3.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCu doar 30 de ore înainte: Primăria îi invită pe braşoveni ca...

Cu doar 30 de ore înainte: Primăria îi invită pe braşoveni ca astăzi să dezbată proiectul Goriţa…pe Zoom

Autor: Mihaela Parghel

l Banii europeni cheltuiți până acum-în pericol să fie restituiți de la buget

Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat ieri, că astăzi va dezbate, alături de braşoveni, alternativele de înlocuire a proiectului drumului Goriţa, care a fost suspendat de către fostul primar, din cauza presiunii publice dar şi la solicitarea USR. Allen Coliban, care la începutul mandatului său a cerut Consiliului Local să îl delege în discuţiile cu finanţatorul AFIR, pentru ca Brașovul să nu piardă sumele atrase în proiectul de amenajare şi modernizare a unor drumuri forestiere (printre care şi Goriţa), nu a propus până acum public nicio alternativă. „Dragi brașoveni, pe 21 septembrie se împlinesc doi ani de când Ana Moca Grama, o brașoveancă din Șcheii Brașovului, a tras un semnal de alarmă cu privire la 1.000 de arbori ce urmau să fie tăiați. Ne referim, desigur, la drumul forestier Gorița, drum pe care, împreună, am reușit să îl blocăm. În cifre, Gorița ar fi însemnat 11 km de drum forestier, dar a reprezentat și peste 15.000 de voci, de ,,semnături” pe petiția online, și peste 1000 de participanți la marșul împotriva acestui drum. Chiar dacă Gorița este acum istorie, discuția despre oportunitatea amenajării de noi drumuri forestiere există și ar trebui să aibă loc în spațiul public, drept pentru care vă invit pe toți, pe 22 septembrie, miercuri, de la ora 17, la o dezbatere publică la care va fi prezentă și Regia Pădurilor Kronstadt. Specialiștii regiei vor veni cu analize și cu propuneri cu privire la oportunitatea amenajării unor noi trasee de drum forestier. Prin urmare, dați de știre tuturor, și vă aștept, on-line, miercuri, de la ora 5”, a transmis primarul Allen Coliban.

Dezbatere publică anunţată cu doar 30 de ore înainte

La fel ca la precedentele „dezbateri publice” la care Primăria i-a invitat pe brașoveni, şi aceasta se va desfăşura în acelaşi format online, pe platforma Zoom. Anunţul dezbaterii a fost făcut abia ieri, în jurul prânzului, întâlnirea urmând să aibă loc azi, de la ora 17.00, cu participarea reprezentanţilor Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt şi cu activiştii de mediu, aşa cum a precizat primarul Allen Coliban. Astfel, ce interesaţi de subiectul „Goriţa” trebuie să aibă acces la internet, platforma zoom şi timpul necesar să se înscrie la dezbatere, având în vedere că au avut la dispoziţie ceva mai mult de 24 de ore pentru acest lucru. Pe de altă parte, variantele alternative la drumul Goriţa nu au fost făcute publice, cu toate detaliile de rigoare, astfel că cei care participă la întâlnirea online pe zoom vor afla abia azi care sunt acelea. Şi tot azi, sunt invitaţi să le şi „dezbată” şi să îşi exprime opinia.

Primarul a cerut să fie mandatat pentru a purta discuţiile cu AFIR

Reamintim că, la începutul lunii decembrie 2020, având în vedere reacția societății civile care timp de un an a protestat, în nenumărate rânduri, împotriva realizării acestui drum, dar și demersurile juridice demarate împotriva amenajării acestui drum forestier, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care a decis că amenajarea drumului forestier Gorița nu este oportună. Totodată, având în vedere că această investiție este parte a unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, din care mai făcea parte și reabilitarea altor patru drumuri forestiere, s-a luat decizia ca Municipalitatea să înainteze o propunere de înlocuire a acestui drum, Gorița, cu un proiect de amenajare a unui alt drum forestiere care să nu reprezinte un risc atât de mare pentru pădurile Brașovului. Într-o primă discuţie cu AFIR, primarul Allen Coliban a luat angajamentul de a veni cu o alternativă, în faţa finanţatorului, până la finalul lunii august, în urma analizei a trei variante. Termenul asumat verbal a fost însă depăşit.

Patru drumuri forestiere au fost deja reabilitate cu bani de la AFIR

Amenajarea drumului Goriţa face parte din proiectul ,,Investiții pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a municipiului Brașov”, pentru care municipiul Braşov a atras, în anul 2017, o investiţie de 6,670 milioane lei, din fonduri europene, prin Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.). Proiectul își propunea dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Municipiului Brașov, obiectivele sale fiind construcția Drumului Gorița și reabilitarea a încă patru drumuri forestiere existente – Baer – 3,167 km ( zona Săcele), Pârâul Cailor – 2,631 km ( zona Săcele), Roșca – 2,600 km (zona Săcele) și Valea Căldării -1,243 km (zona Cristian). Cele patru drumuri au fost deja reabilitate, iar lucrările achitate. În luna noiembrie 2018 a fost semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic al drumului Goriţa, iar în luna septembrie 2019 s-a făcut marcarea arborilor care trebuiau tăiați (aproximativ 8.000). În acel moment, societatea civilă din Brașov a reacționat și a solicitat blocarea acestui proiect. Având în vedere amploarea protestelor, conducerea executivă a primăriei a luat decizia suspendării proiectului.
În cazul în care nu va ajunge la un acord pentru înlocuirea drumului Goriţa din acest proiect, cu un altul, Primăria Braşov riscă să piardă întreaga finanţare, inclusiv banii deja atraşi şi plătiți pentru celelalte patru drumuri incluse în finanţare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE