7.5 C
Braşov
AcasăStiri Brasov”Găsim soluții împreună”: Forumul Eficienţei Energetice, în Poiana Braşov

”Găsim soluții împreună”: Forumul Eficienţei Energetice, în Poiana Braşov

l Participanți din Europa Centrală și Est

Autorităţile trebuie să acorde sprijin eficientizării energetice a clădirilor, pentru a contribui astfel şi la reducerea poluării cauzate de consumul energetic al clădirilor publice şi private, susţine primarul Braşovului, Allen Coliban, care în aceste zile este, la Poiana Braşov, gazda Forumului Eficienței Energetice din Europa Centrală și de Est 2021. Coliban reaminteşte că 40% din emisiile de dioxid de carbon în Europa sunt generate de clădirile neeficientizate energetic. „Și noi, fiecare dintre cei de aici, avem rolul de a deveni campioni în acest tip de tranziție către eficiența energetică, avem rolul de a face orașele noastre și planeta noastră un loc mai bun pentru a trăi. Știm cu toții despre principiile europene legate de reabilitarea și construirea clădirilor, noul Bauhaus european, despre sustenabilitate, despre estetică, despre incluziune, pe care trebuie să le luăm cu toții în considerare atunci când discutăm despre renovarea clădirilor noastre sau construirea de clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Știm cu toții că 40% din emisiile de CO2 sunt generate, în Europa, de clădiri și că, de asemenea, ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru în aceste clădiri. Deci, aceasta este, de asemenea, o unitate de măsură, aceștia sunt indicatorii pentru modul în care trebuie să abordăm renovarea. Suntem în proces de renovare a clădirilor publice, de renovare a infrastructurii educaţionale, avem deja acorduri cu parteneri de încredere, avem un contract cu BERD pentru 10 milioane de euro, şi ne angajăm să facem parte din această schimbare. Și cred că toată lumea din această sală ar trebui să aibă același tip de angajament. Închei prin a spune că sunt fericit să fiu aici și sper că forumul C4e, de aici, din Poiana Brașov, va fi terenul perfect pentru acest tip de discuții, pentru a împărtăși cele mai bune practici sau pentru a face schimb de provocări și pentru a găsi soluții împreună”, a declarat primarul Allen Coliban, în cuvântul de bun-venit.

Clădiri publice, pe lista eficientizărilor energetice în acest an

În ceea ce priveşte eficientizarea energetică a clădirilor publice, în programul Municipalității de eficientizare energetică pentru acest an sunt incluse două unități de învățământ, Colegiul Tehnic Transilvania, cu finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, Colegiul Tehnic de Transporturi, căminul și sala de sport, precum și 19 blocuri în care locuiesc persoane aflate în situații sociale deosebite, pentru ultima investiție, fondurile au fost obținute prin Legea Bugetului de Stat. În paralel, Municipalitatea este în discuții avansate cu BERD pentru o finanțare în valoare de 10 milioane de euro pentru reabilitarea a 6 clădiri publice: sediul ISU, de pe str. Mihai Viteazu nr. 11, fostul punct termic de pe str. Olteț nr. 8, clădirile situate vis-a-vis de institutul cartofului, aflate acum în proprietatea Municipiului, Colegiul Național Andrei Șaguna, corpul A și B, sediul Primăriei Brașov și sediul RATBv. Totodată, Municipalitatea va continua programul de eficientizare energetică a unităților de învățământ din Brașov.

Lucrări complexe pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice

Dacă în cazul lucrărilor de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe, această investiție presupune anveloparea clădirii și refacerea hidroizolațiilor, în cazul investițiilor care vizează clădirile publice aparținând Municipalității, acest lucrări presupun o investiție mult mai complexă. Astfel se execută lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încalzire a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu (panouri fotovoltaice pentru producere energie electrică şi panouri solare pentru prepararea apei calde), lucrări de reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, reabilitarea/modernizarea instalaţiei electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.

Ţintele antipoluare ale Braşovului pentru 2050

Reamintim că în urmă cu mai puțin de două săptămâni, primarul Allen Coliban a semnat ediția cu țintele revizuite ale Convenției Primarilor privind clima și energia. Astfel, Brașovul s-a angajat, până în 2030, să reducă cu 55% emisiile de dioxid de carbon, iar până în 2050 să atingă neutralitatea climatică. Una dintre acțiunile pe care și le-a asumat municipalitate pentru a atinge acest prim obiectiv, de reducere cu 55%, este ca, până în 2030, toate clădirile publice aflate în proprietatea Municipalității, de la unități de învățământ la clădiri în care funcționează servicii publice, să fie eficientizate energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE