3.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBugete re-evaluate: CJ a actualizat indicatorii tehnico-economici pentru două drumuri judeţene în...

Bugete re-evaluate: CJ a actualizat indicatorii tehnico-economici pentru două drumuri judeţene în lucru

Autor: Mihaela Parghel

l Pentru că prețurile la materialele de construcții au explodat

Plenul Consiliului Judeţean s-a reunit ieri în şedinţă extraordinară pentru a actualiza indicatorii tehnico-economici a două proiecte de modernizare şi reparaţii drumuri judeţene. Este vorba despre drumul care leagă Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei, respectivi drumul de legătură Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – lim. județ Harghita. Ambele au fost pornite prin finanţări acordate de la buget, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi cofinanţate de la bugetul judeţului. Potrivit preşedintelui CJ, Adrian Veştea, este posibil să urmeze şi alte şedinţa de îndată la care consilierii judeţeni să aprobe actualizări ale indicatorilor tehnico-economici, în contextul în care în ultimele luni, preţurile în construcţii au explodat.

Cele două drumuri sunt finanţate prin PNDL

Drumul judeţean care leagă localităţile Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor, până la limita cu județul Harghita va costa, conform noului proiect care actualizează indicatorii tehnico-economici, 66.127.091 lei, cu tot cu TVA, sumă din care 56.279.542 lei este asigurată prin PNDL. Consiliul Judeţean asigură cofinanţarea în valoare de 9.847.548 le. Lucrările la acest drum au o durată de 18 luni, conform contractului semnat în luna februarie a acestui an.
În schimb, modernizarea drumului de legătură dintre Mănăstirea Brâncoveanu-Valea Sâmbetei – va costa 5.276.443 lei (inclusiv TVA), conform contractului de proiectare şi execuţie semnat încă din 2018. Până acum Consiliul Judeţean a primit 1.806.035 lei de la bugetul de stat, prin PNDL, urmând să mai achite lucrări de 2.919.119 lei, inclusiv TVA. În acest an, Consiliul Judeţean va face plăţi în valoare de 477.209 lei pentru aceste lucrări.

Vor urma şi alte şedinţe de îndată, pentru modificarea unor indicatori de proiecte

Pe lângă aceste modificări în bugetele proiectelor, vor urma şi altele, a anunţat preşedintele CJ Braşov. Acestea sunt motivate de modificările apărute în PNDL, în ceea ce priveşte cofinanţările, a explicat Adrian Veştea. „Încă de când am devenit președinte al Consiliului Județean Brașov am depus mai multe proiecte. Atunci erau anumite bugete aprobate pentru cofinanțare din partea beneficiarului. Ministerul Dezvoltării a considerat ca toate proiectele care nu au ajuns la finalizare din diverse motive ca pentru a putea duce la bun sfârșit aceste investiții să existe o suplimentare a contribuției de la bugetul de stat. Interesul nostru este ca cele două proiecte aflate în implementare să primească mai mulți bani din bugetul Ministerului Dezvoltării”, a explicat președintele Consiliului Județean Brașov.
Pe de altă parte, au apărut şi creşterile de preţuri în domeniul construcţiilor şi asfaltărilor, în ultimele luni, ceea ce atrage după sine şi modificarea indicatorilor pentru investiţii, mai ales că acum există şi o baza legală care să permită acest lucru. „A apărut ordonanța de urgență care permite actualizarea valorii contractelor de lucrări ca urmare a majorării prețurilor materialelor și materiilor prime. Aprobarea noilor indicatori tehnico-economici este o procedură legală pe care trebuie să o urmăm, dar sunt lucruri pe care le putem face repede, mai ales că unii dintre dumneavoastră sunteți online”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov”, a declarat Adrian Veştea.

1 COMENTARIU

  1. Cred ca lucrările de la aeroport vor costa peste o jumătate de miliard de euro!..daca la anul vor mai crește prețurile !..sigur se va ajunge la miliard!!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE