoscut drept primul în spațiul carpato-dunărean. Regulamentul şcolar redactat de Honterus menţionează primul catalog de bibliotecă din ţara noastră şi pune bazele primei organizaţii a elevilor, „Coetus Honteri”, în cadrul căreia, aceștia aveau multă libertate de decizie şi acţiune, cu scopul dezvoltării şi pregătirii lor pentru viaţa în societate. În 1544, Valentin Wagner, colaboratorul lui Honterus şi rectorul liceului, întocmeşte prima matricolă școlară din țara noastră, adică primul catalog şcolar. În anul 1612, în lupta de la Feldioara, în care se confruntă armatele principelui maghiar Gabriel Bathory cu armata braşoveană, 39 de „studenţi” ai gimnaziului îşi dau viaţa, alături de Michael Weiss, judele Braşovului, în încercarea disperată de a salva oraşul.Caracterul umanist al liceului face ca în anul 1677 elevi ai gimnaziului să joace „Titus Andronicus”  de William Shakespeare, aceasta fiind prima reprezentaţie teatrală a unei piese de Shakespeare, pe actualul teritoriu al României.

Funcționarea de-a lungul anilor

De-a lungul timpului, școala a avut 109 directori și a dat 467 de promoții de absolvenți. Printre personalităţile vieţii ştiinţifice, culturale și sociale, atât la nivel regional, cât și naţional şi internaţional, provenite din rândurile absolvenților Colegiului Național „Johannes Honterus“ Brașov, se numără profesori, filologi, teologi, istorici, filosofi, medici și farmaciști, juriști, economiști, scriitori, muzicieni și artiști plastici etc.
De la 1 septembrie 2019, liceul devine, prin ordin al Ministrului Educației și Cercetării, Colegiu Național, iar din 2020 face parte din Alianța Colegiilor Centenare. Astăzi, colegiul numără peste 1400 de elevi, cuprinși în 53 de clase primare, gimnaziale și liceale, fiind cea mai mare unitate liceală din județul Brașov. Are rezultate deosebite: 100% reușită la examenul de Bacalaureat, în ultimii doi ani, premii la olimpiade și concursuri naționale, iar ultimii ani au adus și câștigarea unor parteneriate în șase proiecte Erasmus + care completează schimburile școlare cu instituții din Germania.
Cu ocazia celebrării a celor 480 de ani de la înființarea acestei instituții de învățământ, cu predare exclusiv în limba germană, în săptămâna 4 – 8 octombrie vor avea loc mai multe manifestări: la clasele primare, lecturi zilnice, concursuri de desene, prezentarea istoricului școlii și a contribuției acesteia la dezvoltarea învățământului din țara noastră, vizionarea de teatru / film în limba germană. În cadrul manifestărilor se va desfășura un concurs „Cum ar arăta Johannes Honterus, astazi” – aplicație informatică, cât și prezentarea unor noi proiecte educaționale, întâlniri muzicale cu „Burzenländer Blasskapelle” și „Jugend Blaskapelle”, corul colegiului sau solo pian, expoziții de desene și fotografii (cu sprijinul FDGR Brașov), acțiuni de popularizare a evenimentului prin materiale informative, internet, presa scrisa și audio – vizuală s.a. Aceste evenimente sunt organizate de către Colegiul Național „Johannes Honterus“, în parteneriat cu Asociația de Părinți „ProHonterus” și cu sprijinul unor parteneri educaționali și sponsori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE