9.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAutoritățile au instituit carantina, inclusiv pentru presă! 14.500 porci gazați în mare...

Autoritățile au instituit carantina, inclusiv pentru presă! 14.500 porci gazați în mare secret la o fermă a grupului Sergiana

l Pesta Porcină Africană în județul Brașov

Exact acum o săptămână, prefectura Brașov a fost informată în legătură cu existența unui focar de pestă porcină la o fermă a grupului Sergiana. Este vorba de SC Transilvanian Beef Farm SRL, din satul Vad, comuna Șercaia.
Boala a fost depistată la organele interne recoltate cu o zi inainte (31/08/2020) de la 3 scroafe gestante . Rezultatul a venit a doua zi (01/09/2020 ) de la București și a fost pozitiv la Pesta Porcină Africană.
În baza acestui buletin de analize, Comitetul Local de Combatere a Bolilor, condus de prefectul Mihai Catalin Văsii, a decis în aceeași zi exterminarea prin gazare a 14,500 de porci aflați în ferma Sergiana de la Vad. Animalele gazate au fost îngropate în apropierea fermei, după ce cadavrele au fost dezinfectate. În ”groapa comună” au ajuns și dejecțiile din fermă, așternuturile porcilor și hrana aflată în acel moment în fermă. Conform deciziei CLCB , toată ferma a fost dezinfectată .

Autoritățile au instituit carantină zonală, dar nici până acum nu au transmis public starea de fapt

Comitetul Local de Combatere a Bolilor a instituit pe 1 septembrie o zonă de protecție de 3 kilometri în jurul fermei din Grupul Sergiana, iar zona de supraveghere a fost instituită pe o rază de 10 km de fermă. În zona de protecție a fost introdusă localitatea Toderița iar în cea de supraveghere au fost introduse localitățile brașovene Vad, Șercaia, Perșani, Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Ohaba , Hîrseni, Copăcel, Ileni, Râușor, Hălmeag, Sona, Grid, Părău, Vâlcea, Mărgineni, Mîndra și Sebeș. Toate aceste masuri au fost luate într-un mare secret, în urmă cu o săptămînă, fără ca opinia publică să fie informată. Ne întrebăm oare de ce este atât de secret un eveniment epidemiologic atat de grav? Interesant este că în zona de protecție/supraveghere mai este o fermă a grupului Sergiana, SC Europig SRL (Complexul Zootehnic Europig) , care este ferma fanion a grupului, cea de la care a plecat afacerea cu mezeluri în anul 2002.
Transportul porcilor pe cale rutieră a fost interzis iar autovehiculele folosite pentru transportul porcilor au fost dezinfectate sub supravegherea medicului veterinar, inspectate și re-autorizate. A fost interzisă introducerea oricărei specii de animal în zonă și a fost ordonat un recensământ al tuturor exploatațiilor de porci din zonă.

Fără târguri de animale în zona Șercaia

Tot în urmă cu o săptămână autoritațile din Brașov au decis interzicerea oricăror târguri animale, aglomerări, expoziții sau orice alte evenimente care implică mutarea animalelor . La intrările în gospodăriile din zonă care dețin porci au fost instalate dezinfectoare individuale.

DSV Brașov: vom face o conferință de presă joi

Deși a trecut o săptămână de la descoperirea focarului, autoritățile nu au comunicat public absolut nimic despre această situație. Monitorul Expres l-a contactat ieri pe directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Brașov, dr. Dorin Enache, care a confirmat situația publicată astăzi în exclusivitate de ziarul nostru. Domnia sa a explicat că instituție pe care o conduce va organiza o conferință de presă în cursul zilei de joi, în care vor fi date toate explicațiile necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române