3.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDoar 5.870 de copii adoptați în 16 ani! O asociație brașoveană cere...

Doar 5.870 de copii adoptați în 16 ani! O asociație brașoveană cere abrogarea Legii Adopției

l 4.850 de copii așteaptă „părinți”, dar legea e proastă!

Asociația Catharsis Brașov a cerut săptămâna trecută abrogarea Legii Adopției având în vedere următoarele considerente: De la data intrării în vigoare, 01 ianuarie 2005, până în prezent, Legea privind procedura adopției îngreunează adopţia internă şi face imposibilă adopţia internaţională. Numărul copiilor instituţionalizaţi a crescut dramatic în ultimii ani, de la 44.000 în 2004, la 70.000 în 2010. În aceeași perioadă, doar 5.875 copii au fost adoptați prin procedura adopţiei interne şi niciunul prin procedura adopţiei internaţionale.Legea adopției a fost modificată de 4 ori dar schimbările adoptate de parlamentari nu răspund nici măcar celor 4.850 de copii declaraţi adoptabili în prezent, majoritatea cu profil greu adoptabil din cauza vârstei, etniei, stării de sănătate. În tot acest timp, numărul de copii abandonaţi/instituţionalizaţi a crescut, numărul copiilor adoptaţi a scăzut, unele familii atestate la adopţie au renunțat din cauza aşteptării prelungite. În acest moment, în România sunt atestate doar 3.172 de familii pentru procedura adopţiei interne iar pe procedura de adopție internațională nu este nimeni acceptat.
Un studiu realizat în 17 centre de plasament din cinci județe (Brașov, Bacău, Sibiu, Prahova, Vrancea) şi din cele şase sectoare ale municipiului București a scos în evidență dramele din și de după ieșirea din sistem : „În ultimii 10 ani, din sistemul de stat au ieșit 33.000 de copii. 3.300 dintre aceștia au reușit să-şi întemeieze o familie sau să își construiască o carieră. 7% dintre ei au murit. Aproape un sfert au plecat în străinătate să-şi caute drumul în viaţă, dar, dintre aceștia destul de mulți au murit, iar alții sunt infractori sau prostituate”.
Președinta Asociației Catharsis , Azota Popescu evidențiază motivele pentru care doar puțini copii veniți din sistemul instituționalizat reușesc să trăiască normal după ”eliberare”: „Faptul că sunt mutați de la un asistent maternal la altul, până la împlinirea vârstei de 7 ani este mai mult decât absurd. În loc să fie dați în adopție națională după primele şase săptămâni de la abandon, aşa cum prevede Convenţia de la Strasbourg , copiii sunt supuşi unor abuzuri emoţionale greu de imaginat, cu consecinţe dezastruoase, atât pentru copii, cât şi pentru bugetul statului. Statul român cheltuie enorm pentru cei 11. 680 de AMP, angajaţi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului , cărora li s-au încredinţat 17.873 de copii. În loc să transfere responsabilitatea îngrijirii, creşterii şi educării copiilor de mici, către familiile atestate ca fiind apte să adopte un copil, statul preferă să-i menţină în familii sociale timp de 7 ani, ca apoi, după împlinirea vârstei de 7 ani, să-i transfere în centre rezidenţiale. Ceea ce înseamnă alte cheltuieli cu personalul angajat din centre (12.535), pentru întreţinerea centrelor (17.096), pentru distrugerea miilor de copii şi adolescenţi rezidenţi în centre la această oră. O mare parte, cu boli incurabile”.
În solicitarea de abrogare a Legii Adopției, președinta Asociației Catharsis continuă să dezvăluie detalii crunte despre situația copiilor instituționalizați în centrele din Romînia, inclusiv în Brașov: „Dezinteresul guvernelor succedate la putere până în prezent vs. Interesul superior al copiilor instituţionalizaţi, provoacă în continuare noi victime în rândul copiilor ’’suspendaţi’’ în sistem până la majorat: violuri, sarcini nedorite, absentism şi abandon şcolar, dependenţă de alcool, droguri, tutun, tulburări psihice şi comportamentale, tentativă de suicid, un dezastru, pur şi simplu. Dați afară din centre, la majorat, fără adăpost, fără suport moral, fără o calificare, fără un loc de muncă, cu studiile neterminate, cu probleme de sănătate, cei mai mulți cedează. Pentru a supraviețui, unii fură, alții se prostituiază, unii fac trafic de droguri/persoane, apoi ne scriu din penitenciare. Cei depresivi ajung în spitale, cei „norocoși” în Centre sociale pentru persoane fără adăpost, într-un cuvânt, devin asistaţi social, fiind condamnați definitiv la o viață de coșmar.”
În încheierea cererii de abrogare a legii adopției, Azota Popescu concluzionează:
„Pentru ca aceste drame să nu se mai repete, este nevoie de o lege care să garanteze dreptul la o familie proprie, fiecărui copil separat definitiv de părinţi. Deşi fiecare copil abandonat/separat definitiv de părinţi are dreptul constituţional să crească într-o familie, totuşi, actuala Lege a adopţiei, modificată de patru ori până în prezent (2010, 2012, 2016, 2020), nu garantează dreptul la o familie tuturor copiilor separaţi definitiv de părinţi, dimpotrivă, îi discriminează. Acesta este motivul pentru care propunem abrogarea Legii adopţiei în viguare şi adoptarea unei noi legi, o Lege conformă cu Tratatele Internaţionale la care România este Stat Parte. Ne întrebăm unde este egalitatea în drepturi a celor peste 56.000 de copii instituționalizați în prezent, atâta timp cât sunt declarați adoptabili doar 4.850. Cum pot fi adoptați 4.850 de copii eligibili la adopție în prezent, atâta timp cât sunt atestate pentru procedura adopției interne doar 3.172 de familii. Cine, dacă nu Legea adopției ar trebui să garanteze egalitatea în drepturi a tuturor copiilor abandonați, cetățeni și ei, ai României“.
Odată cu cererea de abrogare a legii Adopției, Asociația brașoveană Catharsis a trimis Camerei Deputaților și un Proiect de lege, întocmit în conformitate cu Convențiile Internaționale la care România este Stat Parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE